Anasayfa Makale İncelemeler Corsair H100i İncelemesi

Corsair H100i İncelemesi

Corsair’in yeni nesil su soğutma sistemi H100i’yi inceliyoruz.

corsair

Ürün Özellikleri

  • Marka: Corsair
  • Model : H100i
  • İşlemci uyumu: Intel LGA 1156, 1155, 1150, 1366, 2011 – AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1
  • Blok: Dahili pompaya sahip, bakır tabanlı
  • Radyatör: 122 x 275 x 27 mm, alüminyum petek yapısı
  • Hortum çapı: 15mm
  • Çalışma voltajı: 12V
  • Yerleşim: Kasa içi
  • Fan ölçüleri: 2 x 120 mm
  • Fan devri: 2700RPM
  • Fan bağlantı tipi: 3 pin soket
  • Hava akımı: 77CFM
  • Gürültü: 37.68dBA

Detaylara girmeden önce, su soğutma sistemleri ile yeni tanışanlar için kısa bir bilgi geçelim;

İnceleme konumuz olan H100i gibi hazır su soğutma sistemleri, fabrika çıkışı sıvı doldurulmuş kapalı devre (tüm su soğutma sistemleri kapalı devre çalışır, ancak burada bahsettiğimiz pompa/radyatör üzerinde herhangi bir konektörün bulunmaması ve hortumların pompa/radyatöre sabit şekilde bağlanmasıdır) çalışan ve kullanıcının, blok ve radyatör dışında herhangi bir montaj işleme karışmadığı ergonomik ve kullanıcı dostu sistemlerdir. Kapalı devre çalışan sistemde konnektör kullanılmadığı için, sıvı kaçağı tehlikesi neredeyse sıfıra indirgenmiştir. İşin doğrusu; hortum yada bağlantı noktalarında oluşacak herhangi bir kırılma esnasında oluşacak sıvı kaçağı sisteme zarar vermez. Çünkü bu tip su soğutma sistemlerindeki sıvı: saf sudur ve saf su, nötr olduğu için üzerine döküldüğü bileşende kısa devre tehlikesi yaratmaz. Zaten Corsair’de, saf su ve Propilen glikol’den oluşan bir karışım hazırladığını söylüyor.

Corsair’in, 2011 yılının sonlarına doğru başladığı su soğutma macerasının son ürünü olan H100i, kod numarasından da anlaşılacağı üzere bir önceki H100 modelinin revize edilmiş bir versiyonu. 122 x 275 x 27 mm’lik alüminyum petek yapısına sahip 240mm’lik radyatörü, 2 adet 120mm’lik fanı ve devri artırılmış pompası ile H100i; özellikle sessizlik isteyen kullanıcılar ve hızaşırtmacı kitleyi hedefliyor.

Corsair H100i (1)

122 x 275 x 27 mm ölçülerindeki alüminyum petekli radyatör, Corsair’in Carbide, Graphite, Vengeance ve Obsidian kasa serisi haricinde, neredeyse, tavanında 240mm’lik fan yuvası bulunan tüm Midi ve Big Tower kasalara rahatlıkla monte edilecektir. Radyatörün kalınlığı sadece 27 ve fanlarla beraber rakam: 52mm’ye ulaşıyor. Alüminyum yapı içinde toplam 14 adet ince alüminyum ısı borusu, bloktan gelen sıcaklığı çok ince alüminyum yapraklara iletmekten sorumlu:

Corsair H100i (4)

Radyatöre gelen hortumlar, yazının başında bahsettiğimiz gibi konnektörler ile değil, direkt olarak radyatörün üzerine sabitlenmiş durumda. İşin doğrusu; H100’e göre bağlantılar daha sağlıklı ve sağlam görünüyor:

Corsair H100i (5)

H100’deki 13 mm kalınlığındaki hortumlar, sistemin kasa içine yerleştirilmesi sırasında ve sonrasında, katlanarak su akışını engellemesi adına sert plastikten üretilmişti. H100i’de ise, 300mm uzunluğundaki hortumların kalınlığı 15mm ve malzeme olarak lastik kullanılmış. Lastiğin esnek yapısı sayesinde hortumlar, kısa ve uzun vadede katlanma ve kırılma sorunu yaşamayacaktır:

