Anasayfa Makale 2013’te Kaybettiğimiz Teknolojiler

2013’te Kaybettiğimiz Teknolojiler

Kapanan firmalar

2013; pek çok yeni ürünün doğumuna, bir o kadar da köklü oluşumun kaybedilmesine ev sahipliği yaptı.

2013 yılında pek çok teknolojik ürünün doğumuna, var olan serilerin devamına şahit olduk. Intel’in Broadwell işlemcileri, AMD’nin R9 serisi ekran kartları diye başlayacağımız listede daha pek çok yeni ürün var. Ancak bugün bu ürünlerden bahsetmeyeceğiz. Bugünkü konumuz 2013’ün bize kaybettirdiği teknolojiler.

HTC First (Facebook Phone)

htc-first-slide-01

Nisan 2013’te yayınlanan Facebook Home pek beğenilmemişti. Facebook’un Android işletim sisteminin derinliklerine inmeye çalışması bir başarısızlık olarak sonuçlandı. Üstelik Facebook, bu başarısızlığına HTC’yi de alet etti. Facebook Home’un entegre olarak kullanıldığı HTC First, orta seviye bir akıllı telefon olarak yola çıktı ancak o kadar kötü eleştiriler aldı ki, HTC birkaç ay içerisinde üretimi durdurup cihaza verdiği desteği kesti.

Winamp

winamp_logo

Beraberinde bir nesli büyüten Winamp, 2013’ün bize kaybettirdiği en köklü oluşumlardan biriydi. Uzun yıllar boyunca medya oynatımı konusunda bir tekel olan Winamp, online müzik servislerinin gelişmesini izlemekle yetindi. Güncelliği uzun süre önce kaybolan Winamp, son sadık kullanıcılarını da kaybettikten sonra fişi çekildi. AOL; Winamp websitesinin ve uygulamaların Aralık ayı içerisinde yayından kaldırılacağını duyurdu.

MySpace Klasik

myspace-classic

MySpace tam anlamıyla bir kayıp sayılmasa da, sessiz sedasız yaşanan yenilenme, pek çok kullanıcının hesabına ve dosyalarına mal oldu. Zaten sosyal medya konusunda can çekişen MySpace, son kullanıcılarına da böyle bir sürpriz yapınca kendi ipini çekti. Site şu anda halen aktif ancak hayalet şehir olma özelliğini koruyor.

AltaVista

altavista-1999

Listedeki bir diğer köklü oluşum olan AltaVista, oldukça uzun bir süredir ortalıkta görünmüyordu. 2003 yılında arama sağlayıcısını satın alan Yahoo! bu beklemeye son verdi ve Temmuz 2013’te servisi tamamen kapattı. Google’dan önceki en popüler arama sağlayıcılarından biri olan AltaVista’nın da sonu bu şekilde geldi.

Google Checkout

google_checkout

Google’ın 2006 yılında PayPal’e rakip olarak çıkardığı online ödeme sistemi olan Google Checkout, Google çalışanları dışında hiç kimse tarafından kullanılmadı desek yanlış olmaz sanırım (Onlar da mecbur, ne yapsınlar). 2011 yılında Google Wallet ile güçlerini birleştirip son denemesini yapan Checkout, bu denemede de başarısız olunca fişi çekildi. Google’ın Mayıs ayında duyurduğu üzere Checkout, Google Play dışında hiçbir serviste kullanılamayacak.

Google Reader

google-reader-issues

2013’te kaybettiğimiz bir diğer Google servisi Google Reader, RSS okuyucusu olarak hayata geçirilmişti. Ancak geçtiğimiz Mart ayında Google, ilgi yetersizliği sebebiyle servisin kapatılacağını duyurdu. Google Reader’ın kapatılması her ne kadar piyasadaki alternatifler için bir fırsat olsa da, Feedly’nin bu konudaki popülerliği kolay kolay silinecek gibi değil.