Anasayfa Makale İncelemeler AMD Radeon R9 290 İncelemesi

AMD Radeon R9 290 İncelemesi

Sonuç

DSC_0112

Yazının başında bahsettiğimiz gibi incelemeye gelen Radeon R9 290, AMD’nin amiral gemisi Radeon R9 290X modelinin akış işlemci sayısından ve doku kaplama ünitelerinden kırparak piyasaya sürdüğü, kullanıcıların daha uygun fiyatlarla erişebileceği bir alt model.

Ancak “alt model” etiketini taşımasına rağmen kartın genel performansı çok iyi.  Test sonuçlarına göre Radeon R9 290, Radeon R9 290X’in performans bazımda geçtiği GeForce GTX 780’den daha üstün bir kart. Bu sonuca; hızaşırtılmış Asus Nvidia GeForce GTX 780 DirectCU II OC modeli ile yaptığımız kıyaslama sonucunda varıyoruz. Eğer Radeon R9 290’nın karşısına, kendisi gibi referans tasarım bir GTX 780 koyabilseydik, aradaki farkı daha net bir şekilde görebilecektik. Yakın bir süre sonra MSI ve Asus gibi firmaların piyasaya süreceği hızaşırtılmış ve daha performanslı soğutuculara sahip Radeon R9 290 modelleri ile, kartların tablolardaki performans skorları yer değiştirecektir.

Yüksek performansının yanında, AMD’nin R serisi ile birlikte hayata geçirmeyi hedeflediği Mantel ve TrueAudio teknolojileri için şu an yapılacak tek şey: beklemek. AMD’nin, kısa bir süre sonra Battlefiled 4 yaması ile Mantel konusunda ne kadar iddialı olduğunu hep birlikte göreceğiz.

Kartın ortalama 94-95 santigrad derecede çalışması AMD’ye göre kesinlikle sorun değil. Bizim duyumlarımıza göre; uzun süreli oyunlar sırasında artan sıcaklık değerleri yüzünden PowerTune, voltaj değerlerini kısarak kartı frenliyor. Ancak bunun sadece referans tasarımda yaşandığını ve kısa süre sonra çıkacak özel soğutmalı Radeon R9 290 modelleri ile azalacak sıcaklık değerleriyle birlikte, kulağımıza çalınan bu sorunun ortadan kalkacağını söyleyebiliriz.

Yurda henüz giriş yapamayan Radeon R9 290’ı, yurtdışındaki fiyatları 400$ civarında. Yine yurtdışında GTX 780 500$ civarına satılıyor.

Türkiye için şu an konuşmak çok zor. GTX 780’i teknomarketlerden 746$’a alabiliyoruz. Yurtdışı ile kıyasladığımızda; R9 290’nın yaklaşık 600-650$ civarında olacağını tahmin edebiliriz. Bunun yanında, AMD yada Nvidia tarafından her an agresif indirimler gelebilir, bir süre beklemenizde yarar var.

Satın alma aşamasında;

An itibariyle kasanızın içinde yaşayan Nvidia GTX 780’le Crysis 3 oynuyorsanız, istifinizi hiç bozmayın. Kullanmaya aynen devam. Radeon R9 290 terfisi size sınıf atlatmayacaktır. Ancak yeni bir kart alma aşamasındaysanız ve ortadan, üst seviyeye terfi etmeyi hedefliyorsanız, R9 290 satın alma listenizde mutlaka bulunmalı.

Çünkü; AMD, R serisi ile gümbür gümbür geliyor…

TAVSİYE EDER