Anasayfa Haber Mahkeme Bitcoin’i Onayladı

Mahkeme Bitcoin’i Onayladı

bitcoin

Amerika’da görülen bir davada, federal yargıç emsal bir karar aldı.

Bir süredir Amerika Birleşik Devletleri’nde görülmekte olan bir dolandırıcılık davasında, Teksas eyaleti yargıçlarından Amos Mazzant çok önemli bir karara imza attı. Yargıç Mazzant”ın aldığı karar sadece baktığı davanın gidişini etkilemekle kalmayacak, dünya çapında çok önemli sonuçları olabilecek, çünkü her açıdan emsal bir karar olma özelliğini taşıyor.

Söz konusu dolandırıcılık davası, Trendon Shavers aleyhine açılmış ve tipik bir “saadet zinciri” vakasını konu alıyor. Shavers yatırımcılardan topladığı paralardan bir kısmını bir önceki grup katılımcıların hesaplarına aktarırken, bir kısmını da kendi cebine atmakla suçlanıyor. Her saadet zinciri vakasında olduğu gibi, bir süre sonra yeterince yeni katılımcı bulamayan Shavers’ın tezgahı çökmüş ve hakkında dolandırıcılık suçlamasında bulunulmuş.

Ne var ki buraya kadar tipik bir “saadet zinciri” davası gibi görünen olayda, çok önemli bir detay var ki, Shavers’ın paçayı kurtarmasına sebep olabilirdi. Shavers açtığı tezgaha katılanlardan para değil, Bitcoin olarak ödeme almıştı ve bunun yasal olarak kabul edilen bir ödeme biçimi olmadığını, o yüzden de yargılanamayacağını söyleyerek davanın düşmesini talep ediyordu.

Trendon Shavers internet üzerinden BTCST (Bitcoin Savings & Trust) adını verdiği bir oluşum kurmuş, “pirateat40” adını kullanarak yüzlerce kişiden “bitcoin” toplamıştı. Bitcoin nedir derseniz, bu uzun bir hikaye, ancak kısaca söylemek gerekirse, internet üzerinde ortaya çıkan, sahtesi üretilemeyen ve değeri gayet değişken olan bir “dijital para birimi” olarak tanımlanabilir. Henüz devletler bunu tanımasa da, gittikçe artan biçimde kabul ve kullanım görüyor.

İşte federal yargıç Mazzant, sanığın iddialarını haksız çıkaran bir karar alarak, bitcoin’in gerçek dünyada karşılık bulan bir ödeme biçimi olduğunu, haliyle yargının sınırları içine girdiğini onayladı. Yani Shavers dolandırıcılıktan yargılanmaya devam edecek. Ancak çıkan tek sonuç bu değil. ABD’de federal yargıçların aldığı kararlar yasama sistemi içinde çok ciddi etkiye sahip, yani bir açıdan devlet bu kararla bitcoin’in resmi bir yatırım ve ödeme biçimi olduğunu tanımış oluyor!

Bu durum şüphesiz “bitcoin” için önemli bir adım, çünkü daha fazla kabul görmesini sağlayacak. Öte yandan, devletler buradan yola çıkarak “bitcoin” üzerinden vergi ve diğer kesintiler talep etmeye de kalkabilirler. Oysa “bitcoin” en çok bankacılık ve vergi sistemi dışında kaldığı için ilgi görüyor. Uzun vadede internet üzerinde bitcoin ile ödeme standart hale gelebileceği gibi, bu emsal kararının olası etkileri yüzünden bu “para birimi” bir süre sonra ortadan da kalkabilir!