Anasayfa Makale Anakart Rehberi

Anakart Rehberi

Anakart nedir? Anakartların üzerindeki merak ettiğiniz temel bileşenlerin hepsini hazırladığımız bu detaylı rehber ile öğrenebilirsiniz.

Anakart  Nedir?

Anakart Rehberi (1)

En basit anlatımla anakart: üzerine takılan işlemci, bellek, ekran kartı gibi bileşenler arası koordinasyonu sağlayan, genişleme, giriş/çıkış yuvalarına sahip ve bir yongaseti tarafından kontrol edilen baskılı devre kartıdır.

Tüm anakartlar bir yongasetine yada diğer adıyla “Chipset’e” sahiptir. Yongaseti, anakart üzerinde kullanılacak işlemci yanında desteklenen harici ve dahili protokolleri belirler. Bunlar temel olarak: SATA2/3, eSATA, USB 2.0/3.0, Gigabit LAN ve PCIe veriyolu hatları gibi iletişim standartlardır. Bunun yanında anakartlar, barındırdıkları AMD yada Intel üretimi yongasetleri ile anılır.

Anakartın modeline bağlı olarak genişleme yuva sayıları değişiklik gösterir. Giriş seviyesi anakartlarda genel olarak bir PCIex16 ve birkaç PCIex 2/4 yuvası bulunur. Üst düzey anakartlarda ise-ki buna AMD’nin 990FX ve Intel’in X79 yongasetli anakartlar dahil olmak üzere üç, dört, hatta yedi adede kadar PCIex16 yuvası yer alır. Öte yandan PCIex16 yuva sayısının fazla olması, o sayıda ekran kartı kullanacağınız anlamına gelmesin, buna; işlemciye gömülü PCI kontrolcüsü ve anakartın tasarımı karar verir. Ancak güncel modeller en azından çift yada üç kartla yapılan SLI ve CrossFire kombinasyonlarını sorunsuz bir şekilde destekliyor.

Şu an güncel yongasetleri SATA 6GB/s ve USB 3.0 standartları ile uyumlu. SATA ve USB yuvaların sayısı, genişleme yuvalarında olduğu gibi anakartın marka/modeline göre değişiklik gösterir. İlave olarak yeni nesil anakartlara dahil edilen Wi-Fi, Bluetooth yanında mSATA ve Mini PCIe yuvaları gibi ekstralar, kullanıcılara anakart üzerine daha fazla arayüz kullanma imkanı sunuyor.

Ebatlar, anakartın nerede ve hangi amaçla kullanılacağını belirleyen önemli bir faktördür. Şu an ATX, Micro-ATX, Mini-ITX, Nano-ITX ve Pico-ITX’in yanında, Intel X79 yongasetli pek çok modelin sahip olduğu EATX ve server sistemlerde kullanılan çift işlemci destekli XL-ATX form faktörleri piyasada bulunan seçenekler arasındadır. Kullanıcılar genellikle oyun sistemleri için ATX yada Micro-ATX modelleri tercih ederken, HTPC (Theatre Personal Computer-Ev Sinema Sistemi) tarzı çokluortam sistemleri için Mini-ITX versiyonlara yönelir. Ofis ve profesyonel kullanımlarda tercih ATX ve EATX anakartlardan yanadır.

Anakart Bileşenleri

Anakart Rehberi (14)

  1. İşlemci yuvası
  2. Bellek yuvaları
  3. Fan bağlantı soketleri
  4. Açma/kapama, reset ve hızaşırtma butonları
  5. 24 pin güç giriş yuvası
  6. Voltaj ölçüm noktaları
  7. PCIe slotları için ilave 8 pin güç giriş yuvası
  8. Hata gösterge paneli
  9. USB 3.0 yuvası
  10. Yongaseti ve soğutucusu
  11. SATA yuvaları
  12. Multi BIOS switch’i
  13. USB 2.0 yuvaları
  14. GO2BIOS butonu
  15. Kasa ön panel bağlantı yuvaları
  16. Voice Genie konnektörü
  17. TMP konnektörü
  18. Dahili ses çıkış/mikrofon giriş yuvası
  19. PCIex16 yuvaları
  20. PCIex1 yuvaları
  21. Super Ferrit boğucu bobinler
  22. Arka panel çıkışları
  23. Anakart ilave 8 pin güç giriş yuvası
  24. MOSFET soğutucuları

Yongaseti

Anakart Rehberi (6)

Yongaseti yada diğer adıyla “Chipset”, anakartın üzerindeki temel ve tümleşik arabirimleri yöneten ve bunlar arasındaki veri akışını sağlayan bir tür kontrolördür.

