Anasayfa Haber Sony Xperia i1 Honami Hakkındaki Tüm Bilgiler

Sony Xperia i1 Honami Hakkındaki Tüm Bilgiler

Xperia i1 Honami hakkıdna bugüne kadar çıkan tüm bilgiler.
Xperia i1 Honami hakkıdna bugüne kadar çıkan tüm bilgiler.
Xperia i1 Honami hakkıdna bugüne kadar çıkan tüm bilgiler.
Xperia i1 Honami hakkıdna bugüne kadar çıkan tüm bilgiler.

Sony’nin Xperia ailesine katılacak yeni üyesi hakkında tüm bilgileri ve söylentileri sizler için toparladık.

Japonya menşeili Sony firmasının, akıllı telefon pazarına yaptığı son katkısı Sony Xperia Z’nin yarattığı etki halen konuşuluyor. Şimdi ise sıradaki telefonu da merakla bekleniyor. Yeni model Xperia i1 hakkında bu 8 aylık süreç içerisinde birçok haber çıktı. Bazıları söylenti olmakla kaldı, bazıları ise geçerliliğini koruyor. Eylül ayında Berlin’de düzenlenecek IFA 2013 etkinliğinde birçok cihaz görücüye çıkacak. Xperia i1’in de bu etkinlik sırasında tanıtılacağı düşünülüyor.

Sony Honami kod adıyla da bilinen Xperia i1 hakkında bugüne kadar çıkmış tüm bilgileri sizler için toparladık. Sırayla hepsine göz atalım.

Çıkış Tarihi ve Fiyatı

Sony’nin açıklamaları göz önünde bulundurulduğunda, telefonun çıkış tarihinin Temmuz ayına denk geleceği düşünülüyordu. Ancak erteleme kararından sonra Honami’nin IFA 2013’te ilk kez görücüye çıkacağı da kesinleşmiş oldu.

Şu an için eldeki bilgilere bakıldığında, Sony’nin IFA 2013’teki konferans tarihi 4 Eylül’e denk geliyor. Yani Xperia i1, ilk kez bu tarihte meraklılarıyla buluşacak.

Xperia i1’in Sony’nin yeni amiral telefonu olacağını düşünürsek fiyatının biraz tuzlu olacağını da çıkarabiliriz. Sony yeni telefonuyla Galaxy S4, HTC One ve Lumia 925 ile rekabete girecek. Üst seviye bir telefon olacağından dolayı, fiyatının 500 ila 600 Dolar arasında olacağını tahmin ediyoruz.

Görüntü ve Ekran

Xperia i1'in ekran boyutu hakkında söylentiler devam ediyor.
Xperia i1’in ekran boyutu hakkında söylentiler devam ediyor.

Xperia i1 hakkında ortaya çıkan ilk bilgiler, ekran büyüklüğünün 5-inç boyutunda olacağını gösteriyordu. Full HD çözünürlük sağlayacak telefon ekranının Xperia Z ile benzerlik göstereceği de dikkate alınıyordu.

Ancak bu haber de söylentiden öteye gidemedi. Şu an için telefonun ekranı ve görüntü kalitesinin ne olacağı hakkında net bilgiler yok. Ancak Sony’nin Xperia Z Ultra’da gösterdiği Triluminous teknolojisini yeni telefonda kullanması, akıllı telefon piyasasını altüst edebilir.

Kamera

Xperia Honami Kamera'daki Ar-effect özelliği.
Xperia Honami Kamera’daki Ar-effect özelliği.

Sony Xperia serisi, kamera konusunda kullanıcılarını hiçbir zaman hayal kırıklığına uğratmadı. Bu sebepten Xperia i1’de yeni gelişmeler olacağına inanılıyor. Xperia Z 13.1 Megapiksel kameraya sahipti. Xperia i1’in ise 20 Megapiksellik Cyber-shot özelliğine sahip bir kameraya sahip olacağı söyleniyor.

Söylentilerden bir tanesi de yeni amiral telefonun Carl Zeiss marka 1/2.3-inch G lens sensörlerinden kullanacağı yönünde. Bu lensler 20.65 Megapiksele kadar destek veriyor. Çözünürlük kalitesi ise inanılmaz boyutlarda: 3936×5248.

Fotoğraf çekmenin yanı sıra Sony’nin video çekme konusunda da gelişme kaydedeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Sony son zamanlarda 4K televizyonlarını ve medya oynatıcılarını pazarda ön plana çıkarmaya çalışıyordu. Bu sebepten ötürü Xperia i1, 4K video çekim kalitesine sahip ilk akıllı telefon olabilir.

