Anasayfa Haber AMD, Heterojen Bilişim Tasarımcıları Kitaplıklar Hazırlıyor

AMD, Heterojen Bilişim Tasarımcıları Kitaplıklar Hazırlıyor

AMD APU13

Geliştiricilere yönelik yeni araçların lansmanının yapılacağı APU13’te Kaveri de tanıtılacak.

AMD’nin bugün başlayan 2013 Geliştirici Zirvesi’ne (APU13) yeni bileşik Yazılım Geliştirme Kiti (SDK), ek özellikler ve yeni AMD donanımı desteği ile geliştirilmiş CodeXL araç seti ve popüler açık kaynak kitaplıklarında heterojen hızlandırma olanakları damgasını vurdu. Bu araçlar, sunuculardan PC’lere ve el cihazlarına kadar tüm heterojen platformlar üzerinde çalışan geliştiricilere daha fazla üretkenlik ve kullanım kolaylığı sağlamayı hedefliyor.

“Geliştiriciler, modern bilişim teknolojilerinin tüm potansiyelini gerçekleştirme misyonumuz için büyük önem taşıyor” diyen AMD Heterojen Çözümlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Manju Hegde, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu teknolojileri kullanarak geliştiricilerin deneyimlerini zenginleştirmek, AMD’nin geliştiriciler tarafından daha hızlı benimsenme misyonunun önemli bir unsuru.”

AMD bu ortak hedef doğrultusunda dört alanda iyileştirmeler duyurdu:

  • AMD APP SDK 2.9’u içeren bileşik SDK, eklenen çeşitli yeni özellikleriyle şimdiye kadarki en kullanıcı dostu ve üretkenlik arttırıcı heterojen bilişim SDK’sı olarak öne çıkıyor. AMD böylece geliştiricilere şirketin tüm programlanabilir bileşenlerine kolay erişim sağlama yönünde ilk adımı atmış oluyor. SDK’nın dikkat çeken özelliklerinden bazıları, proje için doğru örneklerin bulunmasını kolaylaştıran web tabanlı örnek tarayıcısı; popüler yapım uygulaması CMake desteği; görsel stüdyo eklentisi sayesinde OpenCL ile daha iyi kaynak düzenleme ve en az çabayla hızlandırma elde etmeyi sağlayan açık kaynak kitaplıkların (OpenCV, Bolt) kullanımını gösteren çeşitli örneklerin eklenmesi şeklinde sıralanabilir.
  • Bileşik SDK’da aynı zamanda Media SDK v1.0 beta sürümü bulunuyor. AMD’nin genel kullanıma açık ilk Media SDK denemesi olan bu sürümle, geliştiriciler AMD’nin benzersiz ve rakiplerinden farklı multimedya özelliklerinden yararlanabiliyor. Media SDK’nın öne çıkan özellikleri arasında GPU hızlandırmalı video pre/post processing kitaplığı ve düşük tepki süreli video kodlama için bir kitaplık yer alıyor.
  • Bileşik SDK, geliştiricilerin uygulamaları hızlandırmasını kolaylaştırmak için yeni heterojen hızlandırma iyileştirmelerini de içeriyor. Bunlar arasında birçok hızlandırılmış OpenCL fonksiyonuna sahip OpenCV (en popüler bilgisayarlı görüş kitaplığı); Fortran, C ve C++ üzerinden erişilebilen hızlandırılmış BLAS ve FFT kitaplıklarına sahip clMath ve ortak paralel veri algoritmaları için GPU’dan yük alan C++ şablon kitaplığı olup şimdi çapraz işletim sistemi desteği, performans iyileştirmeleri ve yeni fonksiyonlar içeren Bolt sayılabilir.
  • AMD’nin geniş kapsamlı heterojen araç seti olan CodeXL araç seti (sürüm 1.3) artık dünyanın en popüler programlama dili olan Java’yı destekliyor. AMD en iyi tümleşik araç setini sunmak için, statik çekirdek analiz kabiliyetini de ekledi. Bu sürümde ayrıca sunucu ve tümleşik sistem müşterilerine yönelik uzaktan hata ayıklama/profil çıkarma özelliği ve AMD’nin en yeni GPU ürünleri (GCN tabanlı harici GPU’lar ve APU’lar) desteği de bulunuyor.

“AMD, heterojen programlamada endüstri standardı olan OpenCL için mükemmel heterojen programlama araçları sunmayı sürdürüyor” diyen Winzip Yazılım Geliştirme Başkan Yardımcısı Bill Richard, şöyle söyledi: “AMD’nin araçları, müşterilerimize uygulama performansında önemli iyileşmeler sunmaya yönelik çabalarımıza çok destek oldu.”

Bu yeni ürünler, AMD’nin çapraz platformlu (farklı işletim sistemleri ve üreticilerle çalışabilen) çözümleri, çeşitli programlama dillerini ve Açık Kaynak topluluğunu destekleme hedefine yönelik yeni bir adım teşkil ediyor. Bu çalışma, AMD’nin heterojen bilişimi yaygın ve ana akım bir kavram haline getirmeye yönelik kararlılığının önemli bir parçası.

AMD bugün ayrıca üçüncü nesil performans APU’su “Kaveri”yi, APU13’te AMD Global İş Birimleri Genel Müdürü Dr. Lisa Su’nun konuşması sırasında duyurdu.

“Kaveri,” masaüstü bilgisayarlara (FM2+), dizüstü bilgisayarlara, tümleşik APU ve sunuculara yeni bir grafik ve işlemci gücü ve verimlilik seviyesi getirmek için HSA özelliklerini, AMD TrueAudio teknolojisini ve AMD Mantle programlama arabirimini içeren ilk hızlandırılmış işlemci olacak. Müşterilere FM2+ sevkiyatının 2013 sonlarında başlaması beklenirken, işlemcilerin ilk masaüstü modellerde 14 Ocak 2014’te piyasaya çıkması planlanıyor. Konuyla ilgili ayrıntılar CES 2014’te açıklanacak.

Dr. Su, “Kaveri” duyurusunun yanında AMD’nin APU teknolojisi ve heterojen bilişim kapasitesindeki liderliğini vurgulayarak AMD teknolojisinin geliştirici odaklı geleceğinden söz etti. Grafik, oyun ve performans ağırlıklı mobil istemci ve tümleşik cihazların yaygınlaşması sürecinde teknolojilerin buluşma noktasında yer alan AMD, müşterilerinin bu fırsattan yararlanması için gerekli entelektüel varlığı da elinde bulunduruyor. Dr. Su, giderek büyüyen bu ekosistemlerin canlılığını koruyabilmesi için Heterojen Sistem Mimarisi (HSA), Mantle, OpenCL, C++ AMP ve Microsoft DirectX gibi uygulama ve oyun geliştiriciler için önemli programlama araçları ve platformlarını desteklemeye devam edeceklerini açıkladı.