Anasayfa Haber Cyborg Böcekler Göreve Çağrılıyor!

Cyborg Böcekler Göreve Çağrılıyor!

Cyborg Böcekler, tehlikeli bölgeleri haritalandıracak.
Cyborg Böcekler, tehlikeli bölgeleri haritalandıracak.
Cyborg Böcekler, tehlikeli bölgeleri haritalandıracak.
Cyborg Böcekler, tehlikeli bölgeleri haritalandıracak.

Bilim-insanları haritalama görevleri için Cyborg böcekler üzerinde çalışıyor.

Bilim, bilinmeyen ve tehlikeli alanlarda harita oluşturabilmek için yarı robot böcekleri kullanmaya hazırlanıyor. Biobot olarak adlandırılan Cyborg böcekler, insanlar için fazlasıyla tehlikeli alanlara girip, yerel haritalandırma yapabilecekler.

Peki bu nasıl çalışacak? Biobotların sırtında elektrikli bir çanta bulunacak. Bu çanta sayesinde biobotlar uzaktan takip edilebilecek. Böcekler bölge üzerinde rastgele dolaştıkça, GPS üzerinden takip haritası çıkarılacak. Böylece o bölgenin haritası elde edilmiş olacak.

Bilim-insanları, böceklere bu çanta sayesinde sinyal gönderebilecekler. Biobotlar böylece sürekli olarak dolaşacak ve veri toplayabilecek. Proje hakkında konuşan araştırmacı Edgar LobatonGPS teknolojisini biobotlar üzerine yerleştirerek, yıkılmış binaların içerisini nasıl haritalandırabileceğimiz üzerinde yoğunlaştık. Her biobotun farklı karakteristliği olması ortaya rastgele sonuçlar çıkarabilir. Ancak bu rastgele dolaşma fikri, çalışmamızda bize oldukça yardımcı oldu” dedi.

Ne yazık ki, bu güzel fikir şu an için teori aşamasında. Henüz bir prototip geliştirilmedi ve saha üzerinde denenmedi. Bu proje için yeni bir yazılım geliştirilmesi gerekiyor. Yazılıma kodlanacak algoritma, biobot sensörlerinden gelen bilinmeyen alanlardaki verileri inceleyip, haritalandırması gerekiyor. Ayrıca biobotların araştırma yapacağı alanlardaki radyoaktivite ya da kimyasal tepkimelerin de hesaba katılması gerekiyor.

Proje üzerinde çalışan grup, geliştirme sürecine devam ediyor. Ancak elle tutulur bir bilgi henüz ortaya çıkarılamadı.