Anasayfa Haber Japonya Yüzünü Güneşe Dönüyor

Japonya Yüzünü Güneşe Dönüyor

kyocera-kagoshima

Fukushima felaketi sonrasında Japonlar enerji için güneşe yöneliyor.

2011 yılında yaşanan büyük bir deprem ve onu izleyen dev okyanus dalgası yüzünden harabeye dönen Fukushima nükleer santralinde yaşanan felaket gün geçtikçe daha da büyüyor. Halen nükleer santralden sızan radyasyon kontrol altına alınabilmiş değil. Üstelik okyanusa sızan radyoaktif atıkların Amerika kıyılarına kadar ulaştığı da artık bir sır değil. Bu felaket sonrasında Japonya devleti yeni kanunlar çıkardı ve elektrik dağıtım şirketlerinin olabildiğince çevre dostu alternatiflere yönelmesini neredeyse şart koştu.

Bu gelişmeler ışığında harekete geçen dev Japon şirketleri, yeni ve dev boyutlu güneş enerjisi santrali projelerine giriştiler. Bunlardan biri de Japonya’nın güneyinde bulunan Kagoshima bölgesinde faaliyete geçen Kagoshima Nanatsujima Mega Güneş Santrali projesi. Kyocera firması tarafından kurulan bu dev güneş santrali, arazinin az ve kıymetli olduğu ülkede fazla yer kaplamaması için deniz üzerine inşa edilmiş. Kagoshima Körfezi üzerinde bulunan santral 314 dönümlük bir alanı kaplıyor, 290.000 adet güneş panelinden oluşuyor.

Kyocera ile birlikte altı firma daha projeye katılmış, santralin işletmesi ise bu iş için kurulan bir şirket tarafından idare edilecek. Buradan üretilecek olan elektrik, bölgenin elektrik dağıtımını yapan Kyushu Electric Power Şirketi tarafından satın alınacak ve bölgeye dağıtılacak. Kagoshima Nanatsujima santralinin kapasitesi 70 megawatt gücünde, bu da yaklaşık olarak orta ölçekli bir nükleer santrale eşdeğerde ve 22.000 hanenin günlük ihtiyacını rahatlıkla karşılayabiliyor. Ancak nükleer santrallerin aksine hiçbir çevre tehlikesi yaratmayan güneş santrali, güneş ışığı haricinde herhangi bir yakıta da ihtiyaç duymuyor. Bu santral türünün tek örneği de olmayacak, yeni yasaların da teşvikiyle pek çok Japon firmasının bu alana yatırım yapmaya başladığı biliniyor. Böyle giderse önümüzdeki on yıl içinde Japonya’da nükleer santrallere olan ihtiyaç tamamen ortadan kalkabilir.