Anasayfa Teknoloji Zaman Yolcularının İzini İnternette Aramak

Zaman Yolcularının İzini İnternette Aramak

Great Scott!
Great Scott!
Great Scott!
Great Scott!

Bilim-insanları zamanda geriye yolculuk yapanların izini internette arıyor.

Bilimkurgu hikayelerine yön veren zamanda yolculuk yapma fikri insanoğlunun halen en merak ettiği konu. Her ne kadar bunlar hayal dünyamızın ürünü de olsa, bilimsel araştırmalar ve teoriler, zamanda yolculuğu kanıtlamaya çalışıyor. Ancak her seferinde sonuç aynı: Zamanda yolculuk imkansız.

Romanlar ve filmler zamanda yolculuk için çeşitli fikirler ortaya sunuyor: Saate 88 mil hız yapan bir DeLorean, zamanda ve uzayda hareket edebilen bir telefon kulübesi veya anılarımız bizi zamanda ileri ya da geriye götürebiliyor. Şu an bunlardan hiçbirine sahip değiliz. Ancak gelecekten günümüze seyahat etmiş birilerinin olduğuna inanılıyor.

Michigan Teknoloji Üniversitesi’nden Robert Nemiroff ve Teresa Wilson internet üzerinde zamanda yolculuk yapan kişileri arıyor. Ortaya attıkları fikre göre, gelecekten günümüze gelen kişiler internet üzerinde iz bırakmış olabilir. Bunun için çeşitli yöntemlerle çalışmalarına devam ediyorlar.

Herkese nasip olmaz.
Herkese nasip olmaz.

İnternet üzerindeki av için 3 farklı yöntem sunmuşlar. İlki sosyal medya. Google ve Twitter üzerinden ISON kuyruklu yıldızı ve Papa Francis hakkında geçmişe yönelik etiketlemeleri araştırmışlar. Bu ikisi 2013 yılında ortaya çıkmış kavramlar. Francis ismini alan ilk Papa 2013 yılında seçildi. Ayrıca daha önce göz çarpmamış bir kuyruklu yıldıza geçtiğimiz yıl ISON adı verildi. Eğer gelecekten gelen birisi varsa, bunların biliyor olabilir. Bu yüzden internette bahsini geçmiş olma ihtimali üzerinde duruluyor.

İkinci plan ise NASA’nın internet sitesi üzerinde yapılan araştırmalar. Özellikle ISON kuyruklu yıldızı hakkında daha önceden yazılmış bir makale ya da bulgu bulunmaya çalışılıyor. Gelecekten gelen birisi NASA’da işe girmek istiyorsa ya da kendisini meşhur etmek istiyorsa, NASA’ya bunun hakkında bilgi vermiş olabilir.

Üçüncüsü ise kelimenin tam anlamıyla bir sazan avı. Araştırmacılar internet üzerindeki birçok alana zamanda yolculuk yapmış kişilerle irtibata geçmek istediklerini yazmışlar. Henüz bir yanıt yok.

Zamanda yolculuk oldukça göreceli bir kavram. Özellikle ortaya atılan teoriler, kafanızdaki balataları sıyırmanıza sebebiyet verebilir. Örneğin, Dede paradoksu. Dede paradoksuna göre zamanda yolculuk eden birisi geçmişe gidip kendi dedesini öldürürse ne olur? Teoriye göre bu kişinin de yok olması lazım. Dedesini öldürdüğü için hiç var olmamış kişi daha sonrasında zamanda yolculuk edip dedesini öldüremeyeceği için dedesi yaşamaya devam edecek. Böylece kendisi de yaşamaya devam edecek.

Daha açıklayıcı olması açısından Dede Paradoksu’nun ünlü bilimkurgu yazarı Robert A. Heinlein tarafından yorumlanmış halini sizlere sunuyorum:

Ayrıca zamanda geriye yolculuğun da sıkıntıları bulunuyor. Birçok teoriye göre gelecekten geçmişe gelmek oldukça zor. Mekanın değişikliği ve evrenin büyüklüğünden kaynaklanan devasa bir sıkıntı var. Eğer zamanda geriye yolculuk etmek isterseniz, farklı bir zaman çizgisine girebilirsiniz. Elbette üzerinizde durduğunuz platformun 1000 yıl önce de orada bulunması gerekiyor. 1000 yıl öncesine gittiğiniz yerde bir tepe varsa, ölürsünüz.

Zamanda yolcuk hakkında ortaya atılan teoriler gırla mevcut. Ancak insanoğlunun bu fikre ne zaman ulaşacağı büyük bir muamma. Belki de bu yazıyı size gelecekten gelen biri olarak yazıyorum, kim bilir?