Corsair H100i (6)

Kutu içeriğinde yer alan ve sistemin montajından sonra radyatörün soğutulmasını sağlayan 2 adet 120 mm’lik fan, 2700 RPM hızında dönerken, 77 CFM hava akımı üretiyor. Firmanın geçtiği bilgiye göre fanların ürettiği gürültü değeri ise maksimum 37.68 dBA. Eğer karşılaştırma yapmamız gerekirse: H100i’de daha hızlı dönen ancak daha az ses değeri üreten fanlar kullanılmış:

Corsair H100i (3)

H100’de olduğu gibi plastik bir gövdenin içinde yerleştirilen devre kartı ve su pompasından oluşan tümleşik bloğun ebatları gözle görülür şekilde küçültülmüş. Küçük ebatlar, daha önce incelediğimiz pek çok işlemci soğutucusunda olduğu gibi, soğutucu gövdenin yada fan/ların MOSFET soğutucularına yada belleklere temas etmesi gibi sorunlara yol açmıyor. Bu, kompakt ve özel su soğutma sistemlerinin ergonomik avantajlarından biri:

Corsair H100i (7)

H100i’nin çalışması için gereken güç, 4 pin MOLEX’lerin artık tarihe karışması nedeniyle SATA güç bağlantısı ile sağlanıyor. İlave 3 pin soketi ise, anakart üzerindeki CPU Fan yuvasına takarak işlemcinin sıcaklığına göre fan devir ayarlarını otomatik düzenleyebilirsiniz:

Corsair H100i (11)

Bloğun sol bölümündeki Mini USB yuvası, Corsair Link bağlantısına giriş sağlıyor. Bu sayede, kasanın yan kapağını açmadan donanım ve yazılım desteğiyle monitörünüzden tüm sıcaklıkları izleyip, fan ve sıvı akış hızlarını kontrol edebiliyorsunuz:

Corsair H100i (12)

Corsair Link bağlantı kablosu:

Corsair H100i (10)

H100i’nin radyatörüne normal şartlarda iki adet 120 mm’lik fan bağlayabiliyorsunuz. Ancak blok üzerinde yer alan 2 adet yuva, 4’e kadar fanı destekliyor. Kasanızın durumuna göre radyatöre 4 adet fan takmak yada radyatör haricinde ilave iki adet fanın da devrini ayarlamak sizin tercihinize bağlı:

Corsair H100i (13)

Fan bağlantısı için kullanılan kablolar:

Corsair H100i (9)

Bloğun tabanı tamamen bakırdan imal edilmiş ve üzerine termal macun sürülmüş olması güzel bir detay. Kullanıcı bu sayede macunlama işiyle ekstra zaman kaybetmiyor:

Corsair H100i (8)

Bakır bloğun yüzeyi, meşhur yol canavarının görüntüsünü net bir şekilde yansıtamıyor; çünkü yüzeyi pürüzlü. Taban yüzeyin pürüzsüz olması, işlemci ve soğutucu tabanının birbirine sağlıklı bir şekilde temas etmesini sağlayan önemli bir faktör. Ancak daha önce incelediğimiz bir kaç modelde, tabanın özellikle pürüzlü yapıldığı ve bu sayede olası hava ceplerinin azaltılarak (tabana açılan mikro kanallar sayesinde) daha sağlıklı ısı iletimi sağlandığı firmalar tarafından iddia edilmişti. Bu duruma her zaman olduğu gibi test sonuçları karar verecek:

Corsair H100i (17)

Kutu İçeriği

Corsair H100i (16)

Corsair H100i’nin kutu içeriğinde şunlar bulunuyor:

  • Kullanım kılavuzu
  • 2 adet 120mm’lik fan
  • AMD ve Intel montaj aparatları
  • Montaj için gerekli vida grubu
  • Güç ve fan kabloları

Corsair H100i (2)

 

Montaj

Blok üzerine AMD aparatı takıldıktan sonra (buraya bir parantez açalım: blok üzerine yerleştirilen mıknatıslar sayesinde, metal aparat blok üzerine sağlıklı bir şekilde oturuyor), aparatın her iki ucundaki yuvaya ilave edilen kare şeklindeki tutucular somunlar sayesinde sabitleniyor:

