Anasayfa Haber Steam 10. Yılını Doldurdu

Steam 10. Yılını Doldurdu

10. yılın kutlu olsun Steam!
10. yılın kutlu olsun Steam!
10. yılın kutlu olsun Steam!
10. yılın kutlu olsun Steam!

Steam 10 yıl içerisinde nasıl bir gelişme gösterdi? Steam’in tarihini yakın markaja alıyoruz.

Valve’in altında 12 Eylül 2003 yılında kurulan Steam, 10. yılını doldurmayı başardı. Bugün Dünya’nın en büyük oyun platformu haline gelen Steam, ilk başlarda sandığımız kadar başarılı bir platform değildi. Hergün kampanyalarla dolu olan ve oyuncuların cüzdanındaki parayı su gibi akıtan Steam, ilk kullanıcılarına kan kusturuyordu.

Steam, yenilikçi bir yapı ile 2003 yılında yayın hayatına başladı. O dönemde ne iOS ne de Facebook vardı. İnternet ise yavaş yavaş gelişme gösteriyor, bağlantı hızı artırılıyordu. Oyunlar geleneksel olarak CD/DVD sürümüyle piyasaya sürülüyordu. Çoğunda da korsan kopyalamalara karşı koruma yoktu. Hatta aynı cd-key ile onlarca kişi aynı oyunu sorunsuz olarak oynayabiliyordu.
Sonra Steam geldi ve yeni bir şey denedi!
Steam, Counter-Strike serverlarında sorun yaşayan kullanıcılara bir çözüm olarak sunuldu. Özellikle hile ve hırsızlık yapanlara karşı güvence sağlıyordu. Ancak ilk başlarda tökezledi. Birçok oyuncuya saç baş yoldurttu. Gene de Valve, Steam platformunu güncellemekten geri kalmadı ve daha iyi bir alan sunabilmek için yazılım açısından kendisini geliştirdi.
Steam, sadece Valve oyunlarına destek veriyordu. Ayrıca Counter-Strike ya da Day of Defeat gibi modlanmış oyunlarda bulunuyordu. Bu durum 2004 yılında yavaşça değişmeye başladı. Firma Half-Life 2’yi duyurdu ve piyasaya sürmek için hazırlıklara başladı. Bunun için oyunculara yeni bir seçenek sunuldu.

Oyunculara, Half-Life 2’yi yükledikten sonra aktif hale getirebilmek için internet bağlantısı şartı koyuldu. Oyuncular bir kere internete bağlanıp, doğrulama kodunu üyeliklerine işledikten sonra offline olarak da oyuna devam edebileceklerdi. Ancak Steam altyapısı bu kadar oyuncuyu kaldıramadı ve çöktü. Oyun piyasaya sürüldüğünde ellerinde orijinal kodları olan oyuncular, Half-Life 2’ye giremediler.

Steam'in eski arayüzünden bir görsel.
Steam’in eski arayüzünden bir görsel.

Steam’in bu konudaki düzenlemesi biraz zaman aldı. Tamirat tamamlandığında Steam bir anda patlama yapmadı. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi Steam 2003 ile 2005 yılları arasında sadece Valve oyunlarına destek veriyordu. Platform üzerinen oyunu satın alabiliyor, indirebiliyor ve güncelleyebiliyordunuz.

2005 yılı itibariyle Valve, birçok ünlü oyun firmasıyla anlaşmalar yapmaya başladı. 2007 yılına gelindiğinde Steam platformu üzerinde id Software, Activision, Eidos ve Capcom gibi firmaların oyunları bulunuyordu. Firmalar kadar Steam’de bu işten oldukça karlı çıktı. Oyuncular ise Steam üzerinde yeni oyunlara ulaşabilmenin keyfini doyasıya yaşadı.

Yeni firmaların platforma katılmasıyla birlikte, oldukça sessiz olan Steam’in kalitesi artmaya başladı. Bu sayede kullanıcı sayısı da çoğalmaya başladı. Half-Life 2’nin piyasaya sürülüşü her ne kadar bir fiyasko olarak nitelendirilse de, Steam kendisini toparlamayı başardı. Neredeyse kurşun geçirmez bir hale geldiğini söyleyebiliriz.

2008’den sonra server desteğini de artıran Steam, devasa bir komünite haline geldi. Dijital key dağıtımının kolaylaşması ve internet bağlantı hızının artmasıyla birlikte oyun pazarı haline geldi. İmalat masrafı olmamasından kaynaklı, dijital key satışlarında patlama yaşandı.

Valve’in geleceğe yönelik yatırımları, firmaya fazlasıyla geri döndü. Steam şu an tam bir oyun panayırına dönüştü. Başarım sistemi, kart sistemi, takas, Team Fortress 2 için çeşit çeşit şapkalar, indirimli oyunlar, server desteği, oyunlar hakkında forumlar, Greenlight Steam’i beklenmedik boyutlara getirdi.

Steam son olarak Family Sharing adını verdiği yeni özelliğini tanıttı.
Steam son olarak Family Sharing adını verdiği yeni özelliğini tanıttı.

Steam son olarak Family Sharing özelliğini duyurdu. Şu an Beta sürecinde olan özellik sayesinde oyuncular oyunlarını paylaşabilecek. Steam, belirli gruplar halinde oyuncuları bu beta özelliğe taşıyor. Dilediğiniz arkadaşınızla ya da bir başka aile bireyi ile bu özelliği ortaklaşa olarak kullanabiliyorsunuz.

Özellik aktif edildiğinde, oyuncular birbirlerinin oyunlarını indirebiliyorlar. Ancak aynı anda oyuna giremiyorlar. Valve çalışanı Anna Sweet, yeni özelliği oyuncuların geri bildirimlerini dikkate alarak yaptıklarını açıkladı.