Anasayfa Haber Dünya’daki Yaşam Mars’tan mı Geldi?

Dünya’daki Yaşam Mars’tan mı Geldi?

Bilim dünyasına yeni bir teori: Yaşam Mars'tan geldi!
Bilim dünyasına yeni bir teori: Yaşam Mars’tan geldi!

Dünya’daki hayatın Mars’tan gelen bir meteor sonrasında başladığına dair yeni bir makale yayınlandı.

Dünya’da yaşamın nasıl başladığına dair birçok teori mevcut. Ancak en mantıklı teoriler bile bugün kanıtlanabilmiş değil. Bu alandaki en ilgi çekici makaleler ise dış uzaydan ya da başka gezegenlerden gelen meteorlar sayesinde Dünya’da yaşamın başlaması üzerine yazılanlar. Biyoloji ve mikrobiyoloji alanında çalışan birçok bilim-insanına göre yaşam ilk önce su içerisinde başladı. Ancak bazı bilim-insanları bunu bir adım öteye götürerek yaşamın ilk izlerinin başka bir yerden geldiğini iddia ediyor.

İtalya’nın Floransa kentinde düzenlenen Goldschmidt Toplantısı’nda söz alan Profesör Steven Benner, yaşamın Mars’tan geldiğine yönelik yaptığı araştırmayı açıkladı. Benner’ın araştırmasına göre Dünya üzerindeki biyolojik hareketliliği tetikleyen olay Kırmızı Gezegen’den geldi. Yaşam belirtisi gösteren ilk moleküller aslen Marslı.

Bu alanda çalışma sürdüren bilim-insanları 3 önemli moleküler yapının nasıl bir araya gelip de ilk atomu ortaya çıkardığını merak ediyor. Yani RNA, DNA ve proteinler.

3 Milyar yıl önce Dünya yüzeyinde ortaya çıkan prebiyotik yapılar halen merak konusu. Bu karbon bazlı organik çorbanın kimyasal yapısını tetikleyen sebebin ne olduğu keşfedilmiş değil. Eldeki veriler ile yapılan çalışmalar farklı sonuçlar doğuruyor. Işık ve sıcaklık ile oluşturulan organik moleküller RNA oluşturmuyor. Ancak o zaman RNA oluşmuştu. Bu da bilim-insanlarının kafasında başka bir soruya yön veriyor: Önce moleküller mi, RNA mı yoksa DNA mı oluştu?

Konuya hızla geri dönersek; Mineraller RNA’nın oluşmasında önemli rol oynuyor. Benner’ın bu konudaki açıklaması ise ilgi çekici. Westheimer Bilim ve Teknolojisi Enstitüsü’nde çalışan Profesör Benner, yaşamın kaynağının Mars’tan gelen bir meteoritten kaynaklandığını söylüyor. Bu sebeple Güneş Sistemi’ndeki ilk yaşam izlerinin Mars’ta oluştuğu fikri ortaya çıkıyor. Bu konu tartışmalara sebebiyet verebilir.

Floransa’daki oturum sırasında, Benner’ın açıklamasına göre Bor ve Molibden elementleri, hayat oluşturacak moleküllerin ana taşlarını oluşturuyor. Bor mineralleri, Karbonhidrat halkalarından prebiyotik kimyasalların oluşmasına yardımcı oluyor. Molibden ise bu oluşan molekülü yeniden yapılandırarak Riboz’a, sonrasında RNA’ya sentezliyor.

Benner’ın açıklaması oldukça mantıklı. Çünkü 3 Milyar yıl önce Dünya’da Bor ve Molibden elementlerinin bulunacağı bir ortam yoktu. Mars, Dünya’dan daha ufak bir gezegen olduğu için yapısını daha çabuk tamamlamıştı. Oksijen seviyesi de bugüne nazaran daha yüksekti. Ayrıca kuru yapısı yapısı sebebiyle, yaşama daha da elverişliydi.

Steven Benner “Kanıtlar hepimizin Marslı olduğunu gösteriyor. Yaşam Mars’ta başladı ve bir taşın üzerinde Dünya’ya geldi” dedi. Benner’ın çalışmasına benzer birçok makale bulunuyor. Ancak onun kadar detaylı kanıtlar süren ve teoriyi kuvvetlendiren bir başka bilim-insanı çıkmamıştı. Şimdi konu hakkında uzman olan diğer bilim-insanları çalışmayı derinlemesine inceleyecek.