Anasayfa Haber AMD Radeon R9-290X’in Teknik Özellikleri Sızdırıldı

AMD Radeon R9-290X’in Teknik Özellikleri Sızdırıldı

Radeon R9-290X hakkında ilk bilgiler ortaya çıktı.
Radeon R9-290X hakkında ilk bilgiler ortaya çıktı.
Radeon R9-290X hakkında ilk bilgiler ortaya çıktı.
Radeon R9-290X hakkında ilk bilgiler ortaya çıktı.

AMD’nin üst seviye yeni Radeon kartının özellikleri ve benchmark testleri ortaya çıktı.

AMD’nin Hawaii serisi GPUlarını tanıtmasına az bir süre kala Radeon R9-290X’in teknik özellikleri, görüntüleri ve benchmark testleri ortaya çıktı. İlk bilgilere göre R9-290X içerisinde 2816 stream işlemci bulunacak. Ayrıca yüksek ihtimalle 64 ROP ve 176 TMU desteği sağlayacak. Clock hızının 900MHz civarında olacağı biliniyor. GDDR5 RAM’i ise 512-bitlik hafıza ile desteklenecek. Radeon R9-290X’in teknik özellikleri bu haliyle Nvidia GTX Titan’a kafa tutabilecek seviyede. GTX 780 ile karşılaştırdığımızda ise %10 daha hızlı bir performans sergilediğini görebiliyoruz.

AMD’nin bu hafta içerisinde uzun zamandır beklenen GCN 2.0 (Graphics Core Next) mühendisliğini tanıtması bekleniyor. Hawaii, Hawaii Pro ve Hawaii XT bu mühendislik ile inşa edilecek. Bu seri ise Ekim içerisinde kullanıcıyla buluşabilir. AMD’nin GCN 2.0 mühendisliği Nvidia’nın üst seviyeleriyle yarışa girecek. Bu sebepten ötürü kullanıcıların oldukça merak ettiği bir teknoloji haline gelmişti. Şimdilik bu sızıntı haberlerine baktığımızda, AMD’nin kendini geliştirdiğini görüyoruz.

16 adet hafıza yongası bu görüntüde rahatlıkla seçilebiliyor.
16 adet hafıza yongası bu görüntüde rahatlıkla seçilebiliyor.

Görüntülerden anlaşıldığı kadarıyla GPU içerisinde 16 hafıza yongası bulunuyor. Bu da yukarıda bahsettiğimiz 512-bitlik hafızaya sahip 4 GB’lık GDDR5’i kaldıracak düzeyde. Yonganın kalıp boyutu ise 424 Mm2 civarında. Yani Radeon 7970’dan büyük, GTX Titan GK110’dan ufak boyutlara sahip. R9-290x’in Titan’a göre %10 daha fazla performans sergiliyor olması ve yonga boyutunun daha ufak olması oldukça etkileyici.

Radeon R9-290x, Tomb Raider, Alien vs. Predator 3, Bioshock Infinite gibi oyunlarda da üst seviye performans sergiliyor. Birçoğunda Nvidia’nın Titan serisini geçen GPU, bazılarında kafa kafaya performans çıkarıyor.

Görünüşe göre AMD’nin Hawaii serisi beklediğimizden de iyi olacak. Performans bakımından bu kadar iyi olmasının yanı sıra fiyat olarak da astronomik rakamlarla satışa sunulmayacak. Birçok kaynağa göre R9-290X’in 600 Dolar civarında bir fiyatı olacağına inanılıyor. GTX Titan ise 1.000 dolar etiket fiyatıyla satışa çıkarılmıştı.

Nvidia, buna karşılık yakın zamanda cevap verecektir. Firma önce fiyatlarında düşüş sergileyecektir. 2014’ün başı itibariyle de Kepler’in devamı Maxwell mühendisliği devreye girecek. Ancak o zamana kadar AMD, pazar payını kendi tarafına çekecektir.