Anasayfa Makale İncelemeler Exper Xcellerator Claw NX31 İncelemesi

Exper Xcellerator Claw NX31 İncelemesi

Exper’in CLAW ailesinin en küçük üyesi NX31’e yakından bakıyoruz.

Bu aralar herkes masaüstü sistemlerin eskisi kadar ilgi görmediğinden yakınıp duruyor. Ama gerçekte rakamları yakından inceleyince, masaüstü pazarında hiç öyle büyük bir çöküş filan yaşanmadığını rahatlıkla görebiliyorsunuz. Evet, insanlar dizüstü bilgisayarların sağladığı taşınabilirlikten memnunlar ve yeni nesil dizüstüler de gayet güçlüler. Ancak masaüstü sistemlerin hâlâ avantajlı olduğu alanlar var. Mesela rahatça ek donanım takma ya da eskiyen veya bozulan parçaları değiştirebilmek, masaüstü kullanıcıları için çocuk oyuncağı. Kaldı ki herşeye rağmen masaüstü sistemlerin dizüstülere olan performans avantajı da devam ediyor.

İşte bu sebeplerden dolayı, masaüstü bilgisayar pazarında, özellikle de güçlü oyun sistemlerine olan talep devam ediyor. Exper’in Claw serisi masaüstüleri de zaten bu ilginin sonucunda ortaya çıktı. CLAW serisinde şu an için üç farklı seçenek var; NX31, NX52 ve NX75. Bunlar üç farklı fiyat seçeneği sunuyorlar. Aralarındaki en önemli fark ise taşıdıkları işlemci ve ekran kartları. Bize teste gelen model, serinin en hesaplı makinesi olan NX31. Gelin şimdi Exper’in NX31 modeline beraberce yakından bakalım.

Tasarım
Exper Claw NX31, serideki diğer modellerle aynı kasa tasarımına sahip. Tüm seride kullanılan bu kasa, çoğu masaüstü kasasına oranla daha büyük ve geniş, bu da hem içerideki hava dolaşımı, hem de gelecekte takılması olası ek donanımlara bolca yer sağlaması açısından gayet iyi. Ancak tabii ki büyük bir kasanın kapladığı yerin de fazla olacağını hesaba katmak gerekiyor. Kasanın yapısı hem iki yanda, hem de tepede hava akışını engellemeyecek şekilde gözenekli tasarlanmış. Bu durum hava dolaşımı açısından çok iyi, ancak bilgisayarını masanın altına bir yerlere tıkıştıran kullanıcılar için toz ciddi bir problem olacaktır. Bu türden kasaların rahatça soğuyabilmesi için her zaman yerden yüksek bir konuma yerleştirilmeleri ve çevrelerinde de hava akışına imkan tanıyacak boşluk bırakılması gerekir.

Exper_Claw_NX31_02

Kasanın içinde hava dolaşımına yardımcı olan beş adet fan var. Bunlar gayet kaliteli ve sessiz çalışan fanlar, ancak çok sessiz bir ortamda varlıklarını fark edebiliyorsunuz. Kasanın ön tarafındaki fan doğrudan dışarıdan aldığı havayı sabit disklerin üzerinden geçirip içeriye gönderiyor. Sağ kapaktaki fan, doğrudan anakartın arkasına hava gönderiyor. Tepedeki ve arkadaki iki fan içeride biriken sıcak havayı dışarı atıyor. En güzeli ise sol tarafta bulunan ve doğrudan tüm bileşenlerin üzerine hava üfleyen büyük fan, üzerinde mavi ledlerle tüm kasanın içine hoş bir ışıklandırma da sağlıyor. Aynı şekilde sağ taraftaki daha küçük fanda da mavi led ışıklandırma mevcut. Bu kadar bol fan ve geniş iç hacim, kasa içi bileşenlerin soğutulmasına hayli yardımcı oluyor. Büyük fanın olduğu kapağın iç kısmına ise sistem bileşenlerinden gelen sesin boğulmasına yardımcı olacak özel kesimli sünger kaplama yerleştirilmiş.

Kasanın içine girdiğimizde, tamamen vidasız bir raf sistemine sahip olduğunu görüyoruz. En yukarıda DVD-ROM gibi büyük sürücüler için 5,25 inçlik yuvalar ve en altta da sabit diskler için 3,5 inçlik sürücü yuvaları var. Aralarında kalan kısımda SSD takmak için çekmeceli bir özel yuva bulunuyor. Bu yuvanın üzerinde kalan rafta ise vidasız montaj için gereken kaydırakların depolandığı özel bir kısım var. Bu yapı sayesinde kasa içine herhangi bir ek sürücü takmak son derece kolay.

Exper_Claw_NX31_05

Kasanın dışına baktığımızda ise, ek USB yuvaları ve güç düğmesi gibi unsurları barındıran kontrol panelinin, kasanın üst yüzüne konulduğunu görüyoruz. Bu sayede özellikle USB 3.0 yuvalarına kolay ulaşım sağlanmış. Bu panelde 2 adet USB 2.0, 2 adet USB 3.0, bir adet FireWire ve iki adet eSata portunun yanı sıra, kulaklık ve mikrofon girişlerini de buluyoruz. Kasanın ön tarafında bulunan çoklu hafıza kartı okuyucusu ise olabilecek her tür hafıza kartını okuyor, hatta profesyonel fotoğrafçıların kullandığı CF/MD kartları bile okutmak mümkün. Ön panelde bir de DVD-RAM optik yazıcı/sürücü mevcut, bu da eksik bırakılmamış.

NX31’de kullanılan güç kaynağı X-Strike 600 Watt, bu aslında endüstrinin büyük isimlerinden biri olan Aerocool’un alt markası ve ürünlerinin kalitesiyle bilinir. Kasanın kendisi ise In Win firmasının Dragon Rider modeli, bu da kasa ve güç kaynakları konusunda hayli iyi ün yapmış bir başka dev firma.

Exper_Claw_NX31_03

Donanım Ve Yazılım
Exper bu cihazda Gigabyte üretimi GA-Z77X-D3H anakart kullanmış. Bu anakart en son çıkan Z87 serisi yonga setinden bir önceki nesle mensup ve eğer ileride yeni gelen Haswell serisi işlemcilerden takmak isterseniz desteklemeyecektir. NX31 üzerinde, CLAW serisindeki en alt model olan Core i3-3220 işlemcisi kullanılmış. Bu işlemci bir oyun bilgisayarı için çok ideal bir seçenek gibi görünmese de, gerçekte performansı sanıldığı kadar kötü değil. Dizüstülerde kullanılan Core i3 modellerinin aksine düşük voltajlı bir model olmadığından, onlar kadar yavaş çalışmıyor. Tabii Core i5 ya da i7 serileriyle kıyaslanacak kapasitede değil, ancak fiyat/performans açısından hayli başarılı bir işlemci. Kaldı ki daha güçlü bir işlemci isterseniz, diğer CLAW modellerinde bu seçenekler sunulmuş.

NX31’in grafik kartı da tıpkı anakartı gibi Gigabyte üretimi, Nvidia GTX650Ti Boost modeli olan ekran kartında çift fanlı soğutucu mevcut. 2 GB GDDR 5 hafızaya sahip olan bu kart, yine fiyat/performans oranı hayli yüksek bir model. GTX600 serileri içindeki en güçlü kart değil belki, ancak yabana atılacak cinsten bir ürün değil. Exper yine daha üst CLAW modellerinde daha yeni ve güçlü olan GTX700 serisi ekran kartlarını kullanmış.

Hafızaya gelince, Exper burada seçimini Kingston’dan yana kullanmış. Gigabyte anakartın üzerinde dört adet RAM slotu var ve teorik olarak 32 GB DDR3 RAM destekliyor. Ancak tabii ki NX31 tüm slotlar dolu olarak gelmiyor, iki adet 4 GB DDR3 RAM takılı, yani toplam 8 GB RAM var ve bunlar 1600 MHz hızı destekliyorlar. Bu açıdan NX31 ile daha üst modeller arasında hiç fark yok, tüm CLAW modellerinde 8 GB RAM mevcut. Aynı şey sabit disk için de söylenebilir. NX31 ve diğer modellerin hepsinde, 1 TB kapasiteli ve 7,200 devir çeviren Seagate Barracuda sabit diskler kullanılmış. Bu sabit diskler genel olarak pek yavaş sayılmazlar, ancak üst seviye bir oyun bilgisayarında artık düşük kapasiteli de olsa SSD görmeye alıştığımız bir zamandayız. Belki NX31’de klasik sabit disk kullanılması, CLAW serisindeki en alt model olduğundan hoş görülebilir, ancak Exper’in daha üst modellerde SSD’ye yer vermesi gerekirdi.

