Anasayfa Makale İncelemeler Asus’un 802.11ac Destekli RT-AC68U, PCE-AC68 ve USB-AC56 Ağ Ürünleri İncelemesi

Asus’un 802.11ac Destekli RT-AC68U, PCE-AC68 ve USB-AC56 Ağ Ürünleri İncelemesi

Asus RT-AC68U Yazılım

Asus RT-AC68U, bir router olarak kullanıcılarını gereğinden fazla mutlu edecek pek çok donanımsal özelliğe sahip. Elbette bu fonksiyonlarının kullanılması için gelişmiş bir arayüze ihtiyaç var. Kutu içeriğine dahil edilen yazılım, daha önce pek çok markada da gördüğümüz gibi oldukça kapsamlı hazırlanmış. Ancak farklı olarak arayüz bir hayli görselleştirilmiş durumda.

Yazılımı yüklediğinizde RT-AC68U’nun gerekli tüm ayarlarının yapıldığı bol seçenekli menüler ile karşılanıyorsunuz. Bunlar sırası ile:

Ağ Eşleşme: İlk olarak karşılaştığınız Ağ Eşleşme menüsünde RT-AC68U temel olarak; internet ayarları yanında şifreleme, istemci seçimi ve USB aygıt kullanımı seçimlerini otomatik olarak algılıyor. Algılamada herhangi bir sorunla karşılaştığında ise, manuel olarak bilgileri girebiliyorsunuz.

asus RT-AC68U

Misafir Ağı: Ola ki; evinize misafir geldi ve sizden internet şifresinin istedi. Ancak, internete girecek arkadaşınızın ağınızda gezinmesini ve kişisel dosyalarınızı görmesini istemiyorsunuz. RT-N66U, misafirler için toplam 8 adete kadar kablosuz ağ sağlıyor. Bu özelliğin ilginç olan kısmı ise; ağ şifrenizi paylaşmadan direkt olarak kablosuz ağ sağlayabilmeniz.

asus RT-AC68U-1

Trafik Yöneticisi: Sisteminizde online oyun, internet gezintisi ve dosya yükleme gibi farklı uygulamaları farklı zamanlarda yaptığınızı düşünelim.  Trafik ayarları sayesinde, otomatik mod ve QoS mod olmak üzere iki farklı seçenekle kullanılan uygulamaya göre bağlantı hızı aralıklarını yapılandırabiliyorsunuz.

asus RT-AC68U-2

Ebeveyn Denetimi: Çocuk sahibi olanlar için mükemmel bir seçenek. Ebeveyn Denetimi ile; ev içinde tanımladığınız herhangi bir ikinci/üçüncü sisteme istediğiniz saatler arasında internet verebiliyor, bunun yanında çocukların zararlı sitelere girmesini engellemek adına seçtiğiniz kelimeleri girerek internet erişimine engel koyabiliyorsunuz. RT-AC68U’yu ofiste kullandığınızı düşünürsek; zamanlayıcı ile ağ bağlantısını belirli saatler içinde açıp, iş bitimi ağı otomatik olarak kapatabilir ve iş haricinde farklı sitelere girilerek mesai içinde zaman kaybını engelleyebilirsiniz.

asus RT-AC68U-3

USB Uygulaması: AiDisk (USB belleği internet üzerinden paylaşma), Sunucu Merkezi (FTP sunucusu ve bulut disk sunucusu ayarları), Ağ Yazıcı Sunucusu (ağa bağlı yazıcı ayarları), 3G/4G bağlantı (USB üzerinden takılacak 3G modem ile router’ın interternet dağıtıcısı haline gelmesi)  ve Download Merkezi (torrent gibi indirme ayarları)gibi uygulamaların temel ayarları yapılıyor.

asus RT-AC68U-4

AiCloud: AiCloud, Asus’un kullanıcılarına sunduğu bir bulut hizmeti. Bu menü ile bulut üzerine yada sisteme dahil edilen harici disk üzerindeki verilere ulaşabilip, ağa bağlı diğer bir sistemle bu bilgileri paylaşabiliyorsunuz.

asus RT-AC68U-5

Kablosuz: Bu menüde; MAC adresi, WPA şifreleme ve kablosuz modu gibi temel ayarlar detaylı olarak yapılandırılıyor.

asus RT-AC68U-6

Yerel Ağ: IP, DHPC, IPTV ve Switch kontrollerinin yapıldığı bölüm.

asus RT-AC68U-7

WAN: Bu menüde; internet bağlantısı, bağlantı noktası ve DDNS ayarları yapılıyor.

asus RT-AC68U-8

IPv6: Asus RT-AC68U’nun sunduğu IPv6 ayarlarının yapılandırıldığı menü.

asus RT-AC68U-9

VPN: VPN sunucusu ağımıza, dışarından herhangi bir VPN destekli cihazla ulaşabilmemiz sağlanıyor.

asus RT-AC68U-10

Güvenlik Duvarı: Adından da anlaşılacağı gibi, URL, anahtar kelime ve ağ hizmetlerinin  filtrelendiği menü. Biraz evvel yukarıda bahsettiğimiz ebeveyn denetimi ile birlikte kullanılabiliyor.

asus RT-AC68U-11

Yönetim: Firmware güncelleme, fabrika yarlarına geri dönüş gibi temel ayarları buradan yapılıyor.

asus RT-AC68U-12

Sistem Günlüğü: Bir tür takip yazılımı. Gün içerisindeki tüm hareketleri buradan takip edebilirsiniz.

asus RT-AC68U-13

asus RT-AC68U-14