Intel anakartlarda kullanılan işlemciler, yongasetine bir zamanlar dahil olan kuzey köprüsü işlevlerini (bellek kontrolcüsü, PCIe kontrolcüsü gibi) bünyelerinde toplamışlardır. Dolayısıyla yeni nesil Intel anakartların tamamında “yongaseti” olarak iki değil, sadece tek bir yonga bulunur. AMD tarafında ise durum biraz karışık. AMD’nin AM2+ ve AM3+ işlemcileri ile uyumlu anakartlarda kullanılan AMD 990FX/SB950 yongasetinden örnek verirsek: 990FX yongası PCIe veriyolu trafiğini kontrol ederken, SB950 yongası USB, SATA, Gigabit Ethernet ve HD Audio gibi arayüzleri yönetir. Ancak AMD’nin yeni nesil FM1 ve FM2 soket yapısına sahip anakartlarda bulunan tek yongaseti (örneğin: A85), AM3+ destekli anakartlardaki çift yongasetinin yaptığı işi tek başına gerçekleştiriyor. Intel’in yeni nesil Z87 yongaseti, selefi Z77 gibi USB 3.0 protokolüne doğal destek sağlıyor. AMD’de ise FM1 soket yapısındaki A85 yongasetli anakartlar ile doğal USB 3.0’a geçişi bir süre önce sağlanmıştı. USB 3.0, USB 2.0’a göre 10 kat daha fazla performans gösteren bir arayüz. Yongasetine ilave edilen diğer bir özellikte, sabit sürücülerin (HDD, SSD) bağlandığı SATA 2.0 ve SATA 3.0 kontrolü. Yongasetleri özellikle, saniyede ortalama 550MB ver aktarımı sağlayan SSD sürücülerin ihtiyaç duyduğu hızı bünyelerinde barındırıyor.

Doğal USB 3.0 ve SATA3/Gbps arayüzleri haricinde Intel Z87 yongasetli anakartlarda, minimum 18.6, maksimum 64 GB sığalı SSD ile, üzerine işletim sistemi yüklenen mekanik diske önbellekleme yapan Intel Smart Response teknolojisi, PCIe 3.0 spesifikasyonu, birden fazla sabit sürücünün (HDD, SSD) birbirine bağlanıp yüksek hız ve güvenliğinin sağlandığı RAID kombinasyonları ve işlemciye gömülü dahili grafik arabirimi için görüntü çıkışları yer alıyor. AMD anakartlarda ise PCIe spesifikasyonu hala 2.0’la sınırlı. Bunun yanında SATA3, USB 3.0, RAID gibi temel arayüzlere sahipler.

Anakart Rehberi
Intel Z87 yongaseti.

İşlemci Yuvası

Anakart Rehberi (2)

İşlemci yuvası, anakarta hangi işlemciyi takabileceğinizi belirleyen önemli bir unsurdur. Bu yuvalar, Intel’de LGA1156, 1155, 1150, 2011, AMD’de ise AM2, AM3+ ve FM2 gibi tanımlamalarla sınıflandırılır.

İki büyük işlemci üreticisi olan Intel ve AMD, belirli dönemlerde işlemci mimarisindeki gelişmeler nedeniyle soket yapılarında da doğal olarak değişime giderler. Ara geçiş olarak tanımladığımız ve üretim teknolojisinin aynı kaldığı (örneğin: 22nm gibi) dönemlerdeki soket yapısında yapılan rötuşlar, genellikle firmaların pazarlama stratejilerinden öteye gitmez. Yani: 22 nm üretim teknolojisi ile üretilen LGA 1155 uyumlu Ivy Bridge’den sonra, yine aynı üretim teknolojisine sahip hafif makyajlanmış LGA 1150 soket yapısına terfi ettirilen Haswell’de olduğu gibi.

