Anasayfa Makale Hayat Nokia Lumia 1020 ile Profesyonel Fotoğraf ve Videolar

Nokia Lumia 1020 ile Profesyonel Fotoğraf ve Videolar

Nokia Lumia 1020 ile Ortaköy sahilinde manzara ve kedi fotoğrafları, videoları çekerek 41 megapiksellik Pureview kameranın, 6 lensin ve diğer donanımsal özelliklerin gücünü inceliyoruz…

Nokia’nın Smart ve Pro Camera ayarları ile hem herkesin kolayca çekebileceği müthiş fotoğraf ve videoları, hem de profesyonel ayarlarla yapılabilecekleri gözden geçiriyoruz. Yeniden çerçeveleme ile optik zoomda devrim yaratan yeni özelliklerin yanında fotoğraflara özgün atmosfer katan kamera filtrelerine yakından bakıyoruz.

Lumia 1020 ile otomatik ayarlarda güneşli havalarda güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Ancak akıllı cep telefonlarında sadece Nokia Lumia 1020’de olan manuel, profesyonel ayarlar sayesinde standart fotoğrafların ötesinde, özgün fotoğraflar çekebilirsiniz.

Gece, düşük ışık çekimleri için Nokia Lumia 1020 ile Karanlıkta Fotoğraf Çekimi videomuza ve makalemize bakabilirsiniz.

Gökyüzü rengini ayarlamak:

Örneğin gökyüzünün önemli yer tuttuğu karelerde telefonunuzu hafifçe ufuk çizgisinden daha yukarıda tutarsanız, gökyüzünün rengini daha koyu bir şekilde çektiğiniz kareye yansıtabilirsiniz. Bu da gökyüzünün çok parlak olmasının önüne geçer.

Hava koşullarına göre bulutlu, güneşli, farklı kapalı alan aydınlatma seçenekleriyle fotoğrafların renk değerlerini değiştirebilirsiniz.

Odak ile konu seçmek:

Odağı dokunduğunuz yere ayarlayabileceğiniz gibi manuel olarak yaparak bokeh, yani alan derinliği içeren, bazı objelerin net, diğerlerinin bulanık olduğu kareler elde edebilirsiniz.

Farklı ISO ayarları ile farklı ışık koşullarında çekim:

ISO değerini aydınlık koşullarda 100 yaparak grenlenme yani parazit içermeyen berrak fotoğraflar elde edebilirsiniz. Lumia 1020’nin kamerası size 100 ila 4000 arasında ISO seçimi yapma olanağı sunar, bu da pek çok DSLR’den çok daha yüksek bir aralıktır.

Deklanşör süresi:

Objektifin açık kalma süresini kısaltarak aşırı aydınlık ortamlarda, fotoğrafın görülemeyecek ya da çirkin duracak kadar aydınlık olmasının, detayların silinmesinin önüne geçebilirsiniz. Işığın düşük olduğu şartlarda da bu süreyi uzatarak daha çok ışığın algılayıcıya düşmesini sağlayabilir, renkleri doygun, parlak kareler elde edebilirsiniz.

Yine objektifin açık kalma süresini kısarak, çok hızlı hareket eden objeleri, hareket çizgileri olmadan net bir fotoğraf elde edebilirsiniz. Akan suyu, bir dalganın donmuş halini, koşan bir çocuğu bu şekilde bulanıklaşmadan fotoğraflayabilirsiniz.

Exposure Value

EV yani Exposure Value ile oynayarak daha aydınlık ve karanlık fotoğraflara tek ayarla kavuşabilir; Smart modunda çekim yaparken -3’ten +3’e farklı EV’ler ile pek çok kareyi tek çekimde elde edebilir ve bunların içerisinden en iyisini seçebilirsiniz.

Video kaydı yaparken de otomatik ya da manuel odak, farklı ışık şartlarında seçim gibi seçenekleriniz bulunur.

Özetle Lumia 1020’nin kamerası size profesyonel fotoğraf makinelerinde yapacağınız çekimleri yapma imkanı sunar.

