Anasayfa Haber Bir Zamanlar Mars’ta Bolca Fosfat Vardı

Bir Zamanlar Mars’ta Bolca Fosfat Vardı

Eski Mars'ta bugüne nazaran daha fazla Fosfat bulunuyordu.
Eski Mars'ta bugüne nazaran daha fazla Fosfat bulunuyordu.
Eski Mars'ta bugüne nazaran daha fazla Fosfat bulunuyordu.
Eski Mars’ta bugüne nazaran daha fazla Fosfat bulunuyordu.

Yaşam için önemli bir yapı taşı olan Fosfat’ın, bir zamanlar Mars yüzeyinde bolca bulunduğu öne sürüldü.

Fosfat’ın yaşamın oluşması için önemli kimyasal yapılardan biri olduğu biliniyor. Dünya’da Fosfat’tan bolca var. Bilim-insanları eskiden Mars yüzeyinde, Dünya’dakinden katbekat fazla Fosfat olduğuna inanıyor. Mars bugünkü gibi Fosfat yoksunu bir gezegen değildi. Fosfat, DNA’nın yapı taşlarını oluşturan önemli bir kimyasal. Ayrıca hücrelerin zarlarını oluşturabilmesi ve enerji üretebilmesi için de gerekli bir malzeme.

Bilim-insanlarının yaptığı son araştırmaya göre Mars, Dünya’dan 5-10 kat daha fazla Fosfat içeriyordu. Bu durum Mars’tan gelip Dünya’ya düşen meteoritleri inceleyerek ortaya çıkarıldı. Bilgi NASA’nın Kızıl Gezegen’e gönderdiği Spirit ve Opportunity Gezginleri’nin verileriyle de desteklendi.

NASA, Mars’ta sadece Fosfat izlerine bakarak, yaşamın oluşmayacağının farkında. Araştırmacılar Mars’taki Fosfat’ın nasıl yok olduğuna ve çözüldüğüne dair bazı deneyler yürütüyor. Buradan yola çıkarak Fosfat dolu minerallerin Mars yüzeyinde gerçekten bulunup, bulunmadığını anlamaya çalışıyorlar.