Anasayfa Haber Peru, Antik Harabeler İçin İHA’lardan Yardım Alıyor

Peru, Antik Harabeler İçin İHA’lardan Yardım Alıyor

Peru'daki arkeolojik çalışmalar için ufak İHA'lar kullanılıyor.
Peru'daki arkeolojik çalışmalar için ufak İHA'lar kullanılıyor.
Peru'daki arkeolojik çalışmalar için ufak İHA'lar kullanılıyor.
Peru’daki arkeolojik çalışmalar için ufak İHA’lar kullanılıyor.

Peru, keşfedilmemiş harabe bölgeleri için İnsansız Hava Araçları’ndan yardım alıyor.

Peru, saha üzerindeki arkeolojik araçtırmaları için İnsansız Hava Araçları (İHA)’nın yardımına muhtaç kaldı. Antik harabelerin ortaya çıkarılması ve haritalandırılması için insansız uçaklar devreye girdi.

Kullanılan İHA’ların askeri amaçlı kullanılan uçaklardan daha ufak olduğu açıklandı. Bu uçak sayesinde arkeologların giremediği bölgelerin haritaları ortaya çıkarılacak. Hangi alanların korunması gerektiğine karar verilecek. Bu sayede doğaya zarar vermeden araştırmaların devamlılığı sağlanacak.

Araştırmalarda bulunan arkeolog Luis Jaine CastilloİHA’lar sayesinde 3 boyutlu topografik ve fotogrametik görüntüler elde edebiliyoruz” dedi. Kullanılan uçaklar sayesinde Lima’nın kuzeyinde bulunan 1300 yıllık Moche Uygarlığı’na ait San Idelfonso ve San Jose del Moro bölgeleri haritaya geçirildi. İnsansız uçaklar sayesinde geçtiğimiz yıl 6 yeni bölge keşfedildi.

Peru'daki Arkeolojik araştırmalar için birden fazla İHA mevcut.
Peru’daki Arkeolojik araştırmalar için birden fazla İHA mevcut.

Önceki yıllarda helyum dolu balonlar ya da uçurtma kameralar kullanılıyor. Bu motedlar oldukça pahalıydı. Ayrıca net görüntüler elde edilemiyordu. Şimdi teknolojinin sağladığı altyapı sayesinde 1.000 Dolarlık bir maliyet ile oldukça kısa bir sürede İnsansız Hava Araçları üretilebiliyor.

Latin Amerika’nın kalbi sayılan Peru içerisinde 13.000 tarihi alan bulunuyor. Bunlardan en önemlisi Inka şehri Machu Picchu. Kültür Bakanlığı şimdiye dek 2.500 alanı koruma altına alabildi. Diğer alanların keşifleri yapılamadığı için yetkililer bu konuda yetersiz kalıyor.

İHA’lar genelde ABD’nin askeri harekatlarında kullanılıyor. Peru Hükümeti’nin ve hükümete bağlı arkeologların bu araçları iyi bir amaç için kullanmaları sevindirici.