Anasayfa Oyun Zombili Oyuna Yasak!

Zombili Oyuna Yasak!

Zombiler

Xbox One daha piyasaya çıkmadan bir oyunlarına yasak geldi.

Almanya’da faaliyet gösteren BPjM (Bundeprüfstelle für jugendgefährende Medien, yani Gençleri Zararlı Yayınlardan Koruma Bürosu) sık sık bilgisayar oyunlarına uyguladıkları sansür ve yasaklarla gündeme gelen bir federal kurumdur. Özellikle şiddet içeren bilgisayar oyunlarının Almanya sınırları içinde satışını yasaklamasıyla tanınan bu kurum, şimdi de Microsoft’un yakında çıkacak olan yeni konsoluna göz dikmiş.

22 Kasım 2013 tarihinde Avrupa’da piyasaya sürülmesi beklenen Dead Rising 3, özellikle yeni Xbox One için hayli reklamı yapılan açılış oyunlarından biri, serinin önceki oyunları da önceki Xbox sürümlerinde iyi satış rakamları yakalamıştı. Ne var ki tıpkı serinin önceki oyunları gibi, Dead Rising 3 için de Almanya içinde satış yasağı getirildi. Microsoft bu konuda çok detaylı bir açıklama yapmadı ama canlarının sıkıldığını tahmin etmek zor değil.

İşin komik tarafı, BPjM tarafından uygulanan bu yasak ve sansürlerin, gerçekte çok belirsiz kurallara dayanıyor olması ve bu durum oyun yapımcılarını çileden çıkarıyor. Mesela Dead Island gibi bir oyuna şiddet içerdiği için yasak getirilirken, şiddet içeriği açısından benzer bir başka oyun olan Gears Of War 3’ün satışına herhangi bir sınırlama getirilmiyor. Ayrıca firmalar sık sık federal hükümete başvurup getirilen yasakları gecikmeli de olsa iptal ettirebiliyorlar. Bunun da ötesinde, satışı yasaklanan bir oyunu internet üzerinden siparişle ya da komşu ülkelerden satın alabilmenin önünde de herhangi bir engel yok. Zaten çoğu Avrupa Birliği ülkesi arasında herhangi bir fiziksel sınır kalmadığını düşünürseniz, BPjM gibi bir kurumun herhangi bir işlevi kalmadığını görmek zor olmayacaktır.

Tabii bu yasaktan etkilenen gerçekte resmi satışlar sonucu gelecek vergiden muaf kalan devlet oluyor ve oyun firmaları da bölgesel satışlarında düşüş yaşıyorlar. Ancak şu haliyle BPjM ve getirdiği yasaklar, amaçlarına ulaşmaktan çok uzaklar. Bu da modern dünyada eski kafalı kurumların ne kadar anlamsız kaldığını göstermesi açısından gayet güzel bir örnek aslında.