Anakartlardaki işlemci yuvaları aynı işlemcilerde olduğu gibi; Intel için LGA, AMD’de de ise AMXX olarak tanımlanır. “LGA” tanımlamasında sonra gelen rakamlar, işlemci üzerinde kaç adet temas yüzeyinin olduğunu gösterir. Örneğin; LGA1150’de 1150 tane temas noktası yer alıyorken, LGA2011’de bu sayı 2011’dir. Klasik pinli; yani pinlerin işlemci üzerinde yer aldığı AMD tarafında ise AM2+ işlemciler 940, AM3+ modeller 938 adet pine sahiptir.

Intel anakartlarda, işlemci yuvasının çevresinde bulunan 4 adet küçük delik, soğutucu montajının yapılması için kullanılır. AMD’de, işlemcinin kuzey ve güneyinde yer alan plastik parçalar yardımıyla soğutucu anakart üzerine yerleştirilir.

Intel tabanlı anakartlarda, işlemcinin anakarta temas noktaları olan sabit pinler oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle kullanıcıların işlemci takılması/çıkartılması ve termal macun sürülmesi aşamalarında son derece dikkatli olmalıdır. Pinler çok hassastır ve küçük bir temas sonrası fiziksel olarak kolay bir şekidle hasar görebilirler. AMD işlemcilerde ise; pinler anakartta değil işlemci üzerinde yer aldığı için, pinlerin montaj sırasında hasar görmesi yada kopmaması için dikkatli olunulmalıdır. İşlemci anakarttan çıkartıldıktan sonra, LGA soketli modellerde koruyucu plastik soket kapağının yuvaya mutlaka takılması gerekir. AMD’de, işlemci yuvasına zarar vermeniz olası değil, ancak yapısı gereği pinler kolay bir hasarlanabilir.

Üzerinde pin bulunmayan Intel (sol) ve pinli yapıya sahip AMD (sağ) işlemciler:

IMG_3103
Güç Devreleri (VRM)

Anakart Rehberi (15)

Ekran kartlarında da olduğu gibi VRM’ler: güç kaynağından gelen akımı GPU’ya çok daha hassas ve kontrollü bir şekilde iletmekten sorumlu olan bileşenleridir. VRM’ler genel olarak güç MOSFET’leri olarak adlandırılan büyük ve yüksek akım kapasiteli transistörler ve bunları kontrol eden bir devreden oluşur.

Genellikle işlemci soketinin hemen yanında (kuzey ve batı) bulunurlar. Giriş seviyesi modeller haricinde, orta ve üst seviyede gördüğümüz işlemci çevresindeki büyük pasif soğutucular, hemen altlarındaki MOSFET’leri soğuturlar. Anakartlarda VRM devrelerini oluşturan “Dijital VRM” ya da “Ferrit Boğucular” gibi sağlam/kaliteli bileşenler, özellikle overclock uygulamalarında anakartın dayanıklılığını yanında, stabilitesini artırır. Aşağıda gördüğünüz soldaki dikdörtgen prizma şeklindeki yapılar aktif fazlı SFC’ler ve sağdaki daha küçük grup olan MOSFET’ler:

IMG_0453

Bellek Yuvaları

Anakart Rehberi (3)

RAM (Random Acces Memory- Rastgele Erişimli Hafıza) modüllerinin anakart üzerine takıldığı yuvalardır.

DDR4 standardını anakartlar üzerinde görmeye az bir süre kala, an itibariyle güncel anakartlarda DDR3 uyumlu bellekleri kullanıyoruz. Teknoloji uzun bir süredir iki kanal bellek desteğini sunuyor. Yakın bir süre önce Intel X58’le üç kanala ve ardından X79’la 4 kanal bellek kullanımına terfi ettik. Çoklu kanal bellek desteğinin, tek kanala göre daha fazla performans artışı sağladığı tartışılamaz bir gerçek. Şu an Intel’in X79 yongasetli anakartları hariç diğerleri çift kanal bellek desteğine sahipler. Bu nedenle anakartlarda genellikle 2 ya da 4 bellek yuvası bulunurken, X79 yongasetli modellerde 8 (bazılarında 4 adet) tane yuva yer alır.

İki yada dörtlü kanal mimarisini kullanabilmek için bellekler, anakart üreticilerinin belirlediği farklı renklere sahip yuvalara  takılmalıdır. Renklendirme yapılmayan anakartlarda ise kullanım kılavuzuna başvurmakta her zaman fayda var. Firmalar, çift yada dört kanalda, aynı spesifikasyona sahip belleklerin kullanılmasını önerir. Ancak, bu hayati derecede önemli bir kriter değildir. Kullanıcı farklı hızlara sahip bellekleri bu yuvalara takar ve kullanabilir. Bu yöntemde, sistem en düşük bellek hızını algılayarak, diğer hızlı olan bellekleri düşük seviyeye çekerek kullanır.

Bellek kontrolcüsünün Kuzey Köprüsünde yer aldığı önceki yıllarda, bellek uyumsuzluğu konusunda bir hayli sıkıntılar vardı. Ancak güncel modellerde, bellek kontrolcüsünün işlemciye dahil edilmesiyle bellek uyumsuzluğu artık bir sorun olmaktan çıktı.

Bellek yuvaları konusunda tek dikkat edilecek nokta: satın aldığınız yada kullanıyor olduğunuz belleklerin pasif soğutucuları ile, işlemci üzerindeki soğutucunun temas etmemesi. Bu nedenle; özellikle işlemci soğutucusu satın alırken, bellek soğutucularının yüksekliğine dikkat edin.

Bu arada sıklıkla sorulan bir konuya değinelim; belleklerdeki “Low Profile” tanımlaması, bellek üzerindeki soğutucunun alçak (düşük seviyede-kısa), “High Profile”de ise yine bu soğutucunun yüksek (uzun) olduğu anlamına gelir.

4 kanal bellek desteğine sahip MSI Big Bang Power II anakart:

msi

Genişleme Yuvaları

Anakart Rehberi (5)

Genişleme yuvaları, anakart üzerine ekran kartı, ses kartı yada SSD (PCIe destekli) gibi bileşenlerin takıldığı ve fiziksel olarak birbirlerinden farklı (ebatlar bazında) yapılara sahip yuvalar için yapılan genel tanımlamadır.

Yukarıdaki fotoğrafta görülen 3 adet uzun yuva, elektriksel olarak x16 modunda çalışan PCIex16 yuvasıdır ve genellikle ekran kartının yada kartlarının anakarta takılması için kullanılır. Bir yada birden fazla ekran kartı kullanımı (Nvidia SLI ve AMD CrossFire), satın alınan anakartın modeline göre değişkenlik gösterir. Örneğin: MSI Z87 MPOWER MAX, tek kartta x16, çift kullanımlarda ise x8-x8 bantgenişliği sunar. Diğer küçük PCIex1/4 yuvaları ise, daha düşük akıma ihtiyaç duyan ses ve diğer kartları için ayrılmıştır.

Önemli bir hatırlatma daha yapalım; diyelim ki elinizde, PCIex1 yuvası bulunamayan üst seviye bir anakart var ve siz bu anakarta, PCIex1 destekli bir ses kartı takmak istiyorsunuz. Kartı direkt olarak PCIex16 yuvasına takabilirsiniz. Çünkü: bu yuvalar her ne kadar fiziksel olarak birbirlerinden farklı görünüyor olsa da, tüm yuvaların elektrik ve veri hatları bire bir aynıdır.

SATA Yuvaları

Anakart Rehberi (4)

Anakarta sabit sürücülerin (HDD, SSD) takıldığı soketler SATA yuvası olarak adlandırılır.

Önceki yıllarda mekanik disklerle (HDD-Harddisk) ile birlikte kullanılan SATA2 standardı, saniyede 3Gbps (yaklaşık 300 MB/s) veri aktarımına izin veriyordu. SSD’lerin (Solid Disk State) yaygınlaşması ve nispeten ucuzlaması yüzünde, anakartlardaki SATA2 platformu yerini yavaş yavaş SATA3’e bıraktı. Saniyede 600MB’lık veri transferine izin veren SATA3, SATA2 arayüzü ile beraber anakart üzerindeki yongaseti tarafından kontrol edilir. Bazı modellerde (özellikle üst seviye anakartlarda) SATA yuvasının fazla olması nedeniyle yongaseti haricinde ilave bir kontrolcüden (Marvell, Jmicron gibi) yardım alınır.

