Anasayfa Haber ASUS, Windows RT’ye Yeter Dedi!

ASUS, Windows RT’ye Yeter Dedi!

asus_jerry_shen

Microsoft’un Windows RT işletim sistemi hızla kan kaybetmeye devam ediyor.

Ünlü Tayvanlı donanım firması ASUS, tüm çabalarına rağmen bir türlü piyasada ilgi görmeyen Windows RT işletim sistemini yönelik yeni ürünler tasarlamayacaklarını açıkladı. Microsoft tarafından piyasaya çıkarılan Windows RT işletim sistemi, Android ve iOS gibi rakiplere bir seçenek olarak geliştirilmişti. Ne var ki aradan geçen zaman içinde Windows RT için yazılım desteğinin neredeyse hiç gelişmemesi kullanıcıları olumsuz etkiledi. Üstelik Microsoft’un zaman içinde doğrudan Windows 8 çalıştıran Intel X86 tabanlı tabletlere yönelmesi de, Windows RT’nin gelişimine büyük darbe vurdu.

ASUS CEO’su Jerry Shen verdiği demeçlerde bu durumun altını özellikle çiziyor ve Windows RT’nin diğer Windows işletim sistemleriyle olan yazılımsal uyumsuzluğunun, piyasada ciddi tepki aldığını söylüyor. Windows RT sadece kendi için optimize edilmiş yazılımları çalıştırabiliyor, geriye dönük uyumluluğu hiç yok. Ayrıca halen diğer Windows işletim sistemlerinde rahatlıkla çalışan modern yazılımları da çalıştıramıyor. Hepsinin üstüne bir de Microsoft’un kendi RT tabletlerini piyasaya çıkarması, her ne kadar açıkça dile getirilmese de, ASUS, HP ve Acer gibi büyük donanım üreticileri tarafından pek olumlu bir adım olarak karşılanmadı.

Peki bundan sonra ne olacak? Microsoft her ne kadar Tegra işlemcili ve Windows RT çalıştıran Surface 2 üzerinde çalıştığını duyurmuş olsa da, başta ASUS olmak üzere pek çok firma bu oyuna katılmayacak. ASUS bundan sonra sırf Windows 8 çalıştıran ve Intel işlemcili tabletler tasarlayıp üreteceklerini bildirdi. Şu ana dek üretmiş ve depolamış oldukları Windows RT tabanlı ürünleri ise zarar hanesine yazdıkları söyleniyor, ancak bu konuda bir rakam verilmiyor.