Anasayfa Makale İncelemeler PQI Air Bank Harici Sürücü İncelemesi

PQI Air Bank Harici Sürücü İncelemesi

Kablosuz aktarım ve dahili bataryası ile USB kablodan bağımsız olarak çalışabilen PQI Air Bank 500GB harici sürücüyü tüm detaylarıyla inceliyoruz. PQI Air Bank (7)

Mobil dünyanın vazgeçilmezleri arasında kendilerine sağlam bir yer edinen akıllı cep telefonları ve tabletler, 3G/WiFi bağlantıları ile internette dolaşma, oyun oynama ve IOS/Android tabanlı pek çok yazılımın kullanımı haricinde, özellikle video izleme/müzik dinleme gibi çokluortam uygulamaları için öncelikli olarak tercih edilen seçenekler olmaya devam ediyorlar.

Cep telefonlarından daha büyük ekrana ve orantısal olarak daha yüksek ergonomiye sahip olan tabletler, mobil yetenekleri sayesinde özellikle yüksek tanımlı video (HD) izleme konusunda oldukça başarılılar. Ancak; ortalama 4-15GB arası (ve daha yüksek) sığalı bu dosyaların tabletlere depolanması, an itibariyle büyük bir sorun. Orta/üst seviyedeki pek modelin sahip olduğu dahili 16GB’lık dahili depolama haricinde, tabletler 32GB’a kadar harici Micro SD kartları destekliyor. Toplamdaki 48GB’lık sığa, ortalama bir kullanıcı için yazılım, oyun ve diğer uygulamalar için yeterli sayılır. Ama iş HD video izleye gelince, daha fazla alana ihtiyaç duyuyoruz.

Bağımsız platformlarda, her hangi bir kuruluma gerek olmadan web tabanlı uygulamalar ile kullanıcılara yazılım kaynaklarını sunan bulut teknolojisi, şu an emekleme aşamasında. Buna, hayli yüksek fiyatlardaki 3G internet erişimini dahil edersek, HD videoların ve büyük çaplı dosyaların bulut teknolojisi altında depolanması pek de ucuz bir çözüm olarak görünmüyor. Diğer bir alternatif olan ve USB arayüzü sayesinde tabletlerle birlikte sorunsuz olarak kullanılan harici sabit sürücüler, tabletin en fazla gereksinim duyduğumuz uzun pil ömrünü yarı yarıya kısaltıyor.

Geriye kalan tek seçenek: tabletin değerli pil süresini kısaltmayan ve bulut erişimi kadar pahalı olmayan bir depolama birimi.

PQI Air Bank 500GB

  • Marka: PQI
  • Model: Air Bank
  • Kapasite: 500GB
  • Yapı: 2.5″
  • Arayüz: USB 3.0, WiFi 802.11 b/g/n, Ethernet 10/100M
  • Batarya: 3000mAh Lityum Polimer
  • Kasa: Plastik
  • Boyutlar: 135 x 77 x 20.5mm
  • Ağırlık: 250gr

İncelemeye gelen PQI Air Bank, temel olarak 500GB sığaya sahip, USB 3.0 arayüzüyle mekanik sürücülü bir harici disk. 135 x 77 x 20.5mm ölçüleri ve yaklaşık 250gr’lık ağırlığı ile sınıfına göre “iri” sayılabilecek beyaz renkli plastik kasaya sahip.

Ancak büyük ebatların altında, harici disklerde görmeye alışmadığımız iki farklı ayrıntıyı yatıyor. Bunlardan ilki: Air Bank 500GB’ın sahip olduğu 3000mAh’lik Lityum Polimer pil. Pil sayesinde, harici diski herhangi bir USB bağlantısına yada ara kabloya ihtiyaç duymadan tamamen bağımsız olarak çalıştırabiliyoruz. İkincisi ise: veri aktarımının WiFi bağlantısı üzerinden kablosuz olarak yapılıyor olması.

PQI Air Bank (19)

Harici disk kutusunun üst yüzeyinde bulunan yeşil renkli güç LED’i, Air Bank USB kablo ile bilgisayara takıldığında yada pille çalıştırıldığında devreye giriyor. Hemen yanındakiler ise pil göstergesi ve WiFi bağlantı LED’leri:

PQI Air Bank (23)

Ön kısımda yer alan USB 3.0 yuvası veri aktarımı (bilgisayar/tablet) sağlarken aynı zamanda dahili bataryanın şarj olmasını sağlıyor. Ortadaki senkron butonu ise, ilaveten satın alacağınız Air Pen’le birlikte kullanılmak için tasarlanmış. PQI Air Pen’e takılacak SD kartın içinde yer alan verilerinizi bu botun yardımıyla Air Bank’a yedekliyorsunuz. Sağdaki RJ45 (LAN) yuvasına modemden gelen kabloyu taktığınızda, harici sürücüyü kablosuz Router olarak kullanabiliyorsunuz:

PQI Air Bank (20)

PQI Air Bank (18)
Bahsi geçen PQI Air Pen

Sol yandaki küçük buton, sürücünün USB kablosundan bağımsız yani pil ile çalışmasını sağlıyor:

PQI Air Bank (21)

Tabandaki 4 adet küçük lastik, Air Bank 500GB’ın zemin üzerinde tutunmasını sağlayan küçük bir detay. Üst kısıma doğru görünen küçük yuva ise, WiFi ayarlarının resetlenmesi için kullanıyor:

PQI Air Bank (22)

Air Bank 500GB’ın sabit sürücüsü, 5400 RPM hızında çalışan SATA 6GB/s arayüzüne sahip Samsung ST500LM012:
PQI Air Bank (1)

Harici diskin ağ fonksiyonları kontrol eden IC Atheros AR9331 yongasının bulunduğu devre kartı:

PQI Air Bank (2)

Sabit sürünün USB 3.0 arayüzünü kontrol eden ve üzerinde ASMedia 1053 kontrolcüsünün kullanıldığı devre kartı:

PQI Air Bank (3)

Air Bank 500GB’ın yaklaşık 8 saat çalışmasını sağlayan ve yakın zamanda pek çok mobil cihazda standart hale gelen Lityum Polimer pilin kapasitesi 3000mAh:

PQI Air Bank (4)

Kutu içeriğinde yer alan ve harici diski çizilmelere ve bir miktar da darbelere karşı koruyan kılıf oldukça şık görünüyor:

PQI Air Bank (5)