Corsair H100i (18)

Ardından kare aparatlar, işlemci yuvası çevresinde yer alan standart soğutucu montaj plastiklerine geçirilip sıkıldıktan sonra montaj tamamlanıyor:

Corsair H100i (19)

Corsai H100i’nin kasa içindeki görüntüsü:

Corsair H100i (15)

Çalışmaya başlar başlamaz blok üzerinde devreye giren LED aydınlatma:

Corsair H100i (20)

Yazılım

H100i’nin getirdiği diğer bir yenilik: Corsair Link desteği. Blok üzerinde yer alan Corsair Link kablosunu, anakartın üzerindeki 9-pin’lik USB yuvasına taktıktan sonra, Corsair Link Dashboard yazılımını bilgisayarınıza indiriyorsunuz. Yazılım sayesinde; sıcaklık dereceleri takibi, blok üzerindeki LED aydınlatmanın renk ayarlaması ve fanların devir hızlarını kontrol edebiliyorsunuz. İlave olarak; farklı profiller oluşturup kaydettikten sonra, bunları istediğiniz zaman çağırabiliyorsunuz:

Corsair H100i (29) Corsair H100i (30) Corsair H100i (31) Corsair H100i (32) Corsair H100i (33)

Blok üzerindeki LED’lerin renginin ayarlandığı bölüm:

Corsair H100i (34)

Farklı renk geçişleri:

Corsair H100i (21) Corsair H100i (22) Corsair H100i (23) Corsair H100i (24) Corsair H100i (25) Corsair H100i (26) Corsair H100i (27) Corsair H100i (28)

 

Sonuç

Corsair H100i (1)

Revize edilen soğutucu modelleri karşımıza genellikle hafif makyajlanmış şekilde çıkarlar. Ancak bu sefer durum farklı.

Corsair H100i ile selefi H100 arasındaki temel değişimleri: kalınlığı artırılan esnek hortumlar, akış hızı/performansı artırılan pompa ve daha yüksek hava basıncına sahip fanlar olarak sıralayabiliriz.

H100’de kullanılan sert plastikten üretilen hortumlar özellikle kırılmalara karşı biraz dayanaksız duruyordu. H100i’de yaklaşık 2mm daha kalınlaştırılan esnek hortumlar, ne kadar katlanırsa katlansın kırılma yada deforme olma riski taşımıyor. Bunun yanında; hortumların blok ve radyatör bağlantıları bir hayli sağlamlaştırılmış durumda. Pompanın akış hızı, H100’e göre daha fazla. Hava soğutmada, fanların ürettiği hava akış miktarı, soğutmayı direkt olarak etkileyen faktörlerden biridir. Su soğutmada da, dakikada transfer edilen sıvı miktarı, soğutma performansını doğrudan etkiler. Pompanın, 4 adet fanı ve Corsair Link’i destekliyor olaması güzel bir detay; kullanıcı tercihine göre radyatöre toplam 4 adet fan takabiliyor. Hem estetik, hem de performans bağlamında iyileştirilen 2 adet 120 mm’lik fan, yüksek hava basıncını daha düşük gürültü değerleriyle üretebiliyor olması, kullanıcısını memnun edecek bir özellik.

Daha önce su soğutma ile hiç tanışmamış olanlar için bile oldukça kolay montaj sistemine sahip olan H100i, güncel ve eski nesil Intel-AMD işlemcilere destek veriyor. Fanların devrinin ve sıvı akış hızının ayarlandığı, blok üzerindeki LED’lerin renginin değiştirildiği ve su/işlemci sıcaklığının anlık olarak takip edildiği Corsair Link Darboard yazılımı, kelimenin tam anlamıyla harika bir uygulama.

An itibariyle 147$ civarına satın alabileceğiniz H100i’nin fiyatı, üst seviye hava soğutmadan pahalı. Ancak performansı ve ekstralarıyla birlikte, ödediğiniz her kuruş hakkını kesinlikle geri iade ediyor.

Gösterdiği üstün soğutma performansı, ergonomik tasarımı ve kullanıcı dostu Corsair Link bağlantısıyla H100i’ye Editörün Seçimi ve En İyi Performans ödüllerini veriyoruz.