Anasayfa Haber Intel Smart Response Nedir, Nasıl yapılır?

Intel Smart Response Nedir, Nasıl yapılır?

Mekanik sürücülerinin SSD hızında çalışmasını isteyen kullanıcılar için, Intel Smart Response’u tüm detaylarını masaya yatırıyoruz.

Smart Response
2010 yılının başlarında Seagate’in piyasaya sürdüğü Momentus XT serisiyle birlikte “önbellekleme” kavramı ile tanıştık. Momentus XT, temelde 500GB sığalı bir mekanik sürücü olmasına rağmen, üzerinde 32MB’lık tampon bellek haricinde 4GB’lık bir Nand Flash yonga da barındırıyordu. Seagate’in eASIC’e yaptırarak Momentus XT’nin devre kartına dahil ettiği bir kontrolcü, kullanıcının hangi verileri daha çok kullandığını sürekli olarak izleyerek, bu verileri mekanik sürücü yerine Nand Flash yongaya kaydediyordu. Sistem herhangi bir veriye ulaşmak istediğinde ise öncelikli olarak Nand Flash yongayı kontrol ediyor, bulamazsa mekanik sürücüye başvuruyordu. Aslında tasarım oldukça sağlıklıydı ama 4GB’lık bir sığa, bu melezin gerçek anlamda performans sergilemesi için çok yetersiz kalıyordu.

Intel’in 2011’in ilk aylarında piyasaya sürdüğü Z68 yongaseti ile birlikte gelen Smart Response, bir yıl önce Seagate’in yapmaya çalıştığı ama yetersiz kaldığı “hibrid” yöntemin geliştirilmiş bir versiyonu olarak karşımıza çıktı. Takip eden yıllarda güncelenen Z77 ve Z87 yongasetleri ile Smart Response’a destek devam ettirildi.

Smart Response (yazı boyunca ISR olarak kısaltılacak) temel olarak; mekanik sürücüyü SSD ile birleştirerek, mekanik sürücünün hızlandırılması yöntemidir. Sistemin algoritması, Momentus XT ile aynı felsefeye sahip. Farklı olarak; Momentus XT’deki eASIC kontrolcüsü yerine, yongasetine dahil edilen IRST (Intel Rapid Stroge Technology) teknolojisi ve yine Intel’in IRST yazılımı var.

ISR ‘de, mekanik sürücü üzerinde bulunan ve sıklıkla kullanılan veriler, SSD üzerinde önbellekleniyor/yani kaydediliyor. İhtiyaç duyulduğunda ise ilk okuma SSD’den yapıldığı için, kullanılan SSD’nin okuma hızına (Örneğin: 550MB/s) ulaşıyoruz. Ancak IRS’de önbellekleme yapılamayacak kadar sık kullanılmayan yada çok büyük dosyalar, mekanik sürücüde kalıyor ihtiyaç duyulduğunda mekanik sürücünün izin verdiği hızda okunuyor.

Yazılım kurulduktan sonra iki farklı seçenek arasında tercih yapıyoruz. Enhanced (Gelişmiş) modunda, önbelleklenen veri hem mekanik sürücüye hem de SSD’ye aynı anda kaydediliyor. Bu seçeneği RAID 1 modu gibi düşünebilirsiniz. Veriler her iki sürücüye kaydedildiği için veri güvenliği artıyor, ancak orantısal olarak performans nispeten daha düşük. Diğeri olan Maximized (En büyük) modda ise; veriler direkt olarak SSD’ye kaydediliyor ve sabit diske aktarılma süreci geciktiriliyor. Belli zaman aralıklarında mekanik sürücüye veriler toplu halde yazılıyor. Maximized’ı, RAID0 modu olarak görebilirsiniz.

Z68’in çıkışının üzerinden iki nesil daha geçmiş olmasına rağmen, yazılım tarafındaki eksiklikleri hala devam ediyor. Kullanıcının hangi verileri önbelleklemeye dahil edeceğini seçememesi, yani algoritmaya müdahale edememesi, Intel’in bir an önce çözüm bulması gereken sorunların başında geliyor. Bunu yanında ilk çıkışından beri önbellekleme için hala maksimum 64GB’lık sığanın kullanılabiliyor olması, artan yazılım ve veri ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor.