Anasayfa Haber Işınlanma Fikrinde Yol Katedildi!

Işınlanma Fikrinde Yol Katedildi!

Işınlanma fikri hakkında yeni bir deney yapıldı.
Işınlanma fikri hakkında yeni bir deney yapıldı.
Işınlanma fikri hakkında yeni bir deney yapıldı.
Işınlanma fikri hakkında yeni bir deney yapıldı.

İsviçreli bilim-insanları bilgiyi, A noktası ve B noktası arasında ışınlamayı başardı.

Bilim-kurgu filmlerinde ve edebiyatında sık sık karşımıza çıkan ışınlanma fikri, ilk defa başarıyla gerçekliğe dönüştü. Zürih’teki Feeral Teknoloji Enstitüsü’nde (ETH) gerçekleştirilen deneyde, saniyede 10.000 bitlik veri aktarımı yapılarak A noktasındaki bilgi 6mm uzaklıktaki B noktasına ışınlandı.

Araştırma Nature dergisinde kendisine genişçe yer buldu. Enstitü içerisinde mikron boyutlarında 3 elektronik devre, 7x7mm’lik bir işlemci üzerine yerleştirildi. Üç elektronik devreden iki tanesi gönderici olarak çalıştı. Geriye kalan 1 tanesi ise alıcı görevini üstlendi.

İşlemci, mutlak sıfır olarak tabir edilen -273.15 C dereceye kadar soğutuldu. Bu ısıda herhangi bir molekülün hareket etmesi imkansız olarak kabul ediliyor. Daha sonra soğutulan işlemcideki devrelere akım verildi.

Deneyin sonraki safhasında kubitler bağlantılı hale geldi. Kubit, hem 0 durumunu hem de 1 durumunu bilgi olarak alabilen bite verilen birimdir. Süper Pozisyon olarak da adlandırılır.Fiziksel olarak birbirlerinden ayrı olmalarına karşılık, benzer hareketlilik göstermeye başladılar. Yani gönderici devredeki kubitlerle, alıcı devredeki kubitler aynı kuantum durumuna geldi.

Bilim-insanları bu noktadan sonra göndereci kubitlere bilgi kodlamaya başladı. Alıcı devredeki kubitlerde de aynı kuantum hareketliliğinin olduğu saptandı. Yani iki devre arasında ışınlanma gerçekleşti.

Yapılan deney oldukça ufak çaplı da olsa, ışınlanma prensiplerinin gerçekliği ortaya çıkarıldı. Radyo dalgaları ya da elektrik kablolarından farklı olarak bir bilgi, A noktasından B noktasına fiziksel olarak yol katetmedi. Bir yerde yok olup, başka biryerde ortaya çıktı. Şu an bu deney büyük çaplı cisimlerin, ışınlanması için yeterli değil. Ancak ilerleyen teknolojiyle beraber Kuantum Bilgisayarların da işlevinin artmasıyla, ışınlanma fikri bir gerçek olabilir.

Bu konu hakkında daha önce ışınlanmanın imkansızlığı üzerine yazılmış bir makaleyi paylaşmıştık. O habere Işınlanmak Sadece Bir Hayal başlığında ulaşabilirsiniz.