Anasayfa Haber Toyota, Yeni Hibrit Arabasını Frankfurt’ta Tanıttı

Toyota, Yeni Hibrit Arabasını Frankfurt’ta Tanıttı

Toyota Yaris

Toyota, yeni hibrit arabasını Frankfurt Motor Show’da tanıttı.

Toyota, 2013 Frankfurt Motor Show’da nihai hedef olarak belirlediği 0 emisyonlu hidrojen yakıt hücreli hibrit araç teknolojisinde gelinen son noktayı ultra-temiz enerji taşıyıcısı sedan modeli FCV-R ile gözler önüne serdi. 1992 yılından beri yakıt hücreli hibrit araç (FCHV) üzerinde çalışan ve kendi bünyesinde hidrojen yakıt hücresini ve yüksek basınçlı hidrojen tankını geliştiren Toyota, petrol yakıtlı motorun yerine yakıt hücresi kümelerini yerleştirerek HSD teknolojisini FCHV’ye dönüştürme konusunda çalışmalarını Frankfurt Motor Show’da tanıtma imkanı buldu.

Pillerin dayanıklılığı ve güvenliği başta olmak üzere, maliyet azaltma konularında da araştırmalarına devam eden Toyota, geleneksel içten yanmalı motorların performanslarına eşdeğer sedan yakıt hücreli hibrit aracını (FCHV) 2015 yılında Japonya, ABD ve Avrupa pazarına sunacak. Bu model, Toyota’nın litre başına 3.0 kW ile dünyanın en yüksek güç yoğunluğuna sahip, ilk hidrojen yakıt hücreli 4 kapılı sedanı olacak. Frankfurt Motor Show’da tanıtılan FCHV yakıt hücreli konsept sedan Toyota Avensis modeli ile yakın ölçülere sahip. -30°C’de bile çalışabilen FCHV, 830 km’ye varan bir menzil sunarken, çevreye sadece su buharı salarak Toyota’nın çevreci teknolojilere verdiği önemi bir kez daha kanıtladı.

Yaris Hybrid-R konseptinin Dünya Prömiyeri Frankfurt’taydı

Toyota, 2013 Frankfurt Motor Show’da Yaris Hybrid-R konseptinin dünya prömiyerini de gerçekleştirdi. Yaris Hybrid-R konsepti 1.6 lt benzinli global yarış motoru (GRE) ile birlikte çalışan iki güçlü elektrik motoru sayesinde akıllı 4 çeker performansı sunuyor.

Yaris Hybrid-R konsepti özellikle motor sporlarında kullanılmak üzere Toyota Motor Sporları Takımı için tasarlanan 4 silindirli 300 beygir gücündeki 1.6 turbo motor ile donatıldı. Arkadaki iki tekerlek Yaris Hybrid modelinde kullanılan 60 beygirlik elektrik motoru ile destekleniyor. Yaris Hybrid-R konsepti, bu hibrit güç sistemi ile toplamda 420 beygirlik güç sunuyor. Hızlanma esnasında benzin motorunu destekleyen bu iki elektrik motoru frenleme esnasında elektrik jeneratörü vazifesi de görüyor.

Fren sırasında depolanan enerjiyi süper kapasitör sayesinde 10 saniye içinde hızla şarj edebilen Yaris Hybrid-R konsepti, hız ve yüksek enerji yoğunluğu konusunda da spor bir otomobile uygun teknolojiye sahip. Hibrit otomobillerde kullanılan piller ile karşılaştırıldığında süper kapasitör daha yüksek güç yoğunluğuna ve çok yüksek verimlilikte şarj/deşarj hızına ulaşabiliyor.

Yaris Hybrid-R konseptinin motor ve 6 vitese sahip sıralı şanzımanı arasında bulunan 3’ncü 60 beygirlik elektrik motoru, süper kapasitörü beslemek için yavaşlama esnasında bir jeneratör gibi çalışıyor ve hızlanma sırasında da arka elektrikli motorları destekliyor. Jeneratör, ivmeyi artırmak ve yol tutuşunu iyileştirmek amacı ile motor gücünü sınırlamak yerine elektronik çekiş kontrol sistemi gibi çalışmasını sürdürüyor ve tork gücünü arka tekerleklere elektrik enerjisi olarak yönlendiriyor.

Toyota Yaris

Frankfurt’ta Toyota’dan En Gelişmiş Hibrit Teknolojisi

Toyota 40 yılı aşkın süredir çevreci motorlu araçlar üzerine araştırma ve geliştirmesini sürdürüyor. Toyota bugün 23 farklı modeliyle 80 ülkede 5 milyon 500 bin hibrit araç satışıyla lider durumda. 16 yıldır satışı gerçekleştirilen hibrit otomobiller ile diğer otomobillere göre 13 milyar litre yakıt tasarrufu sağlanırken, 37 milyon ton CO2 salımının da önüne geçildi. Toyota, 2015 yıl sonuna kadar 15 yeni ve yenilenmiş hibrit modelini satışa sunacak.

Üretildiği ilk yıldan bugüne 3 milyon adetlik satış başarısı yakalayan Prius’un 3’ncü neslinde, ilk nesline göre güç aktarım aksamının maliyeti 2/3 oranında azaltılırken güç yüzde 30 oranında arttı ve CO2 emisyonu 89 g/km’ye kadar düşürüldü. 2013 yılının ilk 6 ayında Avrupa’da Toyota’nın hibrit otomobilleri satışta bir önceki yıla göre yüzde 65 oranında artış gösterirken, Toyota’nın hibrit pazarındaki payı da yüzde 65’ten yüzde 75’e yükseldi. PHV (Şarj edilebilir hibrit araç), EV (Elektrikli araç) ve FCHV (Hidrojen yakıt hücreli hibrit araç) sistemlerinin gelişmesine baz olan hibrit teknolojine, artan fonksiyonellik ve performansla ve ayrıca küçültülmüş teknoloji ünitesi ve düşen maliyetlerle gelecek yıllarda ilginin daha da artacağı öngörülüyor.

Avrupa’da en çok satılan Toyota hibrit modelleri Auris, Yaris, Prius, Prius + ve Prius PHV olarak öne çıkıyor. Toyota’nın Avrupa’da satılan otomobillerinin CO2 emisyon değerleri 2015 yılındaki hedefi aşarak 103.6 gr/km’ye ulaşarak Toyota’nın, Avrupa’nın en çevreci markası konumunu pekiştirdi.