Anasayfa Makale DualShock 4’ü PC’de Çalıştırma Rehberi

DualShock 4’ü PC’de Çalıştırma Rehberi

dualshock4

Yeni nesil PlayStation 4 kumandası DualShock 4’ü PC’nizde çalıştırmak ister misiniz?

Playstation 4 Amerika’da satışa çıktı ve ülkemizde  de birkaç hafta içerisinde satışa sunulacak. Playstation 4, pek çok donanımsal ve yazılımsal yeniliğin yanı sıra, yeni DualShock kumandasıyla da dikkat çekiyor. Henüz basit opsiyonlar dışında resmi olarak PC desteği duyurulmayan DualShock 4, bazı yöntemlerle PC’de genel özellikleriyle kullanılabiliyor.

InhexSTER adlı bir programcı, Microsoft’un oyun kumandaları için sunduğu uygulama geliştirme arayüzü olan Xinput‘u kullanarak Windows’a DualShock 4’ü tanıtmayı başarmış durumda. Bu işlemi uygulamak ise bir hayli basit. Bunun için şu adımları izleyin:

  • Bu adresten gerekli sürücüleri indirin
  • Arşivi çıkartın
  • Virtual Bus Driver klasöründeki ScpDriver.exe adlı uygulamayı çalıştırın. Bu işlem sürücüleri yükleyecektir.
  • İşlem bittikten sonra DualShock 4 kumandasını micro USB ile bilgisayarınıza bağlayın
  • ScpServer.exe uygulamasını tekrar başlatın. Bu aşamadan sonra Windows, DualShock 4 kumandanızı Xbox 360 kumandası olarak görecektir ve tuşları ona göre ayarlayacaktır.

XInput dualshock 4

Kablolu kullanımın yanı sıra, kumandayı kablosuz kullanmak da mümkün. Bunun için DualShock 4’ün Bluetooth bağlantısı kullanılabiliyor. Yapılan testlere göre Bluetooth bağlantısı Windows 8 ve 8.1’de sorunsuz çalışıyor. Ancak Windows 7’de kablosuz bağlantının çalışmadığına dair raporlar mevcut

Elbette bu yöntem kumandanın bütün özelliklerini Windows’a tanıtamıyor. Örneğin değişmeyen LED rengi ve çalışmayan dokunmatik panel bu eksikliklerden bazıları. Ayrıca geliştiriciye gelen geri bildirimlere göre kumandanın altındaki kulaklık yuvası da çalışmayan özelliklerden biri.

dualshock4 pc

Bu geliştirilen yeni yöntem DualShock 4’ün PC’de kullanılmasını sağlıyor. Ancak kumandanın PC’deki performansı halen Xbox 360 kumandasıyla yarışamayacak durumda. Tuşların kişisel olarak atanamaması gibi ciddi eksiklikler yüzünden Xbox 360 kumandasıyla oynanabilen çeşitli oyunları DualShock 4 ile oynamak imkansıza yakın bir hale geliyor.

Sony’den Shuhei Yoshida, DualShock 4’ün basit opsiyonlarını PC’de çalışacağını önceden belirtmişti. Ancak Sony’den bu konuyla ilgili başka bir açıklama gelmemesi, PC oyuncularının gözünü Xbox One kumandasına yöneltmesine neden oldu. Bu yeni yöntemle bağlanılan DualShock 4’ün PC’de ne ölçüde kullanılacağı bilinmez. Ancak Sony resmi sürücüleri yayınlamadığı sürece PC alanında Xbox One kumandası, DualShock 4’ün bir adım önünde olacak.