Anasayfa Haber Birbirinden Farklı Windows İşletim Sistemleri Olmayacak

Birbirinden Farklı Windows İşletim Sistemleri Olmayacak

Windows'un farklı işletim sistemleri tek bir sürüm altında toplanacak.
Windows'un farklı işletim sistemleri tek bir sürüm altında toplanacak.
Windows'un farklı işletim sistemleri tek bir sürüm altında toplanacak.
Windows’un farklı işletim sistemleri tek bir sürüm altında toplanacak.

Microsoft, Windows, Windows RT ve Windows Phone işletim sistemlerini birleştirecek.

Microsoft ürünlerinden sorumlu önemli isimlerden biri olan Julie Larson-Green, Windows’un geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Larson-Green, USB Global Technology Konferansı sırasında, birbirinden farklı Windows işletim sistemlerinin artık olmayacağını söyledi.

Larson-Green “Elimizde Windows Phone işletim sistemi var. Ayrıca Windows RT ve tam sürüm Windows var. Biz artık bu üçünü ayrı tutmayacağız” dedi. Bu gizemli açıklama sonrasında elbette kafalarda bir sürü soru işareti oluştu.

Bu açıklamaya göre Microsoft’un pazar payını oluşturan bu 3 büyük işletim sistemi tek bir çatı altında toplanacak. Tabletler, akıllı telefonlar, laptoplar ve masaüstü bilgisayarlar sadece tek bir Windows işletim sistemi üzerinden çalışacak.

Microsoft tarafından yeni Windows şefi olarak işe alınan Terry Myerson, 2013 yılının başında Windows 8 ve Windows Phone uygulama mağazalarını birleştireceklerini açıklamıştı. Bu açıklama Microsoft’un, büyük projesini ilk adımıydı. Şimdi piyasaya Xbox One sürüldü ve birçok Windows ürünüyle entegre olabiliyor.

Bu da akıllara her ne kadar enteresan gelse de, Windows 9 söylentilerini getiriyor. Microsoft şu anki haliyle büyük bir değişikliğe giderse, entegrasyon sorunlarıyla uğraşmaktan pazar payının büyük bir kısmını kaybedebilir. Yani bahsedilen konu Windows 8 ve türevleri için değil sıradaki işletim sistemi için geçerli olabilir. Tabii Windows 9’u ne zaman piyasada görebiliriz o da ayrı bir haber konusu.

Surface tablet, Microsoft'a istediği pazar payını sağlayamamıştı.
Surface tablet, Microsoft’a istediği pazar payını sağlayamamıştı.

Öte yandan bu açıklamalar Windows RT’nin de emekliye ayrılabileceği yönündeki haberleri güçlendiriyor. Tablet piyasasında 3. sırada bulunan Windows RT işletim sistemi, Microsoft’un yüzünü pek güldürmedi. İlk Surface tablet, Redmondlu firma için piyasada prestij kaybına yol açmıştı. Windows RT ortadan kaldırılarak, getirilecek yeni bir işletim sistemi ile Windows ürünleri arasında tam bağlantı sağlanabilir. Bilinen bir gerçek şu ki, Windows RT’nin pek geleceği yok.

2014 yılı itibariyle Windows 8 ve Windows Phone uygulamalarının tek bir mağaza altında toplanmasıyla birlikte, Windows RT’nin de pabucu dama atılmış olacak. Sanıyoruz, Microsoft herhangi bir problemde Windows RT işletim sistemini gözden çıkarabilir. Tabii bunlar sadece söylentiden ve yorumlamalardan ibaret.

Elimizdeki bilgilere ve açıklamalara bakarak, Microsoft’un şimdiden sıradaki işletim sistemi için altyapı çalışmalarına başladığını anlayabiliriz. Henüz bu konu hakkında da açıklama yapmak için de çok erken.