Anasayfa Haber Android 4.4 İle Büyük Yenilik!

Android 4.4 İle Büyük Yenilik!

Android-4-4-KitKat

Google mühendisleri Android işletim sisteminde çok büyük bir değişiklik yapıyor.

Google tarafından geliştirilen Android, bugün mobil cihazlarda en çok kullanılan işletim sistemi haline gelmiş bulunuyor. Android’in bugüne dek verdiği hayatta kalma mücadelesi, zaman içinde pek çok sürümün çıkmasına sebep oldu. Google mühendisleri bu yazılım üzerinde devamlı geliştirmeler yaparak belli bir olgunluk seviyesine ulaşmaya çalıştılar.

Fakat bir işletim sistemi gerçekte çok karmaşık bir yazılımdır ve çok fazla sayıda bileşenden oluşur. Android’in kalbinde yer alan bazı modüller ise geçen yıllar içinde pek fazla değişmeden kaldılar ve ilerleyen sürümlerle birlikte iyice göze batmaya başladılar. Bunlardan en önemlisi Dalvik adlı runtime modülü, bu modül basitçe söylemek gerekirse, Android altında çalışan tüm uygulamaların düzgün çalıştırılmasını sağlayan kilit mekanizmalardan biridir.

Dalvik modülünün sorunu, vaktiyle geniş bir uyumluluk sağlaması amacıyla programlanmış olmasında yatıyor. Bu modül, Android içinde kurulan diğer uygulamaların kısmen derlenmiş olmasına izin veriyor. Burada derlemekten kasıt, yazılımın makine lisanına uygun hale getirilmesidir. Kısmen derlenmiş uygulamaların çalıştırılmasındaki avantaj, çok geniş bir programcı kitlesinin desteğini sağlayabilmekti. Buna karşılık performanstan ciddi biçimde ödün verilmesi gerekiyor, çünkü bir uygulama her çalıştırıldığında, Dalvik tarafından yeniden “derlenmek” zorunda kalıyor. Bu durum hem sistem kaynaklarını ciddi biçimde sömürüyor, hem de uygulamaların başlatılmasını yavaşlatıyor.

İşte bu yüzden Google mühendisleri son iki senedir yoğun biçimde ART (Android RunTime) modülü üzerinde çalışıyorlar. Bu yeni modül Android 4.4 ile birlikte dağıtıma girecek. Halen test aşamasında olan ART, uygulamaların derlenme ve çalıştırılma şeklini tamamen değiştirecek. ART sayesinde Android cihaza kurulan bir uygulama, ilk kurulduğunda baştan sona bir kez derlenecek ve kurulum işlemi böyle tamamlanacak. Bu durum uygulamaların ilk kurulumu için gereken süreyi biraz daha uzatsa da, iş performansa geldiğinde neredeyse yüzde elliye varan kazançlar sağlıyor. Uygulamalar daha hızlı açılıyor, daha az sistem kaynağıyla daha hızlı çalışıyorlar. Haliyle mobil cihazlarda hayati önemi olan enerji tüketimi de ciddi oranda düşüyor.

ART resmen Android 4.4 (KitKat) sürümüyle birlikte gelse bile, henüz aktif kullanıma açık değil, çünkü farklı cihazlarla tam uyumluluğu henüz sağlanmış değil. Bir Android 4.4 cihazda, Geliştirici Seçenekleri altından Runtime modelini seçmek suretiyle ART modülünü devreye sokmak mümkün. Ancak bu şimdilik riskli bir iş çünkü bazı cihazlarda ciddi sorunlara yol açabiliyor. Öte yandan bir sonraki Android sürümünde ART’ın aktif olarak kullanılmaya başlanması da gayet mümkün.