Anasayfa Haber Nvidia Tegra K1 Yonga Setini Tanıttı!

Nvidia Tegra K1 Yonga Setini Tanıttı!

Nvidia Tegra K1'in grafik performansı.
Nvidia Tegra K1'in grafik performansı.

Nvidia Tegra K1

CES 2014 Fuar’ının ilk bombası Nvidia tarafından patlatıldı.

Nvidia yeni nesil Tegra SoC işlemcisini CES 2014’te gerçekleştirdiği basın konferansında tanıttı. Yeni Tegra K1’nin iki farklı modeli olacak. İlki 192 CUDA çekirdek desteği ve Kepler mimarisiyle inşa edildi. Bu teknoloji daha önce GeForce GT 600 ve 700 serisinde kullanılmıştı. Cortex-A15 tabanlı bu işlemci 32-bit destek sağlıyor.

Diğer modeli ise Denver mimarisi ve 64-bit desteği ile piyasaya sürülecek. Ayrıca ARMv8 tanıtım setini de destekleyecek. Denver mimarisini destekleyen yonga, çift-çekirdekli olacak ve 2.5 GHz hızında performans sergileyecek.

Nvidia’nın bu temelli değişikli mobil pazarını da şaşkına çevirdi. Tegra 3 ile mobil pazarda önemli bir yükseliş yakalayan Nvidia, aynı başarıyı Tegra 4 ile sağlayamamıştı. Yeni yonga setinin ismini Tegra K1 olarak değiştiren firma böylece yeni yol haritasını da belirlemiş oldu.

2013 yılında düzenlenen GPU Technology Conference sırasında Nvidia’nın yol haritası aşağı yukarı belli olmuştu. Firma masaüstü teknolojisini mobile indirgemeye çalışacaktı. Bunun ilk sağlam adımlarını da tanıklık etmiş oluyoruz. Öyle ki, Tegra K1, 192 CUDA çekirdek dsteği ile, geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen GeForce GT 630 ve 635 gibi orta-sınıf kartlardan daha iyi performans sergiliyor. Hafıza bant genişliğinin artırılması, performansın da yükselmesini sağlamış.

Nvidia Tegra K1'in grafik performansı.
Nvidia Tegra K1’in grafik performansı.

Nvidia CEP’su Jen-Hsun Huang, yeni mühendisliğin PC ve mobil cihazlarda nasıl etkilere sahip olacağı hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Sonuçta Tegra K1, GeForce serisi kartlarla aynı API ve donanım seviyesinde performans sergileyebiliyor. Teorik olarak masaüstünde tasarlanan programlar, yazılım ya da motorlar telefonlara ve tabletlere rahatça entegre edilebilecek. Örneğin, Nvidia’nın şu anki Tegra sistemi OpenGL ES 3.0 gibi yeni API’leri desteklemiyor. Yeni mühendislik sayesinde Tegra K1, OpenGL 4.4’ün tam sürümünü çalıştırabilecek.

Konferans sırasında Tegra K1 hakkında detaylı açıklamalara girilmedi. Henüz üretim tezgahına girmemiş olduğundan dolayı, bazı açıklamaların da kaçamak olduğu gözden kaçmadı. Ancak enerji tüketiminin 5 Watt civarında olacağından bahsedildi.

Tegra K1, en yeni mimari teknolojiyle üretilen 64-bitlik bir ARM CPU. Ancak piyasada bir ilk olmayacak. Apple’ın 64-bitlik A7 işlemcileri çoktan iPhone ve iPad’ler güç vermeye başladı. Öte yandan Qualcomm, 64-bitlik ARM Cortex A53 mühendisliğini orta-sınıf Snapdragon 410’da kullanmaya başladı. İşin büyüklük kısmına bakınca AMD’nin ilk ARM bazlı Opteron yongaları server odalarında kullanmak gibi bir projesi var. Yani Tegra K1 her ne kadar performans bakımından ilgi çekse de, piyasada fazlasıyla rakibi var.