NX31’in sunduğu bağlantı seçenekleri az sayılmaz, Gigabit Ethernet, USB 3.0, eSata portları, HDMI gibi bir çok seçenek var. Ancak böyle bir cihazda Wireless bağlantı da bulmayı beklerdim, fakat yer verilmemiş. Bu yüzden çekmecelerimi alt üst edip kablosuz ağ adaptörümü bulmam gerekti. Neyse ki daha adaptörü takar takmaz hiç sorunsuz şekilde çalıştı. Tabii bunda Windows 8 işletim sisteminin de payı büyük. CLAW serisindeki tüm bilgisayarlar Windows 8 64 bit kurulu olarak geliyorlar.

Exper_Claw_NX31_04

Performans
NX31 bu serideki en düşük fiyata sahip, işlemci ve ekran kartı gibi önemli unsurların seçiminden de bu rahatça görülebiliyor. Intel Core i3 serisi şahsen bir oyun bilgisayarı toplarken ilk seçeceğim işlemci olmazdı. Öte yandan Gigabyte’ın GTX650Ti Boost ekran kartı, her ne kadar yeni 700 serileriyle kıyaslandığında geride kalıyor olsa da, henüz burun kıvırılacak bir ekran kartı sayılmaz. Modern oyunlarda yükün büyük bir kısmını ekran kartının çektiğini düşündüğünüzde, Core i3 işlemcinin aslında gayet yeterli olabileceğini fark ediyorsunuz.

Nitekim test sonuçları da bunu az çok doğrular nitelikteydi. Mesela Windows 8’in kendi performans değerlendirmesinde işlemci 7,2 puan alırken, ekran kartı da 7,8 puan alıyor, hafıza miktarı ve hızı da bundan pek geri kalmıyor. Ne var ki Windows 8’in toplam değerlendirme puanı 5,9 olarak çıkıyor, çünkü klasik sabit diskin hızı 5,9 çıkıyor ve bu değerlendirmede en alt puan temel alınıyor. Buradan çıkan sonuç nedir? Modern bilgisayar mimarisindeki en zayıf halka artık bariz bir şekilde klasik tamburlu sabit disklerdir. Her ne kadar Seagate Barracuda günlük ofis çalışmasında sistemi belirgin bir biçimde yavaşlatmasa da, iş oyun çalıştırmak gibi ciddi yük bindiren uygulamalara gelince, ciddi bir darboğaz oluşturabiliyor.

3DMark test sonucuna baktığımda ise, sistemin temel test sonucunda 3738 puan aldığını gördüm. Peki bu ne anlama geliyor? Bu benchmark yazılımının kriterlerine göre üst seviye bir oyun bilgisayarının 10,000 civarında puan alması bekleniyor. 3,000 puan üstü ise iyi bir dizüstü oyun bilgisayarından beklenen ortalama puan olarak kabul ediliyor. NX31’in aldığı 3738 puan, bize bu cihazın üst seviye bir dizüstü oyun bilgisayarından çok daha güçlü olduğunu gösteriyor. Tabii bunda şaşacak bir şey yok, dizüstündeki tüm işlemciler düşük voltajlı ve haliyle daha düşük performanslı modeller. Tabii bu testleri hep cihazın fabrika ayarlarıyla yaptığımı da söylemem lazım, yani kutusundan çıktığında bulacağınız haliyle. Şüphesiz işletim sistemi ve sürücülerin ince ayarlarını kurcalamayı seven kullanıcılar performansı daha da artırabilirler.

Fakat ortaya çıkan ana sonuç şu, NX31 tipik bir dizüstü oyun sistemine yaklaşan bir fiyata geliyor. Sunduğu performans ise aynı fiyata alınabilecek bir dizüstü oyun sisteminden önemli miktarda daha fazla. Bu tür bir performans en yeni oyunları, en üst seviye grafik detayında, akıcı bir biçimde çalıştırmaya pek yetmiyor. Ancak eğer detay seviyesini bir derece aşağı alırsanız, o zaman ortaya gayet yeterli bir performans çıkıyor. Biraz daha eski oyunlarda ise, mesela Skyrim Legendary Edition gibi, en üst detay seviyelerini de rahatlıkla zorlayabiliyorsunuz.

