Anasayfa Haber Blu-ray’in Yerini Alacak Disk Duyuruldu!

Blu-ray’in Yerini Alacak Disk Duyuruldu!

Optik Disklerin saklama alanı Sony ve Panasonic işbirliğiyle artırılacak.
Optik Disklerin saklama alanı Sony ve Panasonic işbirliğiyle artırılacak.
Optik Disklerin saklama alanı Sony ve Panasonic işbirliğiyle artırılacak.
Optik Disklerin saklama alanı Sony ve Panasonic işbirliğiyle artırılacak.

Blu-ray’in halefi Sony ve Panasonic ortaklığıyla yapılacak.

Teknoloji dünyasının iki dev firması, yeni nesil diskler için işbirliğine oturduklarını duyurdu. Blu-ray’lerin yerini alacak optik disklerin 300 GB alana sahip olacağını ve 2015’in sonunda piyasaya sürülebileceğini açıkladılar.

Blu-ray diskler ilk piyasaya sürüldüğünde, bir anda ilgi odağı olmuştu. PS3’ün verdiği çılgın görüntü kalitesinin yanında 50 GBlık boyutu ile devasa bir saklama alanıydı. Eski ya da yeni filmlerin Blu-ray diskleri piyasaya sürüldükçe, arşivciler de DVDleri bırakmaya başlamıştı.

Gerçi taşınabilir sabit disklerin bulunduğu ve oldukça ucuza mal edildiği bir dönemde, optik disklere eskisi kadar rağbet edilmiyor. Sadece film izleme ve oyun oynamak için kullanılıyor. Eskiden CD ya da DVDlere onlarca bilgi yazdırılabilirdi.

Sony ve Panasonic’in üzerinde çalıştıkları yeni nesil optik diskin diğerlerinden farklı olması gerekiyor. Şu an piyasada çok dikkat çekmese de ilerleyen süreçte 4K Ultra HD televizyonlar yaygınlaşacak. Haliyle UHD kalitesine sahip filmlerin de piyasaya sürülmesi gerekiyor. Bunun için Blu-ray’lerin yetersiz kalacağı garanti. Bu sebeple isimsiz disk, kullanıcıların yardımına koşacaktır.

4K televizyonlar için internet üzerinden stream yayın alabilme olanağı var. Ancak pratik olarak düşünürsek, internetin yavaş olduğu alanlarda bu devasa boyutlardaki filmleri izlemek sıkıntı verici olacaktır. Hele ki bir de kotadan bahsediyorsak, çok anlamsız kalacaktır.

Yeni diskler toza ve suya karşı dayanıklı olarak üretilecek. Özenle saklandıkları sürece, uzun ömürlü olacağı da garanti ediliyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi yeni diskler 2015 yılından önce piyasaya sürülmeyecek. Yani bunu destekleyecek teknolojinin biraz daha kullanışlı hale getirilip, müşterilerin evlerine sokulması gerekiyor.

Panasonic hali hazırda üç katmanlı 100 GBlık BDXL Blu-ray disk üretimi yapıyor. Firma ayrıca yakın bir süreçte dört katmanlı 128 GBlık bir diski de piyasaya süreceğini açıkladı. Ancak bu diskler için özel bir oynatıcı gerekiyor.