Anasayfa Teknoloji Askeri Uçaklara Görünmezlik Pelerini

Askeri Uçaklara Görünmezlik Pelerini

Askeri uçaklar için yeni bir teknoloji üzerinde çalışılıyor.
Askeri uçaklar için yeni bir teknoloji üzerinde çalışılıyor.
Askeri uçaklar için yeni bir teknoloji üzerinde çalışılıyor.
Askeri uçaklar için yeni bir teknoloji üzerinde çalışılıyor.

Askeri uçaklar için görünmezlik pelerini üzerindeki çalışmalar devam ediyor.

Görünmezlik pelerini sadece Harry Potter gibi fantastik kitaplarda görebileceğimiz bir özellik değil. Teknoloji alanında da buna benzer çalışmalar mevcut. Hem de büyü ile değil bilim ile çalışan bir görünmezlik pelerininden bahsediyoruz.

Askeri uçakların üzerini kaplayacak ince bir tabaka sayesinde, radarlara görünmeleri engellenecek. Yeni geliştirilen teknoloji ile uçağın boyutlarında da herhangi bir küçülme yaşanmayacak. Her tipteki uçağa bu teknoloji entegre edilebilecek.

Görünmezlik teknolojisini sağlayan tam olarak bir pelerin değil. Araştırmacılar elektromanyetik alan saçan, ufak antenleri uçak üzerine yerleştirebileceklerini keşfettiler. Elektromanyetik alan sayesinde, radarlardan yükselen dalgalar engellenecek. Böylece uçak bir pelerin vasıtasıyla gizlenmiş gibi olacak.

Radarların çalışma prensibi oldukça basit. Akşam vakti araç içerisinde seyahat ettiğinizi düşünün. Aracın ışıkları yol kenarındaki bir tabela üzerine gelir. Işık buradan geri seker ve sizin tabelayı görmenizi sağlar. Eğer bu tabelaya ışık değil de radyo dalgaları gönderirsek, radar ekranında onun yerine tam olarak tespit edebiliriz. Yerleştirilecek bu ufak antenler sayesinde, radyo dalgalarının uçak üzerinden sekmesi engellenecek. Böylece radar üzerinde tespit edilemeyecek.

Araştırma ekibinden George Eleftheriades, uçağı bilinmeyen bir metamadde kabuk ile kaplamak yerine, ufak antenlerle kaplamanın daha ekonomik olduğuna inanıyor. Elimizdeki teknoloji henüz ciddi anlamda bir “görünmezlik” sağlayamıyor. Ancak radarlarda görünmesini engelleyebiliriz.