Exper_Claw_NX31_01

Sonuç
Exper Xcellerator Claw serisi gerek işçilik kalitesi, gerek seçilen parçaların kalitesi açısından hayli tatmin edici. Kasanın dış görüntüsü hiç fena değil, ancak kapağı açıp içine girince gördüklerim daha da hoşuma gitti. Kablolar derli toplu yerleştirilmiş, yeni donanıma bol yer var, fanlar genel olarak hayli sessiz çalışıyor. Ne var ki iddialı bir oyun bilgisayarın Wireless bağlantı adaptörünün ve SSD’nin eksikliği çok göze batıyor. İşin doğrusu bir oyun bilgisayarında Core i3 işlemcinin kullanılması bile o kadar büyük sorun değil, çünkü daha üst modellerde daha güçlü işlemci ve grafik kartı seçenekleri var zaten.

Ama Exper’in NX31 gibi baz modele olmasa bile, daha üst modellere SSD seçeneği koymasını beklerdim. Kaldı ki bu sistemi ciddi biçimde hızlandırmak için çok büyük ve pahalı bir SSD gerekmiyor. Yani en azından üst modellerde maliyeti çok artırmadan performans ciddi şekilde yükseltilebilirdi. Tabii bir de özellikle NX31’de dikkati çeken bir diğer sorun, yeni nesil Haswell mimari ile uyumsuz bir anakart üzerine kurulmuş olması. Z77X yonga setli anakart ileride bir üst nesil Core işlemci takmaya kalkarsanız desteklemeyecektir, yani en fazla halen piyasada olan Ivy Bridge mimarisinden işlemcilerle uyumlu. Daha üst CLAW modellerinin anakartlarında durum böyle midir, bilemiyorum, onları test etme imkanım olmadı. Ancak bu durum en azından NX31 alacak olanlar bir miktar çekince kaynağı olabilir.

Son tahlilde potansiyel müşterilere olan tavsiyem nedir? NX31 eğer bir dizüstü oyun bilgisayarına sıcak bakmıyorsanız, tercih edebileceğiniz bir seçenek olabilir. Tabii bu fiyat aralığındaki dizüstüler de en üst seviye modeller olmayacaktır, bu da işin bir başka yönü. Öte yandan, NX31 gibi bir sistemi alırken, yanına uygun monitör vesaire gerekeceğini de unutmayın. Eğer hazırda yoksa, bunlar da ek gider kalemi olarak hesaba katılması gereken unsurlardır.

Şahsen Xcellerator serisi içinde bir seçim yapmam gerekseydi, doğrudan serinin en üst modeli olan NX75 modeline yönelirdim. Çünkü görebildiğim kadarıyla en üst seviye donanım onda ve benzer bir sistemi kendim toplamaya kalksam da fiyatını daha ucuza mal edemezdim. Ancak NX75’i de olduğu gibi kullanmaz, alır almaz içine biraz büyükçe bir SSD takar, Windows 8’i buna kurup öyle çalıştırırdım. Sonuçta inkar edemeyeceğim bir gerçek var ki, bir kez SSD takılı sistem kullanmaya alışınca, tekrar tamburlu sabit disklere dönmek kolay olmuyor! Umarım Exper ileride seriyi güncellerse bunu da dikkate alır.

Teknik Özellikler:
Kasa: In Win Dragon Rider
Güç Kaynağı: Aerocool X-Strike 600 Watt
Anakart: Gigabyte GA-Z77X-D3H
RAM: Kingston 2×4 GB DDR3
İşlemci: Intel Core i3-3220 3.30 GHz İki çekirdek
Ekran Kartı: Gigabyte Nvidia GTX650Ti Boost – 2 GB GDDR5 RAM
Sabit Disk: Seagate Barracuda 1 TB
Optik Sürücü: DVD-RAM
Hafıza Kartı Okuyucu: Var
Ethernet: Atheros Gigabit Ethernet
Ses İşlemcisi: Anakarta tümleşik 7.1 destekli