Anasayfa Teknoloji Telefon Kablolarıyla 1 Gbps Veri Aktarımı Yapmak!

Telefon Kablolarıyla 1 Gbps Veri Aktarımı Yapmak!

Telefon Hattı

ITU, DSL teknolojisinin halefi G.fast üzerindeki çalışmalarına başladı!

ITU, bakır telefon kabloları üzerinden 1 GBps (1000 Mbps) hızında veri aktarımı yapabilecek yeni bir standart üzerinde çalışmalarına başladı. DSL teknolojisinin yerini alacak G.fast sayesinde FTTH ve FTTC (Fiber kablo ve cabinet) standartlarına göre daha kolay lokasyon çalışması yapılabilecek. G.fast teknolojisi, standart bakır kablolar üzerinden inanılmaz hızlarda veri aktarımı sağlayacak.

Günümüzde evlere internet bağlantısı 3 farklı yoldan yaplıyor: Telefon kabloları (Bükümlü-çift telli bakır kablolar), Eşeksenli kablolar (Kablolu TV yayını paylaşan) ve Fiber Kablolar. Telefon ve kablolu tv üzerinden yapılan bağlantılar en ucuz yöntemler. Fiber kablo şu an için en hızlı internet teknolojilerinden biri. Ülkemizde de yavaş yavaş yaygınlaşıyor. Ancak masraflı bir işlem olduğu için pahalıya patlayabiliyor.

Telefon kabloları ve kablolu internet bağlantısındaki en büyük sıkıntı verilerin sıkıştırılarak gönderilmesi. Bunun sebebi ise veri aktarımının ince ve düşük kalitedeki bakır teller üzerinden yapılması. G.fast sayesinde bu hıza bir denge getirilecek.

ITU, 1999 yılında ADSL (G.DMTI) teknolojisini standart haline getirmişti. Bu teknoloji sayesinde telefon kabloları üzerinden 8 Mbps indirme ve 1.3 Mbps yükleme hızına ulaşılmıştı. ADSL bağlantısı bunun için 25 ila 1104 KHz menzilinde, 1 MHzlik ses bandını kullanıyordu. Standart ses hatları 30 Hz ila 4 KHz kullanıyor. ADSL bu seviyeyi güvenli bir şekilde üst sınıra çekiyor, aynı ada ses ve internet bağlantısı sağlıyordu. Daha sonrasında VDSL, ADSL2 ve VDSL2 teknolojileri bu teknikteki ses bandını yükseltmeye yaradı. VDSL2, 200 Mbps ile 30 MHz’lik bandgenişliği üzerinden veri aktarımı yapabili. Bu da günümüzde telefon kabloları ile yapılan en üst seviye aktarım hızı.

G.fast sayesinde bu hızın 106 Mhz’lik bandgenişliği üzerinden 1 Gbps hızında yapılması bekleniyor. Buna eş değerde 500 Mbps’lık da bir yükleme hızına ulaşılabilecek. Bu kadar yüksek bandgenişliğinde çalışması, tekniğin en büyük problemlerinden biri. G.fast, 87.5 ila 108 MHz aralığındaki FM radyo dalgalarıyla çarpışabilir. ITU, bu çarpışmayı önlemeye çalışıyor.

Hızlı aktarımın sağlanabilmesi fiziksel bariyerler tarafından da etkileniyor. G.fast, 250 metrelik bir sınırı var. Adım başına hızı aktaracak güçlendirici koymakta zorlayıcı bir iş. Cabinet teknolojisinin en büyük sıkıntısı da bu. Herkesin evinin ağzına kutu yerleştirmek de bir çözüm değil.

ITU, tüm bu sorunlar üzerinde çalıştığını açıkladı. Firmanın açıklamasına göre 2014 yılı bu teknoloji üzerinde çalışılmaya başlanacak.. G.fast standartı için Broadcom ve Alcatel-Lucent gibi firmalarla uyumlu çip üretimi anlaşmaları mevcut. Eğer çalışmalar başarıyla devam ederse 2016 ya da daha sonrasında G.fast teknolojisine sahip olabileceğiz.