Anasayfa Haber Windows 8 HWBot Tarafından Engellendi!

Windows 8 HWBot Tarafından Engellendi!

Windows 8 benchmark testleri yapanlara duş etkisi!
Windows 8 benchmark testleri yapanlara duş etkisi!
Windows 8 benchmark testleri yapanlara duş etkisi!
Windows 8 benchmark testleri yapanlara duş etkisi!

Dünya’nın en ünlü benchmark sitelerinden bir olan HWBot, Windows 8’i kendi sitesinde engelledi.

Dünya’nın en ünlü, en çok tercih edilen benchmark ve overclock sitesi HWBot, Windows 8’i kendi sitesi üzerinden engelledi. Daha önceden Windows 8 ile yapılmış olan tüm kayıtlar geçersiz kılındı. Bu kararın sebebinin ise Windows 8’in gerçek-zamanlı saat (Real-time clock – RTC)  testlerinde hatalar bulunması.

HWBot, 3DMark, PCMark ve SuperPi gibi piyasada ön plana çıkan benchmark araç-gereçlerine sahip bir site. Kullanıcılar kendi puanlamalarını ve kayıtlarını siteye yükleyebiliyor. Böylece diğer kullanıcılar rahatlıkla karşılaştırma yapabiliyor. Hatta bazı kullanıcılar arasında bir yarış olduğu bile söylenebilir.

Gerçek-zamanlı saat, bugün neredeyse tüm modern bilgisayalarda ve cihazlarda bulunmaktadır. Tümleşik devreler olarak tasarlanan bu saatler, bilgisayar kapansa bile çalışmaya devam etmektedir. Yani her zaman için doğru saati verir. Gerçek zamanlı saatler, ayrı bir güç kaynağına bağlı olurlar. Bazı anakartlar üzerinde, ana batarya kaynağı üzerine de bağlı olabilir. Böylece sistem kapalı olsa bile çalışmaya devam eder.

Bir Gerçek-Zamanlı Saat modülü.
Bir Gerçek-Zamanlı Saat modülü.

Bu sebepten ötürü Gerçek-zamanlı saatler, benchmark testleri için oldukça kullanışlı bir yapıya sahiptir. Yazılımdan farklı olarak, gerçek dünya saatini takip etmeye programlandığı için her zaman doğru sonucu verir. Yani kol saatinde geçen her saniye, RTC içerisinde de geçen 1 saniyeye gerçek zamanlı olarak eşittir. RTC saatine bakarak benchmark testlerinin ne zaman başladığı ve ne zaman bittiği gerçek zamanlı olarak takip edilir. Böylece başka bir yazılıma ya da farklı bir mekanik saate ihtiyaç duyulmaz. Tamamen bilgisayarın içindeki saatten yardım alınır.

Ne yazık ki Windows 8 cihazlarındaki RTC güvenilir değil. HWBot’un açıklamasına göre Microsoft, Windows 8 cihazlarında saat takibi yapan rutinleri kendi kafasına göre değiştiriyor. Özellikle gömülü sistemlerde ve düşük maliyetli ürünlerde bu durumla sıklıkla karşılaşılıyor. HWBot, durum hakkında detaylı bilgi vermiyor. Bunun sebebinin ise tüm Microsoft ürünlerini kapsamamasından kaynaklanıyor olabilir.

Aşağıdaki videoda underclock edilmiş bir Windows 8 yüklü Haswell sistemi üzerinde yapılan ufak testi göreceksiniz:

Bu da benchmark testlerinin doğruluk payını ortadan kaldırıyor. Süre takibi yapılamadığı zaman, doğru ve objektif sonuçlar da elde edilemiyor. Örneğin, underclock edilmiş bir sistemde 5 dakikalık benchmark testi başlattığınızda, test aslında %6 daha fazla sürecek. Yani o 5 dakikaya fazladan 18 saniye eklenecek. Bu da benchmark puanını etkileyecek bir durum.

HWBot konu hakkında “Sistem performansını doğru bir şekilde onaylamak imkansızlaşıyor” dedi. Bu yüzden Windows 8’e bağlı testlerin kabul edilmeyeceğini açıkladı. Microsoft tarafından ise bu sorun kolaylıkla ortadan kaldırılabilir. Ufak bir yazılım güncellemesi sayesinde RTC ayarlaması düzene girebilir. Belki de Redmond merkezli firma Windows 8.1 güncellemesini bekliyordur. Ama HWBot sitesi tarafından engele takılması, Microsoft için büyük bir prestij kaybı olacak.