Anasayfa Haber Mini Oyun Sistem Rehberi

Mini Oyun Sistem Rehberi

Sonuç

1 (2)

Sonuç bölümünü maddeler halinde toparlayalım;

 Yazının başında da bahsettiğimiz gibi SFF sistemler küçük ebatlarda olmalarına rağmen, içlerine monte edilen bileşenler; ısınma, terleme, hararet, kilo kaybı ve baygınlık gibi sıkıntılar yaşamazlar. Çünkü “küçük kasa = yüksek soğutma performansı” anlamına gelir.

 Güncel Mini-ITX anakartlar (AMD hariç) PCIe 3.0 spesifikasyonunu ve x16 bantgenişliğini sorunsuz şekilde destekliyor. Bunun anlamı; güncel bir Mini-ATX anakarta takacağınız GTX 770 ile, 600$lık tepe seviyesi bir EATX anakartta kullanacağınız aynı GTX 770 arasında 0.1 frame dahi fark göremezsiniz (diğer bileşenlerin aynı olması şartı ile). Bu nedenle anakartın “mini” olması, performansının da “küçüleceği” anlamına gelmez.

 Technopat forumlarında sıklıkla bahsettiğimiz bir konuyu tekrar dile getirelim; oyun sistemlerindeki ekran kartının performansı, direkt olarak oyundan alacağınız keyfi belirler. Özellikle FPS tarzı oyunlarda işlemcinin giriş yada tepe seviyesi olması arasındaki fark, en fazla 1-2 frame’dir. Bu yüzden işlemciye yapacağınız yatırımdan vazgeçip, bütçeyi ekran kartına doğru kaydırmanızda her zaman fayda var. Bunun yanında; Intel LGA 1155 ve 1150 soket uyumlu işlemcilerin TDP değerleri sırası ile 77 ve 84 watt’dır. Ancak AMD’nin orta ve üst seviye modelleri, Intel’in aksine 95 ve 125 watt tüketim değerlerine sahiptirler. Bu yüzden; TDP değeri yüksek olan işlemciler doğal olarak daha fazla ısı üretecekleri için, SFF sistemlerde tercihinizi daha düşük güç tüketimine sahip modellerden yana yapın.

 Almayı düşündüğünüz kasa, sistemde kullanılacak olan anakart, işlemci soğutucusu, güç kaynağı ve ekran kartının ebatları yanında sürücü sayısını da belirleyen en önemli faktördür. Satın almaya karar verdiyseniz, kasanın dış görüntüsünü bir kenara bırakıp, tasarım ve ergonomisini iyice gözden geçirin. Özellikle ekran kartı uzunluk-işlemci soğutucusu yükseklik limitleri ve sürücü sayısı gibi oyun sisteminde hayati öneme sahip kriterleri göz ardı ederek, rengarenk ve bol LED’li kasalardan uzak durun.

 Mini-ITX destekli kasalar ortalama 200mm civarında yüksekliğe sahiptirler. Özellikle güç kaynağının montajından sonra işlemci ve güç kaynağı arasına sığabilecek, küçük boyutlarına rağmen soğutma performansı yüksek işlemci soğutucularına yönelin. Bu konuda yaptığınız cimrilik, size; işlemcinin resetlemesi ve sistem stabilitesinin bozulması gibi can sıkıcı sorunlar olarak yansıyacaktır.

 Güç kaynağı seçiminde tercihinizi, modüler kablo yapısına sahip modellerden yana kullananın. SFF kasalar, doğaları gereği normal kasalardan çok ama çok daha küçük iç hacimlere sahiptirler. Sistemin yerleştirilmesinden sonra geriye kalan tüm boşluğu, hiç kullanılmayacak olan bir sürü güç kaynağı kablosu ile doldurmayı hiç istemeyiz.

  Fan konusu önemlidir. İşlemci soğutucunuz yada kasanızın havalandırma ızgaraları ne iyi/çok olursa olsun, sonuçta ortamdan havayı kasa içine, kasa içindeki sıcak havayı da dış ortama yönlendiren bileşenler fanlardır. Kriter; her zaman olduğu gibi sessiz çalışan, ama diğer taraftan yeterli hava basıncı oluşturabilen fanların seçilmesidir. Sessizlik isterken düşük hava akımı, yüksek hava akımı isterken rahatsız edici fan gürültüsüyle karşılaşmak istemeyiz.

 Oyun sisteminizi LCD/Plasma TV altındaki kapalı bir sehpada kullanmak istiyorsanız, kötü havalandırma şartları nedeniyle sisteminizin çok ısınacağını ve muhtemelen de sık sık kapanacağını unutmayın. Sehpanızın arka tarafına yerleştireceğiniz (arka kısımdaki ince suntayı buat ucuyla delerek) 80 yada 120 mm’lik bir fan yardımıyla en azından bölmedeki sıcak havayı dışarı tahliye edebilirsiniz.

 SFF kasalardaki bileşen montajı, Midi yada Big Tower versiyonlara oranla daha zorludur. Ancak bu işi sadece bir kere yapacağınızı unutmayın ve olayı gözünüzde büyütmeyin. Montaj sırasında herhangi bir sıkıntı yaşarsanız, 3. sayfa size yardımcı olacaktır.

Merak edenler için sistemin maliyeti;

– i7-4770K (400$)

– MSI Z87I Gaming AC (199$)

– Kingston HyperX Genesis 8GB 1600MHz bellek (101$)

– MSI GTX 770 Lightning (444$)

– 2 x Kingston SSDNow E50 100GB SSD (384$)

– Western Digital Blue 1TB mekanik sürücü (61$)

– Seasonic 750 watt güç kaynağı (169$)

– Thermalright AXP 100 işlemci soğutucusu (70$)

– Cooler Master Elite 120 Advanced (65$)

– 2 x Akasa Viper 120mm fan (28$)

Toplam: 1921$