Anasayfa Makale Windows Phone’a Giriş Rehberi

Windows Phone’a Giriş Rehberi

windows-phone-8-logo1

Bu yeni rehberimizde Windows Phone cihazınızı en etkili şekilde kullanabilmeniz için gerekli ipuçları, uygulama ve oyun tavsiyelerini bulabilirsiniz

Android ve iOS’in hakimiyeti altındaki akıllı telefon pazarının yavaş ancak emin adımlarla ilerleyen üçüncü üyesi Windows Phone her geçen gün kullanıcı sayısını arttırıyor. Dünya genelinde gerek hızı, gerekse arayüzü için tercih edilen Windows Phone işletim sistemli akıllı telefonlar, henüz ülkemizde yaygın olarak kullanılmamakta. Ancak Technopat olarak, akıllı telefon tercihini Windows Phone’dan yana kullanan okuyucularımızı da unutmadık. Bu rehberimizde Windows Phone’un temel işlevlerinin tanıtımının yanı sıra uygulama ve oyun tavsiyelerini, ipuçlarını ve gerekli bilgileri bulabilirsiniz.

Hesapların Ayarlanması

wp8 hesaplar

Eğer Windows Phone’a Android’ten terfi ettiyseniz, Google kişilerinizi otomatik olarak yeni telefonunuza aktarabilirsiniz. Google’ın yanı sıra Outlook hesabınızdaki kişileri de aynı yöntemle telefonunuza kaydedebilirsiniz. Bunun için:

  • Ayarlar’a girin
  • E-posta-Ayarlar bölümüne girin
  • Hesap ekle tuşundan eklemek istediğiniz hesabı belirtin. Microsoft hesabı, pek çok konuda gerekli olduğundan ilk olarak eklenmelidir.
  • Microsoft hesabının dışında Google, Yahoo! Mail, Nokia Mail, IBM Notes Traveler, LinkedIn, Facebook ve Twitter gibi pek çok hesabı telefonunuza aktarabilirsiniz.

Eğer eklemek istediğiniz kişiler SIM kartınızda ise şu yolu takip edin:

  • Kişiler’e girin
  • Alt menüden Ayarlar sekmesine girin
  • SIM kişilerini içeri aktar seçeneğine basın
  • Eklemek istediğiniz kişileri seçin ve İçeri aktar seçeneğine basın

Eğer kişi listenizdeki birinin, telefona bağladığınız hesaplarda bir oturumu varsa, bu hesapları otomatik olarak kişilerle eşleştirebilirsiniz. Kişiler’de bulunan birinin birden fazla ağda hesabı varsa, telefon onları belirleyip birleştirecektir.

Mağaza’ya Giriş

Windows Phone Mağazası, uygulama açısından Android veya iOS kadar zengin olmasa da, Mağaza’da istediğiniz bir uygulama veya oyun kolayca bulunabiliyor. Eğer yukarıda bahsettiğimiz gibi Microsoft hesabınızı telefona bağladıysanız, Mağaza’yı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Olmazsa Olmaz Uygulamalar

  • File Explorer: Windows Phone, ne yazık ki kendi dosya yöneticisine sahip değil. Ancak bu demek olmuyor ki dahili veya harici belleğinizdeki dosyalara ulaşamaycaksınız. Mağaza’da pek çok ücretli dosya yöneticisi var ancak File Explore hem ücretsiz, hem de işini hakkıyla yerine getiriyor.
  • System View: Sisteminizdeki yazılımsal ve donanımsal bütün özellikleri gözler önüne seren oldukça kullanışlı bir uygulama. Sadece flashlight özelliği için bile yüklenebilir.
  • YouTube HD: Maalesef YouTube’un resmi uygulaması Windows Phone mağazasında bulunmuyor. Ancak YouTube HD adlı bu kullanışlı uygulama, kullanıcıları bu dertten kurtarıyor. Aboneliklerinizi yönetebileceğiniz, video izleyebileceğiniz ve hatta indirebileceğiniz olmazsa olmaz bir uygulama.
  • Translator: Mağaza’daki en iyi tercüme uygulaması olan Translator, fotoğrafik tercüme özelliği sayesinde oldukça kullanışlı.
  • Day Counter: “Hangi filme kaç gün kaldı?”, “Sınavdan bu yana kaç gün geçti?” gibi sorularınızı Day Counter ile cevaplandırabilirsiniz. Üstelik kutucuk ekleme özelliği sayesinde tarihleri ana ekrandan da takip edebilirsiniz.
  • Camera 360: Eğer telefonunuz Lumia 1020 değilse, daha iyi fotoğraflar çekmek için uygulamalardan yardım almanız gerekebilir. Camera 360 ise bu yönden tam da ihtiyacınız olan ücretsiz bir uygulama. Kendine ait filtreleri ve çekim şekilleri olan uygulamayı sakın ihmal etmeyin.

