Anasayfa Makale İncelemeler Hearthstone: Heroes of Warcraft Beta İncelemesi

Hearthstone: Heroes of Warcraft Beta İncelemesi

Hearthstone: Heroes of Warcraft kapalı beta incelememiz ile karşınızdayız.
Hearthstone: Heroes of Warcraft kapalı beta incelememiz ile karşınızdayız.
Hearthstone: Heroes of Warcraft kapalı beta incelememiz ile karşınızdayız.
Hearthstone: Heroes of Warcraft kapalı beta incelememiz ile karşınızdayız.

Blizzard’ın Warcraft Dünya’sını konu alan kart oyunu halen beta sürecinde. Peki Hearthstone, oyunculara neler vaad ediyor? Sizler için inceledik.

Blizzard, oyun dünyasının en çok tanınan firmalarından biri. Bu bir gerçek. Özellikle Diablo, StarCraft ve WarCraft serileri ile uzun yıllardır pastanın büyük lokmasından faydalanıyorlar. Ancak bu oyunlar yavaş yavaş miadını doldurmaya başladı. Blizzard, işe biraz renk katmak için yeni oyun projelerine başladı.

Bu projeler dahilinde açıklanan yeni oyun Hearthstone: Heroes of Warcraft oldu. Warcraft evrenini odak alan oyun, aslında bir kart oyunu. Magic, YuGiOh ya da Pokémon oynayanların bileceği üzere bu tarz oyunlara Trading Card Game – TCG deniliyor. Blizzard yeni oyunuyla ne kadar iyi bir iş çıkarmış, biraz yakından bakalım. Hem de yeni başlayacaklara adım adım oyunu öğretelim.

Kapalı Beta’ya Devam

Hearthstone: Heroes of Warcraft, şu an için kapalı beta sürecinde. İnternet üzerinde beta kodu satan birçok yer mevcut. Bunları görmezden gelebilirsiniz. Aralık ayı itibariyle, HHoW açık beta sürecine girecek. Yani rahatlıkla ulaşılabilir konuma gelecek.

HHoW, özünde bir kart oyunu. 1v1 olarak başka oyunculara ya da bilgisayara karşı oynayabiliyorsunuz. Her oyuncu kendisine Warcraft’ın bilindik yüzlerini yansıtan bir Hero – Kahraman seçiyor. Bu Kahramanlar, World of Warcraft’ta gördüğümüz sınıflarla birebir benzerlik gösteriyor. Her sınıfın farklı bir Kahraman karakteri mevcut.

Kahramanlar ve Sınıflar

HHoW'da bulunan Heroların hepsi de Warcraft'ın bilindik yüzleri.
HHoW’da bulunan Heroların hepsi de Warcraft’ın bilindik yüzleri.
  • Druid – Malfurion Stormrage
  • Hunter – Rexxar
  • Mage – Jaina Proudmoore
  • Paladin – Uther Lightbringer
  • Priest – Anduin Wrynn
  • Rogue – Valeera Sanguinar
  • Shaman – Thrall
  • Warlock – Gul’dan
  • Warrior – Garrosh Hellscream

Şu an WoW içerisinde bulunan Monk ve Death Knight sınıflarını göremiyoruz. Ancak Blizzard yetkililerinin açıklamasına göre gelecekte bu sınıfları ve ona bağlı kart destelerini görebileceğiz.

Oyunda şu an yaklaşık 300 kart bulunuyor. Her sınıfın kendisine ait kartları var. Ayrıca Neutral – Tarafsız kartlar bulunuyor. Oyuncular bu Tarafsız kartlarla, destelerine ekleme yapabiliyorlar. Eğer oyuncu Warlock sınıfını yenerse, bu sınıfı kendisine açmış bulunuyor. Warlock ile beraber bu karakterin kartlarına da sahip oluyor.

Elbette her Hero’nun kendine has farklı bir özelliği var. Bu özellik pasif ya da aktif olarak kullanılabiliyor. Ancak genele baktığımızda, bu özellikler sınıftan sınıfa farklılık gösteriyor.

Desteler ve Kartlar

Standart destelerin yanı sıra kendinize özel destelerinizi de oluşturabiliyorsunuz.
Standart destelerin yanı sıra kendinize özel destelerinizi de oluşturabiliyorsunuz.

Desteleri isterseniz hazır olarak kullanabiliyor, isterseniz kendiniz oluşturabiliyorsunuz. Size tavsiyem oyun mekaniklerini öğrenene kadar kendinize bir deste oluşturmamanız. Çünkü birbirleriyle uyumlu kartları bilmeden yapacağınız bir deste sonunuz olur. Hali hazırda internette birçok forum üzerinde deste önerileri bulunuyor. Buradan kopya çekmekte de fayda var.

Deste içerisinde toplamda 30 kart bulunuyor. Aynı karttan en fazla 2 adet koyabiliyorsunuz. Elbette World of Warcraft’ta olduğu gibi bu kartların da sıklıkla karşılaşılanları ve nadir olanları mevcut. 5 farklı kart türü mevcut. Free, Common, Rare, Epic ve Legandary. Kartların karşınıza çıkma ihtimali de buna göre değişiyor.

Kartlar da kendi aralarında değişiklik gösteriyor. Spell, Equipment ve Minion olarak 3’e ayrılıyorlar. Spell kartını maç sırasında, sıra sizdeyken anında kullanabiliyorsunuz. Equipment, saha üzerindeki canavarlarınıza bonuslar kazandırıyor. Minion ise isminden de belli olacağı gibi canavarlarınız.

Oluşturacağınız desteleri bu düzene göre oturttuktan sonra bilgisayara ya da başka oyunculara karşı savaşabiliyorsunuz.

Maçlar ve Seviye Kazanma

Elinizde tuttuğunuz destenin gücüne ve seviyenize bağlı olarak karşınıza rastgele bir oyuncu çıkıyor. Başlarda ilk maçları kaybetmeniz normaldir. Ancak yavaşça oyuna ısınmanızla beraber, siz de mekanikleri kafanızda oturtmaya başlıyorsunuz.

Her oyuncu maça 30 can ve 30 kartlık destesi ile başlıyor. Turlar ilerledikçe oyuncu 1 Mana puanı kazanıyor. Elindeki kartları bu mana puanlarına bağlı olarak oynayabilme imkanına sahip. Yani ilk turda 1 mana puanı, 5. turda 5 mana puanı oluyor. Bu mana puanı en fazla 10 olabiliyor. Canı 0’a düşen oyuncu maçı kaybediyor.

Mana puanı ise elinizde bulunan kartları oynamanıza yarıyor. Her kartın farklı bir mana puanı var. Örneğin, tur sizdeyken 5 mana puanınız varsa, 3 puanlık bir canavar ile 2 puanlık bir Equipment kartı oynayabilirsiniz. Mananız kalmadığında, elinizdeki kartları da oynayamıyorsunuz.

Equipment ve Spell kartları tersini söylemediği sürece oynadığınız anda aktif oluyor. Canavarları sahaya sürdüğünüzde ise saldırabilmeleri için 1 tur beklemeniz gerekiyor. Bazı canavarların Charge özellikleri bulunuyor. Bu canavarlar sahaya indiği gibi saldırı yapabilme imkanına sahip.

Canavarların saldırı ve can puanları var. Örneğin 5 Mana puanına açılan Gadgetzan Auctioneer kartının 4 saldırı puanı ve 4 canı var. Oyuncu bu kartla karşıdaki kahramana ya da bir yaratığa saldırmak istediğinde, 4 puanlık hasar verebiliyor. Ancak, saldırdığı kart bir yaratık ise o kart da karşılık veriyor.

Örnekte bahsedilen kartlar.
Örnekte bahsedilen kartlar.

Gadgetzan Auctioneer, 1 Mana puanına açılan 1 saldırı puanı ve 1 cana sahip Grimscale Oracle adlı yaratığa saldırıyor. Birbirlerine hasar veriyorlar. Grimscale Oracle’in 1 canı olduğu için 4 saldırı puanına karşı birşey yapamıyor ve -3 puanla mezarlığa gidiyor. Ancak Gadgetzan Auctioneer’e 1 saldırı puanı ile saldırmış bulunuyor. Oyuncu herhangi bir iyileştirme büyüsü yapmadığı sürece o kartın canı 3’e sabitleniyor.

Öte yandan Kahramana saldırıldığında saldırı puanı neyse o kadar hasar veriliyor. Kartın ise canı düşmüyor.

Her oyundan sonra oyuncu Experience – Tecrübe Puanı ile ödüllendiriliyor. Herolar 60. seviyeye kadar yükselebiliyor. Ne kadar yüksek seviyeye ulaşırsanız, size eşit derecede oyuncularla karşılaşıyorsunuz.

Seviye atlamak ise oyuncuya yeni kartlar kazandırıyor. Bu sayede destelerini güçlendirebiliyorlar.

Kart Yaratma ve Altın Sistemi

Arcane Dust ile istediğiniz kartı oluşturabiliyorsunuz.
Arcane Dust ile istediğiniz kartı oluşturabiliyorsunuz.

Eğer elinizde kullanmak istemediğiniz bir kart varsa onu Disenchanted seçeneğiyle bir toza çeviriyorsunuz. Arcane Dust denilen bu toz sayesinde, elinizde olmayan kartları yaratmak mümkün. Yaratmak istediğiniz kartın gücüne göre harcayacağınız Arcane Dust miktarı dadeğişiyor. Eğer dilerseniz, Altın ile de bu kartları yaratabilirsiniz.

Altın ise Blizzard’ın koymaktan çekinmediği bir sistem olmuş. Bugün birçok ücretsiz oyunda karşılaştığımız pay-to-win mantığına dayanan bir harcama birimi. Altınları, oyun içerisinde size verilen görevleri tamamlayarak kazanabiliyorsunuz. Ancak oldukça yavaş ve uzun süren bir işlem. Bunun yerine gerçek para karşılığında altın satın alabiliyorsunuz.

Altın ile birçok şey yapma imkanınız var. Yeni desteler satın alabiliyor, yeni kartlar yaratabiliyor ya da Arena’ya katılabiliyorsunuz.

Arena’ya katılabilmek için yeterli seviyede altınınız bulunmalı. Arena’da rastgele bir oyuncu ile rastgele gelen kartlarla maç yapıyorsunuz. 3 kere kaybederseniz eleniyorsunuz. Kazanırsanız ise bolca XP kazanma şansınız var.

Sonuç

Sonuca bağlayalım da ben de gideyim biraz daha oynayayım.
Sonuca bağlayalım da ben de gideyim biraz daha oynayayım.

Hearthstone: Heroes of Warcraft, Blizzard’ın yaptığı en mantıklı hamlelerden biri. World of Warcraft oynayan halan 10 Milyon kadar oyuncu mevcut. Belki hepsi bu oyunla ilgilenmeyebilir, ama kart oyunuyla ilgilenen bir sürü insan mevcut. Basit bir sisteme sahip olması sayesinde kolaylıkla öğrenilebiliyor.

Sistemin Warcraft Dünya’sını odak olarak alması da, oyunu daha lezzetli hale getiriyor. Klasik bir kart oyunundan farklı olarak kartlar konuşuyor, ses çıkarıyor, öldüklerinde feryat figan bağırıyorlar. Seçtiğiniz Heroları ise konuşturabilme imkanına sahipsiniz. Ancak maç içerisinde kullanılabilecek bir Chat arayüzü henüz oluşturulmamış.

Kartlar birbirlerine saldırdığında çok göze çarpmayan animasyonlar araya giriyor. Ben biraz daha fazlasını beklerdim. Yani iki kartın havaya kalkıp, birbirlerine vurmalarından çok o karakterlerin ortaya çıkıp kısa süreli bir savaş yapmalarını isterdim. Bu da belki oyun süresini etkilerdi.

Altın sistemi ise her ne kadar mantıklı olsa da, ne yalan söyleyeyim biraz itici duruyor. Oyun içerisindeki maçlarla ve görevlerle Altın kazanmak biraz zahmetli. Kısa yolda para ile satın alınan desteler hemen üst taraflara yükseliyor. Sizin onlara yetişebilmeniz için daha fazla oyun saati harcamanız gerekiyor.

Kendi destelerinizi oluşturabilmeniz oldukça eğlenceli. Prestij destelere izin verilmemesi, oluşabilecek dengesizliği ortadan kaldırıyor. Yani hem Warlock hem Priest kartlarıyla oluşmuş bir deste, karşı oyuncunun canını fazlasıyla sıkabilirdi.

Maçlarda sahanın interaktif olması ise karşı oyuncunun hamlesini yapmasını beklerken, vakit geçirmenize olanak sağlıyor. Mancınıkla taş fırlatabiliyor ya da bir hanın çatısındaki tuğlaları devirebiliyorsunuz.

Başka oyuncularla maç yapmak istediğinizde ufak bir pencere açılıyor. Bu pencerede size en uygun rakip belirlenmeye çalışılıyor. Tam da bu süre içerisinde eski Warcraft 1 ve 2 müziklerini duymak, inanılmaz bir mutluluk yarattı. Bu noktada Blizzard’ın gene gönülleri fethettiğini düşünüyorum.

Hearthstone: Heroes of Warcraft, halen geliştirilmekte. O yüzden herhangi bir puanlama yapamıyorum. Gene de oyunun tam sürümü çıktığında, akşamları kafa dağıtmak için birebir oyun olacağını düşünüyorum. Hem sizi strese sokmuyor hem de yenilseniz bile oldukça keyifli bir maçı arkanızda bırakmış oluyorsunuz. Rakibin hamlelerini izleyerek, kendi destenizde düzenlemeler yaparak daha da güçlenebiliyorsunuz.

Blizzard, güzel yere tezgah açmış durumda. Piyasada kart oyunları açısından bir açlık bulunuyor. Magic için her sene yeni bir oyun çıkarılsa da, pazarda alternatif olmaması insanların canını sıkıyordu. Blizzard da bu açlıktan uzun süre faydalanacak gibi duruyor. İlerleyen sürelerde, belki de WoW ile HHoW arasında da bağlantı kurulabilir.

Oyunun bir de iOS tablet platformuna geleceğine dair söylentiler var. Eğer gelirse, PC ve Mac oyuncuları ile aynı altyapıda oynayıp oynamayacakları bilinmiyor. Ama gene de iOS pazarına da katkıda bulunmak, Blizzard’a uzun vadede fazlasıyla kazanç sağlayacaktır.

Atalarımız ne demiş, açtırma kutuyu, söyletmeye kötüyü!
Atalarımız ne demiş, açtırma kutuyu, söyletmeye kötüyü!

Yukarıda da bahsettiğim gibi oyun Aralık ayı itibariyle Açık Beta sürecine girecek. Yani biraz daha sabrederseniz, siz de kısa yoldan bu eğlenceli kart oyununa yakından bakabileceksiniz. Çıkış tarihi konusunda ise netleşmiş bir açıklama yok. Ancak yaz aylarına doğru oyunun tam sürümünün piyasaya sürüleceği düşünülüyor.

Aslında oyun Warcraft’ta yaşayan ırkların kendi aralarında oynadığı bir oyun olarak tasarlanmış gibi duruyor. Oyunun açılış hikayesi de biraz olsun bize bunu anlatıyor. Oyun başında, kartları ve sistemi öğretirken Heming Nesingwary, Lorewalker Cho ve Illidan Stormrage gibi karakterle karşılaşıyorsunuz. Hatta Illidan çıktığında ekranda “This fight is totally not fair. Blame the terrible game designers. – Bu maç hiç adil değil. Oyun tasarımcılarını suçlamalısınız” yazıyor. Gerçekten de öyle oluyor. Çünkü Illidan’ı yenmek kolay değil.

Warcraft karakterleri, büyüleri ve yaratıklarıyla bezeli Hearthstone: Heroes of Warcraft, bu sistemi yakından takip edenler için hazırlanmış oldukça eğlenceli ve kolay anlaşılabilir bir oyun olmuş.