Kamera konusunda doğrulanan bir habere göre telefon içerisinde Ar-Effect denilen bir özellik olacak. Gerçekliği artırılmış fotoğraf çekimi olarak bilinen bu özellik sayesinde kullanıcı her zaman en iyi fotoğrafa ulaşacak. Fotoğraf çekim yaptığında, kısa sürede birden çok görüntü yakalayacak. Böylece kullanıcı istediğini kullanabilecek. Benzer bir özellik BlackBerry 10’da da bulunuyordu.

Dikkat Çeken Teknik Özellikleri

Ortaya çıkan ilk söylentiler, telefonun dört çekirdekli bir işlemci kullanacağını gösteriyordu. Kesinleşen bilgiye göre Xperia i1 içerisinde 2.2GHz gücündeki dört çekirdekli Snapdragon 800 işlemci bulunacak. Hatırlarsanız Xperia Z’de 1.5GHz’lık dört çekirdekli işlemci kullanılmıştı. Snapdragon 800 işlemcisi ile Xperia i1, Galaxy S4 ve HTC One’ı geri planda bırakmayı başarıyor.

Adreno 330 GPU’nın yanı sıra 2 GBlık RAM kapasitesi sayesinde Xperia i1, uzun bir süre piyasadan düşmeyeceğe benziyor. Saklama alanı ise biraz sıkıntılı bir konu. 16 GB’lık alanının yetersiz olacağı düşünülüyor. Firma saklama alanı konusunda mutlaka 2 farklı seçenek sunacaktır. Ayrıca microSD çıkışı sayesinde her zaman için hafıza artırılabilir.

İşletim Sistemi, Batarya ve Diğerleri

Sony’nin Android işletim sistemi kullanacağı kesin. Ancak hangi sürümünü kullanacağı konusunda bilgiye sahip değiliz. Google son olarak Android 4.3 sürümünü tanıtmıştı. Xperia i1 içerisinde Android 4.2 olacağı söyleniyor. İlerleyen zamanda tabii ki, bir üst sürüme resmi olarak güncelleme de sunulacaktır.

Sony’nin Xperia i1’in batarya konusunda bir sıkıntı yaşadığı biliniyor. Şu an için 3000mAhlık bir batarya kullanacağı yönünde bilgiler mevcut. Ancak bataryanın gücü telefonun çıkışına yakın değiştirilebilir.

Sony’nin yeni amiral telefonu Wi-Fi ve Bluetooth desteğini haliyle sağlayacak. Bunun yanı sıra 4G ve NFC bağlantı noktaları da bulunacak. Kötü bir haber olarak belirtmek gerekirse, Xperia i1 küçük kardeşi gibi suya ve toza karşı dayanıklı olmayabilir. Bu konu hakkında Sony’nin yaptığı bir açıklama yok. Telefona genel anlamda baktığımızda bunun çok büyük bir eksiklik olacağını düşünmüyoruz.

Ses kalitesi konusuna gelirsek. Sony’nin Xperia i1 içerisinde Walkman ses çipi kullanacağını biliyoruz. Bu da kaliteli bir kulaklık ile birleştiğinde sağlam ses kalitesi alınacağını gösteriyor.

Tasarım

Sony'nin plastik kasa kullanmayacağını umuyoruz.
Sony’nin plastik kasa kullanmayacağını umuyoruz.

Sony’nin Xperia serisinde kullandığı güçlü tasarımı, Xperia i1’de de göreceğiz. Büyük olmasına karşın keskin hatlara sahip bir telefon hazırlanıyor. Ancak boyutunun Xperia Z Ultra’dan biraz daha ufak olacağı belirtiliyor.

İlk prototiplerin görüntüleri sızdırılmıştı. Bu görüntülerde metalik çerçeve ile plastik kasa kullanıldığı açıkça belli oluyordu. Plastiğin telefonu daha da ucuzlaştırdığını belirtmekte fayda var. Hem fiyat olarak hem de görüntü olarak. Ancak bunların ilk çalışmalar olduğunu düşünerekten, Sony’nin kasa için farklı bir yaklaşım sergileyeceğini düşünüyoruz.

Xperia i1'in boyut karşılaştırması. Soldaki görüntüde Xperia i1 ile iPhone 5 görülüyor. Sağdakinde ise Xperia i1 ile Xperia Z var.
Xperia i1’in boyut karşılaştırması. Soldaki görüntüde Xperia i1 ile iPhone 5 görülüyor. Sağdakinde ise Xperia i1 ile Xperia Z var.