Anasayfa Teknoloji Intel’den 14nm İşlemcileri Hakkında İlgi Çekici Açıklamalar

Intel’den 14nm İşlemcileri Hakkında İlgi Çekici Açıklamalar

Intel'in yeni mühendisliği, gelecek yıllarda pazar payını daha da artıracak.
Intel'in yeni mühendisliği, gelecek yıllarda pazar payını daha da artıracak.
Intel'in yeni mühendisliği, gelecek yıllarda pazar payını daha da artıracak.
Intel’in yeni mühendisliği, gelecek yıllarda pazar payını daha da artıracak.

Intel, 14nm mühendisliği ile üretilen işlemcileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz günlede düzenlenen Analyst Day etkinliğinde, Intel 14nm mühendisliğiyle üretilen işlemcileri hakkında ilgi çekici noktalara parmak bastı. Teknolojinin şu an bulunduğu nokta ve ilerleyeceği alanlar hakkında çeşitli açıklamalarda bulundu.

Intel’in açıklamalarına göre 14nm mühendisliği yükselişe geçen tek teknoloji değil. İşlemcilerin üretiminde kullanılan nod parçalarında da üretim, performans ve kalite açısından gelişme mevcut.

Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları boyunca Intel’in 14nm üretim tezgahlarında da bazı sıkıntılar çekti. Firma üretim alanında bazı düzenlemeleri yerine oturtana kadar, piyasada geri plana düşmüştü. Ancak kısa sürede toparlanmayı da başardı.

14nm mühendisliği ile üretilen işlemciler, 22nm mühendisliğine göre daha az enerji harcıyor. Ayrıca frekans hızı bakımından da gözle görülür farklar ortaya çıkıyor. İnsanların bu teknolojiyi tanımasıyla beraber, 14nm mühendisliğinin de pazar grafiği yükselişe geçmeyi başardı.

Öte yandan Intel Ark sonuçları bize TDP ve saat hızı hakkındaki ilişkiyi de gayet güzel özetliyor. 15W enerji üretimine sahip çift çekirdekli i7-4550U işlemcinin 1.5GHz sabit saat hızı var. Turbo Mod’a geçirildiğinde 3GHz’e kadar yükselebiliyor. 37W’lık i7-4600M çift çekirdekli işlemci ise 2.9GHz hıza sahip. Turbo Boost yaptığımızda 3.6GHz’lık bir hız elde ediyoruz. Bu bilgileri ele aldığımızda Broadwell’in benzer TDP sonuçları gösterdiğini görüyoruz.

14nm Broadwell mühendisliği, Haswell serisinden daha iyi performans sergileyebiliyor. Intel’in bu teknolojisi mobil işlemcilerle aynı kategoride incelenebilir mi, şu an açıklama yapmak için erken. Ancak bildiğimiz bir gerçek var ki, Intel son zamanlarda ARM işlemcilere karşı büyük bir mücadele veriyor. Bu sebeple masaüstü işlemcilerinin TDP sonuçlarında büyük bir gelişme olmayacaktır.