Anasayfa Haber Apple Mavi Ekran Verdi!

Apple Mavi Ekran Verdi!

iphone-5s-mavi-ekran

Apple kullanıcıları da artık “mavi ekran” nedir iyi biliyor.

Piyasaya çıktığından beri düşük batarya ömrü ve deniz tutması etkisi gibi sorunlarla kullanıcıların canını sıkan iOS 7 mobil işletim sistemi, aynı zamanda “mavi ölüm ekranı” ile de dikkat çekiyor. Özellikle iPhone 5S kullanıcıları tarafından sık sık karşılaşıldığı söylenen “mavi ölüm ekranı”, aslında çok ciddi bir yazılım açığına ve bunun sebep olduğu sistem çökme problemine bağlanıyor.

Kullanıcılar özellikle iWorks uygulamaları arasında geçiş yaparken ya da uygulamalardan çıkarken bu sorunla karşılaştıklarını bildiriyorlar. Bir anda karşılarına çıkan masmavi bir ekrandan sonra, cihaz yeniden başlatılıyor. Yani kelimenin tam anlamıyla bir sistem çökmesi ve yeniden başlatılması durumu söz konusu. Akılları kurcalayan esas soru ise, Apple mühendislerinin neden kendi çöküş ekranı için Microsoft’un efsanevi mavi rengini kopyaladıkları! Her ne kadar Apple mavi ekranında bir dolu anlamsız hata kodu görülmese de, aynı rengin seçilmiş olması ve Apple kullanıcılarının bu renkle çökme sonucu tanışmaları, teknoloji dünyasında hayli espri konusu oldu.

Apple ise bu problemlerle ilgili resmi bir açıklama yapmadı, hele “mavi ekran” konusunu kesinlikle görmezden geldi. Ancak bu çökme probleminin gerçekte iPhone 5S piyasaya çıktığında beri var olduğu ve firmanın en son çıkardığı iOS 7.0.2 yamasıyla bile bundan kurtulamadığı biliniyor. Bir uygulamanın tüm işletim sistemini yeniden başlatmaya yetecek kadar sorun çıkarabilmesi ise, arka planda çok ciddi güvenlik açıkları olabileceği yönünde şüpheler doğuruyor.