Güç Bağlantıları

Anakart Rehberi (16)

Anakartın ve üzerine monte edilen bileşenlerin (işlemci, bellek, ses kartı vs.) çalışması için, güç kaynağında yer alan 24 ve ilave 8 pinlik (+12 volt) soketlerin takıldığı yuvalardır. Güç kaynağından gelen soketler sadece tek yönde takılabildiği için kullanıcıların hatalı bağlantı yapmaları neredeyse imkansızdır. Giriş ve orta seviye anakartlardaki güç girişleri 24 +4 veya 8 pinle sınırlıyken, üst seviye modellerde bu sayı 24 + 8 + 8 pin’ kadar çıkabilir.

Anakart Rehberi (17)

Açma/Kapama, Reset ve Hızaşırtma Butonları

Anakart Rehberi (18)

Genellikle orta üst seviye anakartlarda yer alan açma/kapama (Start) ve reset butonları, özellikle uzay montaj (bilgisayarı kasa dışında çalıştırma) sistemlerde hayli işe yarayan faydalı bir özelliktir. Yukarıdaki fotoğrafda görülen OC Genie butonu, MSI’ın otomatik hızaşırtma sistemidir. Hızaşırtma (işlemci, bellek yada ekran kartının fabrika çıkış hızından daha yüksek saat hızlarında çalıştırma işlemi) konusunda acemilik yaşayan kullanıcılar, çok fazla ince ayarlar yapmadan kolay bir şekilde işlemci ve belleklere bu buton yardımıyla hızaşırtma yapabiliyor. En sağdaki iki buton ise; işlemci frekansını manuel olarak artırıp/azaltmak için kullanılıyor.

GO2BIOS Butonu

IMG_0463

GO2BIOS butonuna basıldığı zaman, sistem açılıp, klavyedeki “DEL” tuşuyla muhattap olmadan direkt olarak BIOS ekranına ulaşılıyor. Bu, özellikle hızaşırtma ile ilgilenen kullanıcılar için sıklıkla kullanılan ergonomik bir detay.

Hata Gösterge Paneli

IMG_0458

Anakart üzerine yerleştirilen küçük gösterge paneli, sistemde oluşan hataların kodlarını gösterir. Bu paneldeki kod numaralarına bakarak sistemdeki sorunun ne olduğu kolayca anlayabilirsiniz. Kodların hangi anlama geldiğini öğrenmek için anakartın kutu içeriğine dahil edilen kullanım kılavuzu yardımcı olacaktır.

Multi BIOS Switch

IMG_0469

Multi BIOS switch, anakart üzerindeki iki farklı BIOS arasında seçim yapılmasını kolaylaştıran faydalı bir özellik. BIOS’lardan birini hızaşırtma, diğerini ise günlük kullanımlar için ayarladıktan sonra, bu switch yardımıyla geçişi sağlıyorsunuz.

Dahili Ses Çıkış/Mikrofon Giriş Yuvası

IMG_0489

Kasanın ön kısmında yer alan giriş/çıkış panelindeki kulaklık çıkış ve mikrofon girişleri için bu bağlantı kullanılır.

Dahili USB Yuvaları

Anakart Rehberi (19)

Farklı marka/modele göre sayısı değişkenlik gösteren dahili USB yuvaları, sistemin yerleştirildiği kasanın giriş/çıkış yuvalarında bulunan USB soketlerine çıkış sağlarlar.

Kasa Ön Panel Bağlantıları

IMG_0479

Kasanın giriş/çıkış panelindeki açma/kapama-reset butonları ve sabit sürücü/güç LED’lerinin çalışmasını sağlayan ve kasa üzerindeki bir kablo yardımıyla bağlantısı yapılan yuva.

Fan Bağlantı Yuvaları

IMG_0473

İşlemci/ekran kartı soğutucusu (özel soğutuculu modellerde) ve kasa üzerinde yer alan fanların çalışması için gerekli gücün sağlandığı yuvalardır. 4 pinli versiyonları PWM kontorlüne sahiptirler. PWM, bağlı olduğu bileşenin sıcaklıklık durumuna göre fanın devrini otomatik olarak artırıp/azaltılmasını sağlayan kullanıcı dostu bir özelliktir.

Arka Panel Bağlantıları

Anakart Rehberi (7)

Arka panel bağlantıları, anakartın dış dünya ile iletişimi sağlayan yuvalara ev sahipliği yapar. USB 2.0/3.0, eSATA, optik/analog ses çıkışları, HDMI/Display Port görüntü çıkışları, Ethernet girişi yanında bazı anakartlara Blutooth ve Wi-Fi adaptörleri de arka panelde yer alan ekstra giriş/çıkış yuvaları arasındadır.

MSI Z87 MPOWER MAX’in arka panel bağlantılarından örnek verirsek:

  • Mouse/Keyboard: PS/2 olarak adlandıran ve yavaş yavaş yerini USB portlarına bırakan bu yuvaya klavye yada fare soketi takılıyor.
  • USB 2.0 Port: Harici sabit sürücü, disk istasyonu (Docking Station), USB bellek, harici optik sürücü, klavye/fare gibi pek çok harici bileşenin bilgisayar bağlantısı bu yuva yardımıyla yapılıyor.
  • Clear CMOS Button: Başta MSI olmak üzere pek çok anakarta bulunan bu buton, BIOS’un sıfırlanıp fabrika ayarlarına dönmesini sağlıyor.
  • USB 3.0 Port: USB 3.0 yuvaları, özellikle harici sürücüler için tercih edilen bir hızlı bir bağlantıdır.
  • LAN (RJ45): İnternet bağlantısı için, modemden gelen kablonun takıldığı soket.
  • Optical S/PDIF Out: Anakartın ses yongası desteği ile harici ses sistemi yada AV Receiver’a optik ses çıkışı sağlayan yuva.
  • HDMI Port: Intel ve AMD’nin pek çok anakart modelinde bulunan HDMI Port, işlemciye gömülü grafik arabiriminden monitör yada LCD/Plasma TV’lere dijital görüntü aktarımı yapıyor.
  • Display Port: HDMI gibi digital görüntü çıkışı için kullanılan Display Port, HDMI’dan farklı olarak 2560 × 1600 çözünürlüğe kadar (monitör, LCD/Plasma TV’nin desteklemesi şartıyla) çıkış sağlıyor.
  • Analog Ses Çıkışları: Harici ses sistemi yada herhangi bir ses kaynağına, analog (5.1 veya 7.1) ses sinyallerini göndermek ve mikrofon girişi için kullanılan soketler.

Anakartın Arka Yüzü

Anakart Rehberi (13)

Intel anakartların arka yüzünde, işlemci soket yuvasını anakarta sabitleyen metal bir aparat yer alır. AMD modellerdeki daha büyük ebatlardaki metal parça ise, işlemci üzerine soğutucu monte edilmesini sağlayan plastik yapının anakarta sabitlenmesi için kullanılır.

BIOS

BIOS (Basic Input Output System – Temel Giriş Çıkış Sistemi), sistemin çalışması için gereken bir tür temel işletim sistemi olarak özetlenebilir. BIOS yardımıyla başlangıç sürücüsü seçimi, bileşen voltaj ayarları (işlemci, bellek, FSB hızı vs.), bileşen çalıştırma-iptal etme, şifreleme, işlemci sıcaklığı/voltajı takibi gibi pek çok ayar/izleme yapılır.

Yeni nesil anakartlarda yaygın bir şekilde kullanılan UEFI BIOS (Universal Extensible Firmware Interface), mavi ekrana sahip geleneksel BIOS’ların oldukça fazla olan kısıtlamaları yerine, kullanıcılara görsel arabirimiyle klavye yanında fare ile de kullanım kolaylığı sağlar. Örneğin: MSI’ın pek çok anakart modelinde yer alan UEFI BIOS, dokunmatik ekran desteği, doğrudan ağ bağlantısı oluşturma ve işletim sistemi üzerinden kontrol sağlama gibi pek çok yenilikçi özelliklere sahip.

