Anasayfa Haber Yıldızlararası Boşluktan İlk Sesler!

Yıldızlararası Boşluktan İlk Sesler!

Voyager-1'den gönderilen ilk veriler, yeryüzüne ulaştı.
Voyager-1'den gönderilen ilk veriler, yeryüzüne ulaştı.
Voyager-1'den gönderilen ilk veriler, yeryüzüne ulaştı.
Voyager-1’den gönderilen ilk veriler, yeryüzüne ulaştı.

Voyager-1, evrenin uzak köşelerinden bilgi göndermeye devam ediyor.

NASA tarafından 1977 yılında fırlatılan Voyager-1 sondası, 36 yılın sonunda Güneş Sistemi’nden çıkmayı başardı. Sondanın son yolcuğuna ilişkin bilgileri Güle Güle Voyager-1 başlıklı haberimizde paylaşmıştık.

Voyager-1’in işinin en zorlu kısmı şimdi başlıyor. NASA yetkilileri, geçtiğimiz hafta resmi olarak sondanın Güneş Sistemi sınırlarından tamamen çıktığını duyurmuştu. Dış uzay ve yıldızlarası boşluk hakkında en net bilgilere ulaşacağımız bu dönemde, Voyager-1’den ilk veriler geldi.

Yıldızlararası boşluğa ait ilk ses kayıtları yeryüzüne ulaştı. Uzayda hava olmadığından ötürü ses dalgaları oluşmuyor. Bu sebepten ötürü elektromanyetik dalgalar kaydediliyor. Ortaya çıkan ses kaydı ise oldukça şaşırtıcı.

NASA daha önce, Voyager-1’in gezegenler arasındaki yolcuğu sırasında kaydettiği sesleri Voyager Space Sounds adlı albümde toparlamıştı. Jupiter, Saturn, Titan gibi gökcisimleri üzerinde yapılan kayıtlar halen dinleyenleri şaşırtıyor. Evrende hava olmayabilir ama bu ses çıkmadığı anlamına gelmiyor.

İşte Voyager-1’in yıldızlarası uzay boşluğunda kaydettiği ilk sesler: