Anasayfa Makale Hayat Nokia Lumia 1020 ile Karanlıkta Fotoğraf Çekimi

Nokia Lumia 1020 ile Karanlıkta Fotoğraf Çekimi

Nokia Lumia 1020 ile gece fotoğraf çekimi yapıyoruz. Bu videomuzda nasıl gece çekiminde en yüksek kalitede, renkli ve parlak fotoğraflar çekecebileceğinizi görebilirsiniz…

Nokia Lumia 1020 ile yaptığımız gezinti ve fotoğraf çekimlerini en zorlu şartta yani gece çekiminde sürdürüyoruz. Profesyonel fotoğraf makinelerinde sunulan yüksek ISO aralığı, optik kalite ve algılayıcı özelliklerini bünyesinde birleştiren Lumia 1020’nin 41 megapiksellik dev algılayıcısı, düşük ışıklı ortamlarda da detay kaybı olmaksızın çekim yapma imkanı sunuyor. Nokia, Lumia 920’den bu yana düşük ışık çekiminde inanılmaz bir yol katetmiş. Zira bir fotoğrafta yüksek görüntü kalitesi ve düşük ışık çekim başarısı teknik olarak ters orantılıdır ve aynı cihazda ikisinin birden başarılı bir şekilde sunulması çok ince bir dengeye bağlıdır.

Normalde parlak ışık koşullarında kullanılan ISO 100 ve zifiri karanlıkta çekimlerde kullanılan, sadece ileri düzey DSLR’lerde sunulan ISO 4000 değerlerine sahip Lumia 1020 ile biz farklı bir yöntem uyguladık. Grenlenme yani görüntüde parazit olmaması için ISO’nun en az 800, normalde 1600 olması gereken koşullarda, deklanşörün açık kalma süresini uzatarak ISO 100 ile parlak ve canlı fotoğraf kareleri elde ettik. 1 Saniyelik çekim ideal sonuçlar verirken, 4 saniyelik çekimde overexposed yani fazla parlaklık almış alanlar olmasına karşın bu canlı renklere sahip fotoğraf karesi bizim tercihimiz oldu. Elbette siz kendi kişisel fotoğraf zevkinize göre bütün ayarları değiştirebilir, aynı ya da farklı koşullarda kendinize özel kareler çekebilirsiniz.

Elbette ISO 100 ve deklanşör süresi 1-4 saniye gibi değerlerde çekimde bulanıklık olmaması için kameranın sabit durması oldukça önemli. Biz çekim için uygun, renkli bir sahneye gece 9-10 sularında parka çocuk oyun alanında bulduk. Sahnemizde hareketli figür olmadığı için de bu ayarları kullandık.

Eğer gece saatinde parkta oynayan çocuklar ya da koşan kedi, köpek gibi hayvanlar olsaydı, onları yakalamak için daha düşük bir deklanşör süresi, örneğin 1/50 saniye yani saniyenin ellide birini ve daha yüksek bir ISO değeri, mesela 800- 100 ISO kullanacaktık. 100’e kadar inebilen ve 4000’e kadar arttırılabilen ISO ve 1/800’e kadar inebilen deklanşör süresi ile siz de en düşük ışık ortamlarında bile rahat görünebilen fotoğraflar çekebilirsiniz.

Burada piksellenmenin sıradan cep telefonu kameralarına göre çok az olmasının sebebini daha önceki makalemiz olan Nokia Lumia 1020 ile Profesyonel Fotoğraf ve Videolar‘da açıklamıştık. Özetle Pureview teknolojisi, Back Side Illuminated sensör, kullanılan yüksek kaliteli lensler ve 7 piksellik görüntüyü tek pikselde kat kat kaliteli bir şekilde birleştiren OverSampling teknolojileri, cebinizde her koşulda inanılmaz çekimler yapmanıza imkan tanıyan bir cep telefonu kamerasını kolayca taşımanızı sağlıyor.

Gece çekiminde kullandığımız Kamera Tutucu’nun özelliklerini de Nokia Lumia 1020 Kamera Tutucu videomuzda sizlerle paylaşmıştık.

Nokia Lumia 1020 ile ilgili inceleme, video ve makalelerimiz:

Nokia Lumia 1020 İncelemesi

Nokia Lumia 1020 ile Navigasyon

Nokia Lumia 1020 Kamera Tutucu

Nokia Lumia 1020 ile Profesyonel Fotoğraf ve Videolar

Nokia Lumia 1020 LiveSight

Nokia Lumia 1020 ile Karanlıkta Fotoğraf Çekimi

520′den 1020′ye Bütün Lumia İncelemeleri