Anasayfa Haber Nvidia, CUDA 6’yı Duyurdu!

Nvidia, CUDA 6’yı Duyurdu!

Nvidia Logo

Nvidia, hesaplama ve programlama platformu CUDA 6’yı duyurdu.

CUDA 6 platformu paralel programlamayı hiç olmadığı kadar kolaylaştırarak yazılım geliştiricilerin GPU’lar ile bilimsel, mühendislik, kurumsal ve diğer uygulamalarını hızlandırmak için gerekli olan zamanı ve emeği büyük ölçüde azaltmalarına olanak vermektedir.

Geliştiricilere yalnızca mevcut CPU tabanlı kitaplıkları değiştirerek uygulamalarını anında 8 kata kadar hızlandırma olanağı veren yeni performans iyileştirmeleri sunar. Ana özellikleri şunlardır:

  • Birleştirilmiş Bellek – Verilerin birinden diğerine manuel olarak kopyalanmasına gerek olmadan uygulamaların CPU ve GPU belleğine erişmesine olanak vererek programlamayı sadeleştirir ve birçok programlama dilinde GPU hızlandırma desteği eklemeyi kolaylaştırır.
  • Drop-in Kitaplıklar – Yalnızca mevcut CPU kitaplıklarını GPU hızlandırmalı eşdeğer kitaplıklar ile değiştirerek uygulamaların BLAS ve FFTW hesaplamalarını 8 kata kadar otomatik hızlandırır.
  • Çoklu GPU Ölçekleme – Yeniden tasarlanan BLAS ve FFT GPU kitaplıkları, tek bir düğümde sekize kadar GPU’da performansı ölçekleyerek her bir düğümde dokuz terafloptan fazla çift hassasiyet performansı sunar ve daha önce hiç olmadığı kadar büyük iş yükleri destekler (512GB’a kadar). Çoklu GPU ölçekleme aynı zamanda yeni BLAS kitaplığı ile de kullanılabilir.

Sandia Ulusal Laboratuvarları Ölçeklenebilir Algoritmalar Bölümü müdürü Rob Hoekstrai “Birleştirilmiş Bellek, veri yönetimini otomatik yürüterek GPU üzerinde çalışan kernelleri hızlı bir şekilde prototiplememize olanak veriyor ve kodun karmaşıklığını azaltarak geliştirme süresini %50’ye kadar azaltıyor” dedi. “Bu olanağa sahip olmak, gelecekteki programlama model seçimlerimizi belirlerken ve GPU’lara daha gelişmiş, daha büyük kodlar taşırken çok işimize yarayacak.”

Fabric Engine CEO’su Paul Doyle, “Teknolojilerimiz büyük stüdyolara, oyun geliştiricilere ve animasyonculara görsel olarak muhteşem 3D animasyonlar ve efektler oluşturma konusunda yardımcı olmuştur” dedi. “NVIDIA GPU’larda hızlandırma desteği eklememizi bekliyorlar, ancak üretimde karmaşık kullanım durumlarında bellek yönetimi çok zorlayıcı oldu. Birleştirilmiş Bellek ile bu otomatik olarak yapılarak Fabric derleyicisinin NVIDIA GPU’ları hedeflemesine ve müşterilerimizin uygulamalarını 10 kata kadar daha hızlı çalıştırmasına olanak verilir.”

CUDA 6 platformu, yeni özelliklerin yanı sıra tam bir programlama araçları paketi, GPU hızlandırmalı matematik kitaplıkları, dokümentasyon ve programlama kılavuzları sunmaktadır.

CUDA Toolkit 6. versiyonunun 2014 başlarında hazır olması beklenmektedir. CUDA-GPU Hesaplama Kayıtlı Geliştirici Programı üyeleri yükleme için hazır olduğunda bilgilendirilecektir. Programa katılmak için buradan kayıt olabilirsiniz.

CUDA 6 platformu hakkında daha fazla bilgi için 18-21 Kasım tarihleri arasında Denver’da yapılacak SC13 etkinliğinde 613 no’lu NVIDIA standını ve NVIDIA CUDA web sitesini ziyaret edebilirsiniz.