Anasayfa Haber Rus Nükleer Santrali Virüs Kaptı!

Rus Nükleer Santrali Virüs Kaptı!

Stuxnet, Rusya'da adı açıklanmayan bir Nükleer Santrale bulaştı.
Stuxnet, Rusya'da adı açıklanmayan bir Nükleer Santrale bulaştı.
Stuxnet, Rusya'da adı açıklanmayan bir Nükleer Santrale bulaştı.
Stuxnet, Rusya’da adı açıklanmayan bir Nükleer Santrale bulaştı.

Stuxnet adı verilen zararlı yazılım, adı açıklanmayan bir Nükleer Santralin tüm ağına bulaşmış durumda.

Kaspersky Güvenlik Sistemleri’nin kurucusu ve şu anki CEO’su Eugene Kaspersky, Stuxnet adı verilen zararlı yazılımın Rusya’ya ati bir Nükleer Santral’e sızdığını açıkladı. Santralin adı gizli tutuluyor. Ancak Stuxnet’in Nükleer Santral’in tüm teknolojik ağına bulaştığı bildirildi.

Kaspersky, santralde çalışan arkadaşının Stuxnet yazılımının tüm sisteme yayıldığını farkettiğini açıkladı. Santralin tüm birimlerinin internet bağlantısının kesildiği belirtildi. Stuxnet’in kasıtlı olarak santrale bulaştırıldığına inanılmıyor. Çünkü madalyonun öteki yüzü oldukça farklı.

Stuxnet, George W. Bush döneminde ABD ve İsrail tarafından ortaklaşa geliştirilmişti. Zararlı yazılımın amacı İran’ın nükleer programlarını sabatoj etmekti. Yazılımın Obama hükümeti süresince de geliştirildiği belirtiliyor. İşte bu noktada yazılımın tamamen kontrolden çıktığını anlayabiliriz. Stuxnet’in oluşturduğu benzer bir zararlı yazılım, Uluslararası Uzay İstasyonu’na da bulaşmıştı.

Stuxnet ilk kez 2010 Temmuz tarihinde Symantec tarafından keşfedildi. Virüsün geliştirilmesinin ise 2005 yılına dayandığı düşünülüyor. Ufak çaplı ya da büyük çaplı işletmeler için büyük bir tehtid oluşturmamasına karşın, hükümete bağlı organlara ağır zararlar verebiliyor. Rusya’nın şu an başına geldiği gibi.

Kaspersky bu sorun için yeni bir yama üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Nükleer Santral’deki sorunun ise yavaşça kontrol altına alınacağını belirtildi.