BIOS Pili

Anakart Rehberi (10)

Sistemin elektriği kesildiği zaman BIOS, içindeki bilgilerin saklanması için bu pili kullanır. Lityum-Ion destekli pil, sistem açıldığı zaman şarj edilir. Her ne kadar anakart üzerinden ve BIOS’dan fabrika ayarlarına geri dönüş sağlanır olsa da, pek çok kullanıcı bu pili çıkartarak BIOS’u resetler.

mSATA Yuvası

Anakart Rehberi (9)

Genellikle PCIex16 slotları arasına yerleştirilen mSATA yuvası, bu yuvayla uyumlu SSD’leri destekliyor. Henüz 2.5″lik versiyonları kadar yaygınlaşmamış olsa da, kısa bir süre içinde en azından işletim sisteminin yüklü olduğu minik SSD’leri bu anakartlar/yuvalar üzerinde kullanıyor olacağız.

Micron-RealSSD-C400-mSATA-600x516
Bahsi geçen mSATA uyumlu SSD

WiFi Bağlantısı

Genellikle üst seviye anakartlara dahil edilen bu özellik sayesinde, kullanıcılar kablosuz iletişim özgürlüğünden faydalanır. Bazı modellerde WiFi modülü anakart üzerinde gömülü halde bulunurken, bazılarında ise aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü üzere ayrı bir modül olarak gelir:

Anakart Rehberi (20)

WiFi modülün takılması:

Anakart Rehberi (21)

Tek yada çift anten, anakartın kutu içeriğinde bulunur ve modüle takılması son derece kolaydır:

Anakart Rehberi (22)

 

Satın Alma Tavsiyeleri

 

  • Kuracağınız sistemin temelini anakart oluşturacaktır. Bu yüzden öncelikle hangi işlemciyi satın alacağınıza karar vermeniz gerekiyor.
  • Kullanma amacınıza uygun parçalardan oluşan bir sistem satın almaya özen gösterin. İşinize yaramayan pek çok özellik için fazladan para ödemek istemezsiniz. Yani; overclock yapmayı hiç düşünmüyorsanız, pahalı üst seviye modellere boşuna para veriyor olacaksınız.  Ancak; birden fazla ekran kartı kullanma seçeneğini sunan anakartları tercih etmenizde fayda var. An itibariyle pahalı olan ekran kartları, bir süre ucuzlayacaktır. Bu sayede iki yada daha fazla ekran kartı ile SLI yada CrossFire yapabilirsiniz.
  • Aynı yongasetine sahip anakartlar arasında performans farkı bulunmaz. Fiyat farklılığı: anakartlardaki kaliteli/dayanıklı  bileşenler, çoklu ekran kartı kullanımı olan SLI/CrossFire desteği, hızaşırtma seçenekleri ve Bluetooth/Wi-Fi gibi opsiyonlar gibi ilave özellikler nedeniyle oluşur.
  • Satın alacağınız sistemi, HTPC (çokluortam sistemi) yada sadece internete girmek için kullanacaksanız, Intel yada AMD’nin dahili grafik arabirimine sahip işlemcileri tercih etmeniz daha doğru ve daha ucuz bir şeçenek olacaktır.
  • Anakart üzerinde yer alan PCIe slotlarının sayısının, kullanma amacınıza göre yeterli sayıda olmasına dikkat edin.
  • Sistemle beraber çok çok sayıda sabit sürücü kullanacaksanız, anakart üzerinde ihtiyacınız kadar SATA2/3 portu olup olmadığını mutlaka kontrol edin.
  • USB 2.0 ve özellikle USB 3.0 çıkışlarının, ihtiyaçlarınızdan daha fazla sayıda anakart üzerinde bulunması gerekir.
  • Dahili Wi-Fi opsiyonunu barındıran anakartlar, size kablosuz bağlantı lüksü sunar.
  • Sistem belleği ihtiyacınız 32GB’dan fazla ise (şu an güncel anakartlar maksimum 32GB bellek kullanımına izin veriyor), Intel X79 yongasetli modeller 64GB ve 128GB bellek desteği sunuyor.
  • Hızaşırtma ile ilgileniyorsanız, bu amaca yönelik üretilen ve sağlam bileşenlerden üretilmiş anakartlara yönelin. Giriş seviyesi modellerle yapılacak overclock denemeleri sisteme zarar verebilir.