Anasayfa Haber NVIDIA Tegra K1 İle Arabalar Kendi Başlarına Gidecek

NVIDIA Tegra K1 İle Arabalar Kendi Başlarına Gidecek

Nvidia Tegra K1

Devrim Niteliğindeki Mobil İşlemci Kendiliğinden Giden Arabaların Ana Akım Olmasının Yolunu Açıyor.

NVIDIA’nın yeni Tegra K1 mobil işlemcisinin dünyanın enerji verimliliği en yüksek 10 süperbilgisayarını çalıştıran GPU’nun otomotiv sürümü sayesinde kendiliğinden giden arabalar artık araştırma safhasından çıkıp piyasaya sürülecek.

Gelişmiş bilgisayar becerilerini arabalara kazandıran ilk mobil işlemci NVIDIA Tegra K1’de daha önce bu kadar az enerji tüketimiyle mümkün olmayan çeşitli oto uygulamaları çalıştırılmaktadır.

Tegra K1’de NVIDIA’nın güçlü GPU serisinin temelini oluşturan NVIDIA Kepler mimarisinin kullanıldığı bir dört çekirdekli CPU ve bir 192 çekirdekli GPU vardır ve dünyanın enerji verimliliği en yüksek süperbilgisayarlarını içeren en son Green500 listesinde adı geçen en iyi 10 sistemde kullanılan işlemciler de buna dahildir.

Tegra K1 yaya tespiti, kör noktaların izlenmesi, şeritten çıkış uyarısı ve sokak levhalarını tanıma gibi kamera tabanlı gelişmiş sürücü destek sistemlerini (ADAS) çalıştıracak ve ayrıca kumanda paneline takılan bir kamera aracılığıyla sürücünün uyanıklığını da izleyebilecek.

NVIDIA Otomotiv Grubu Dünya Başkanı Taner Özçelik’e göre “NVIDIA kendiliğinden giden bir arabanın gerektirdiği sensör ve kamera verisi sağanağını işleyebilmek için enerjiyi son derece verimli kullanan süperbilgisayar teknolojisini arabanın içine taşıyor. Tegra K1 bu sorunu çözmek için daha önceki mobil işlemcilerin 10 katı hesaplama gücünü ilave enerji gerektirmeksizin sunuyor.”

Tegra K1 ayrıca modern bilgisayar vizyonunun kalbindeki paralel hesaplama platformu CUDA’yı destekleyen ilk mobil işlemci. Bu süper çipin otomotiv sınıfı türü çok geniş bir sıcaklık yelpazesine ve daha zorlu çalışma koşullarına dayanacak şekilde sertleştirilmiş.

Özelleştirilebilen Dijital Kumanda Panoları

Bilgisayar vizyonuna ek olarak, Tegra K1 işlemci çok net ve fotoğraf kadar gerçek 3D grafikler oluşturma konusunda mükemmeldir. Işığın gerçek malzemelerden nasıl yansıdığını ve buralarda nasıl kırıldığını taklit eden NVIDIA’nın Malzeme Tanımlama Dili kullanılarak dijital cihaz kümeleri ve bilgi-eğlence sistemleri bakır, titanyum ve fırçalanmış alüminyumdan dikişli deri ve karbon elyafına kadar çok çeşitli sanal malzeme ile özelleştirilebilir.

Fotoğraf gerçekliğinde hazırlanmış malzemelerden oluşan kütüphaneler kullanılarak özelleştirilmiş dijital kokpit konfigürasyonlarını içeren neredeyse sınırsız bir seri elde edilebilir. Böylece sürücüler kendi ölçek, kumanda ve ibrelerini kendi zevklerine göre yapılandırabilir.

Audi AG elektrik elektronik baş mühendisi Ricky Hudi’ye göre, “Audi ve NVIDIA arasında cihaz kümesine, bilgi-eğlence ve arka koltuk eğlence sistemlerine endüstride öncü olacak beceriler kazandırmak için Tegra’dan üç nesil boyu yararlandığımız, eskiye dayanan, derin bir ortaklık vardır. Tegra K1 arabalara devrim niteliğindeki süperbilgisayar gelişmeleri kazandırarak pilotlu sürüş deneyiminin yolunu açmak için Audi’ye imkan tanımaktadır.”

Programlanabilme sayesinde Aracın Ömrü Uzar

Bugün piyasada olan ADAS çözümleri temelinde daha çok tescilli işlemciler vardır. NVIDIA Tegra K1 yenilikçi çözümlere imkan veren, açık ve ölçeklendirilebilen bir platform sunarak bu sınırlamanın ötesine geçer.

Ayrıca, NVIDIA Tegra K1 işlemciyi tamamen programlanabilir halde tasarladığı için otomobil üreticilerinin temin ettiği yeni işlevsellikleri destekleyen kablosuz yazılım güncellemeleri aracılığıyla zenginleştirilebilir.

Gartner başkan yardımcısı ve baş otomotiv analisti Thilo Koslowski’ye göre, “Gelişmiş bilgisayar teknolojileri otomobillerin gelecekteki en yenilikçi, becerikli ve aranan mobil aygıtlar haline getirilmesinin temelinde yatar. Otomobil üreticileri bu teknolojileri kablosuz güncelleyebilme imkanı vererek mevcut araç içi özellikleri iyileştirebilir ve arabanın ömrü boyunca yeni özellikler sunabilir.”

Modül İşletim Sistemleri Serisini Destekliyor

Tegra K1 bir görsel hesaplama modülü (VCM), ilk kez iki yıl önce piyasaya çıkmış yenilikçi bir tasarım olarak otomotiv OEM’lerine ve 1. Kat tedarikçilerine temin edilecektir. Tegra K1 VCM’de QNX, Android, Linux veya Windows gibi çeşitli işletim sistemleriyle çalışabilen, araç için eksiksiz bir bilgisayar sistemi vardır.

Tegra VCM sayesinde daha yeni donanım piyasaya çıktıkça araç içi sistemler kolayca güncellenebilir ve böylece tüketici elektroniği alanındaki yenilik hızı ile otomotiv endüstrisinde genel olarak görülen daha uzun gelişim döngüleri arasındaki boşluk kapanır.

Strategy Analytics’de Global Otomotiv Uygulamaları müdür yardımcısı Roger Lanctot’a göre, “NVIDIA’nın modüler yaklaşımı sayesinde otomobil üreticileri Tegra K1 gibi çığır açan teknolojileri kullanarak sıfırdan başlamaya gerek kalmadan gelişmeyi hızla takip edebilir.”

NVIDIA Otomotiv Teknolojisi Sürüş Yeniliği

Bugün Audi, BMW, Tesla Motors ve Volkswagen’in en yeni modelleri dahil yollardaki 4.5 milyondan fazla araç gücünü NVIDIA işlemcilerden alıyor. Daha fazlası için www.nvidia.com/automotive adresini ziyaret edebilirsiniz.