Oyunlar ve Xbox Servisi

wp8 xbox

Windows Phone’u oyuncular için cazip kılan en büyük özellik, kuşkusuz Xbox entegrasyonudur. Telefonda bulunan Oyunlar bölümü, sahip olduğunuz oyunların bir listesini barındırmanın yanı sıra, Microsoft hesabınızla oluşturduğunuz Xbox profilinizi ve avatınızı da barındırıyor. Xbox etiketli oyunlardan kazandığınız oyun puanları ve başarımlara,  Oyunlar bölümündeki Xbox sekmesinden ulaşılabiliyor. Ayrıca Mağaza’da bulunan Xbox Extras adlı uygulama, Xbox avatarınızı dilediğiniz gibi şekillendirmenize yardım ediyor.

Yüklenmesi Gereken En İyi 10 Windows Phone Oyunu

Windows Phone, oyunlar açısından diğeri mobil işletim sistemlerine göre geri kalsa da, Xbox özel mobil oyunları, denemeye değer. İşte denemeniz gerek 10 ücretsiz oyun.

  • Six-Guns: Böylesine kaliteli bir mobil oyunun ücretsiz olarak sunulması, halen pek çok kullanıcının kafasında soru işaretleri oluşturuyor. TPS formatındaki Six-Guns, harika grafikleri ve barındırdığı RPG öğeleriyle saatlerce süren bir oyun deneyimi sunuyor.
  • The Sims FreePlay: Mağaza’da bulunan ücretli The Sims oyunlarının dışında, EA oyunculara bir güzellik yaparak ücretsiz bir The Sims oyununu Windows Phone mağazasına sunmuş. Ücretsiz bir oyuna göre bir hayli iyi olan The Sims FreePlay, Mağaza’daki en iyi ücretsiz oyunlardan biri.
  • Wordament: Basit bir kelime oyunundan çok daha fazlası olan Wordament, bulmaca tarzı oyun sevenlerin kaçırmaması gereken bir oyun. Online olarak oynanan Wordament, barındırdığı Xbox entegrasyonu sayesinde eğlenceli zaman geçirmenize yardımcı olacaktır.
  • Zombie HQ: Oyunlar listelenirken zombiler boş durur mu? Elbette hayır! Zombie HQ, zombi sevenler için kaçırılmaması gereken bir oyun. Görsel açıdan sizi oldukça tatmin edecektir.
  • Pocket Army: Başlangıçta oldukça “çocuk işi” görünen iki boyutlu Pocket Army, oyunda ilerledikçe bu düşüncelerinizi söküp atacak. Kısa molalarda oynamak için birebir.
  • SongArc: Müzik tutkunlarının kaçırmaması gereken harika bir oyun. Kendine has oynanış yapısı ve oyuncuların içerik üretmesine izin veren editörü sayesinde mutlaka oynanması gereken oyunlardan biri.
  • Star Wars: Tiny Death Star: Oldukça eğlenceli ve bir o kadar da zaman öldüren şahane bir oyun. Hem kim kendine ait bir Death Star’ı olsun istemez ki? Yeni katlar kurun, işçileri alın ve İmparator’u  kızdırmamaya bakın!
  • Dungeon Hunter 4:  Gameloft’un mobil oyun pazarına kazandırdığı en önemli oyunlardan biri olan Dungeon Hunter 4, gerek grafikleri, gerekse online seçenekleri ile oynanması gereken oyunlardan biri. Tabi 1 GB’lık alanı gözden çıkarmanız gerek.
  • Hill Climb Racing: Windows Phone ailesine yeni katılan HCR, bağımlılık yapma potansiyeli yüksek bir oyun. Çoğu zaman oyuncuyu sinir etse de, silinmesi uzun bir zaman alacaktır.
  • TrackRacing Online: Gelmiş geçmiş en eğlenceli yarış oyunlarından biri olan Trackmania’nın mobil platforma port edilmiş hali. Klasik Trackmania haritalarının birçoğunun bulunduğu ve online olarak kapışabileceğiniz son derece iyi bir oyun.

Müzikler+Videolar ve Nokia MixRadio

mixradio

Akıllı telefonlarda müzik dinlemek öyle bir boyuta geldi ki, artık MP3 Player devrinin kapandığını söyleyebiliriz. Pek tabii Windows Phone’da da sevdiğiniz müzikleri dinleyebiliyorsunuz. Eğer bir Lumia telefonunuz varsa, bu keyif MixRadio uygulamasıyla doruğa  çıkıyor.

Önceden Nokia Müzik olarak bildiğimiz müzik servisi, geçtiğimiz günlerde evrimleşerek Nokia MixRadio adını aldı. Sadece Nokia cihazlara özgü olan MixRadio, yeni eklenen “Zevkime Göre Çal” (play me) özelliği sayesinde bambaşka bir boyuta ulaştı. Bünyesinde 12 milyondan fazla şarkı bulunduran MixRadio, başlı başına Windows Phone alma sebebi sayılabilir.

Eğer Lumia serisi dışında bir Windows Phone’a sahipseniz, imdadınıza varsayılan Müzikler+Videolar uygulaması yetişiyor. Amerika’da bulunan Xbox Music entegrasyonu sayesinde oldukça popüler olan bu uygulama, maalesef ülkemizde tam olarak kullanılamıyor. Yine de sahip olduğunuz müzikleri dinlemek için oldukça ideal bir uygulama.