Anasayfa Haber Uzun Ömürlü Diskler İle Torunlarımıza Mirasımızı Aktaracağız

Uzun Ömürlü Diskler İle Torunlarımıza Mirasımızı Aktaracağız

Disk

Uzun ömürlü derken yanlış anlaşılmasın! Milyarlarca yıldan bahsediyoruz. İşte haberin detayları:

Bilim dünyası günümüz tarihinin korunması için önemli bir çalışmaya imza atmaya hazırlanıyor. Geliştirilecek uzun ömürlü saklama cihazları ya da diskler sayesinde, tarihimiz doğru bir şekilde torunlarımıza aktarılacak.

Tarih, konusunda uzman olan kişilerin bile kafasını karıştıran bir konu. Yazı öncesi yani prehistorik dönemlere ait birçok bilgiye uzun uğraşlar sonucunda ulaşabiliyoruz. Ayrıca tarih yazıcılığının yüzyıllar içerisinde değişmesinden ötürü her zaman en doğru bilgiye ulaşamayabiliyoruz. Eh tabii işin bir de dayanıklılık kısmı var.

Twente Üniversitesi’nden Jeroen de Vries’in liderlik ettiği bir proje sayesinde milyarlarca yıl boyunca dayanabilecek saklama alanları oluşturabiliceğiz.

Hali hazırda elimizde bulunan 4 TB’lık sabit disklerin 10 yıllık ömrü var. Daha sonrasında bozulmaya başlıyorlar. Birçok teyp ve kağıda dökülü bilginin ise doğru koşullar altında saklanması durumunda 500 yıllık ömrü var. Bu yüzden bizden sonra gelecek nesillere en doğru bilgi aktarımını yapmak oldukça zor olacak. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, geçmişten günümüze gelen tarihi belgelerin doğruluğu değişiklik gösterebiliyor.

1 Milyon ile 1 Milyar yıl arasında dayanabilecek bir yapı hazırlanması planlanıyor. Elde edilecek diskin birçok katmanı olacak. Her katmanın farklı yoğunluğa sahip olacak.

Çalışma henüz kağıt üzerinde. Jeroen de Vries, konu hakkında bir makale yayınladı. İlerleyen yıllarda bu teknolojinin geliştirilmesi bekleniyor.