Anasayfa Haber İnanılmaz Ama Gerçek: Yangın Çıkaran Su!

İnanılmaz Ama Gerçek: Yangın Çıkaran Su!

Süperkritik Su

Uluslarası Uzay İstasyonu Astronotları, yerçekimsiz ortamda inanılması güç bir çalışmaya imza atıyor.

Su, yangınları söndürmek için kullanılan en önemli sıvılardan biri. Yıllar içerisinde yangınları söndürmek için birçok farklı kimyasal sıvı üretilse de, su binyıllardan beri ateşi söndürmek için kullanıldı.

Uluslarası Uzay İstasyonu mürettebatı, su kullanarak yangın çıkartmanın inceliklerini araştırıyorlar. Supercritical Water – Süperkritik Su adı verilen durumda, istasyondan atılacak çöpler yakılabilecek.

Bunun için farklı bir materyal kullanmıyorlar. Bildiğimiz su 217 Atmosfer basıncıyla sıkıştırılıp, 703.4 Fahrenheit dereceye kadar ısıtılıyor. Su bu durumdayken Süperkritik duruma dönüşüyor. Bildiğimiz sıvı yapı, likid-gaz plazma haline dönülüyor. Bu durumdayken herhangi bir organik madde, duman ve alev çıkarmadan yakılabiliyor.

Uluslarası Uzay İstasyonu’nun oksijen ile dolu olmasından dolayı, içeride herhangi bir ateş yakma durumu söz konusu olamaz. Yörüngeye atılacak atık ve çöplerin, daha verimli yollarla yok edilmesi amaçlanıyor. Bu sayede çöpler hızlıca oratadan kaldırılacak. Tek sorun ise bu duruma gelen su, kısa sürede tuz üretiyor. Tuz yüzünden, sistem boruları paslanmaya başlayabilir.

Halen bu çalışmanın gelişmesi için çok yol var. Ancak çalışmanın önümüzdeki süreç içerisinde olumlu bir şekilde cevap vereceğine inanılıyor.