Nokia Lumia 1020 ile Zoom

Nokia’nın 41 megapiksellik kamerası normalden kat kat daha kaliteli çekimler yaptığı için 4x optik zoom ile aynı değeri kolayca sunar. Klasik dijital kameralardaki gibi dijital zoom ile kalite kaybına sebep olmaz. Zaten bir pikselde 7 piksellik görüntü kalitesi sunan Lumia 1020, bu noktada f2.2 değerinin hiç değişmemesi gibi mekanik optik zoom’da bulunmayan benzersiz bir özellik sunar.

F2.2 ile makro mesafesi daima aynıdır, bu da görüntüde normal optik zoomda karşılaşılan ışık kırılmalarının ve kalite değişikliğinin önüne geçer.

Yeniden Çerçevelendirme

Nokia’nın 1020 ile sunduğu bir diğer avantaj da bu teknoloji sayesinde ortaya çıkıyor: Yeniden Çerçevelendirme! Bu ilginç özellik, her zaman zoom ile çekim yapma ve daha sonra o fotoğrafı geniş bir kadrajda açıp yeniden bir konuya yakınlaşma imkanı sunar. Özetle siz tek bir objeye odaklanıp daha sonra çerçeve dışında kaldığını farkettiğiniz bir detay görürseniz, size o detayın fotoğrafını kaydetme imkanına sahipsiniz. Kalabalık bir odada tek bir kişinin yüzüne zoom yapıp fotoğraf çekseniz bile, aslında Nokia Lumia 1020 sizin için bütün kadrajı kaydedip saklar ve tekrar erişme imkanı sunar. Bu da Post Processing denilen, çekim sonrası inceleme süresince büyük yarar sağlar. İster 5 megapiksellik görüntüyü anında paylaşın, ister 34-38 megapiksellik (16:9 ve 4:3 oranlarında farklı MP değerleri) Hi Res dosyalar ile Photoshop’da düzenleme yapın, size kalmış.

Nokia Lumia 1020’nin kamerasındaki farklı teknolojiler:

Nokia, Preview 808 ile başlattığı 40+ megapiksellik kamera teknolojisini geliştirdi. Lumia 920 modeliyle OIS yani hareketli çekimlerde titreşim azaltma, BSI (Back Side Illuminated) arkadan aydınlatmalı sensör ile düşük ışıkta çekim konularında devrim yarattı. Bu iki devrimsel yenilik, cep telefonlarında daha önce benzeri görülmemiş optik kalitenin yanında dijital görüntülemede çığır açtı. Lumia 1020 modeline gelindiğinde ise Pureview ve OIS teknolojilerini daha da ileriye taşıdı ve bu iki ayrı cihazda geliştirdiği teknolojileri birleştirdi.

Nokia Lumia 1020, 41 megapiksellik, sıradan bir cep telefonunda bulunanın 5 katı büyüklükte algılayıcısı ile bir dev. Pureview teknolojisi, OIS 2.0 ve 6 lens ile hem güneşli havalarda, hem de düşük ışık koşullarında enfes fotoğraflar çekmeye imkan tanıyor. BSI teknolojisinin yanında 5 lensli konfigürasyonun yeni bir 6. lensle güçlendirilmesi, mekanik görüntü sabitleme teknolojisinin geliştirilmesi ve en önemlisi Oversample teknolojisi Nokia’nın bugüne kadar geliştirdiği en üstün kamerayı ortaya koydu.

Oversample ile çekilen 40 megapiksellik görüntüyü 5 megapikselde toplayan Nokia, her piksele 7 pikselden elde edilen görüntüyü birleştirerek normal bir 5 megapiksellik fotoğrafa göre 7 kat daha kusursuz sonuçlar ortaya koyuyor.

Nokia Lumia 1020 ile ilgili inceleme, video ve makalelerimiz:

Nokia Lumia 1020 İncelemesi

Nokia Lumia 1020 ile Navigasyon

Nokia Lumia 1020 Kamera Tutucu

Nokia Lumia 1020 ile Profesyonel Fotoğraf ve Videolar

Nokia Lumia 1020 LiveSight

Nokia Lumia 1020 ile Karanlıkta Fotoğraf Çekimi

520′den 1020′ye Bütün Lumia İncelemeleri