Anasayfa Makale VirtualBox’a SteamOS Kurulumu

VirtualBox’a SteamOS Kurulumu

Valve’in en yeni işletim sistemi SteamOS’i sanal makinede test etmek ister misiniz?

Valve’in oyun amaçlı geliştirdiği ve Steam Machines’te kullanılacak olan Debian Linux tabanlı işletim sistemi SteamOS, geçtiğimiz haftalarda kullanıcılara sunuldu. İşletim sistemi henüz beta aşamasında ve bu yüzden kurulum için bazı zorunluluklar mevcut. Örneğin SteamOS’i bölünmüş disklere kurmak henüz mümkün değil. Yani işletim sistemini test etmek için bütün verilerinizi başka bir yere yedeklemeniz gerekiyor. Bunun dışında SteamOS şu an için EFI desteği olmayan bilgisayarlarda çalışmamakta.

Sisteminiz yukarıdaki gereksinimleri karşılamasa bile SteamOS’i test etme şansınız var. Nasıl mı? Tabii ki sanal makine ile! SteamOS, ufak bir çaba ve biraz ince ayarla VirtualBox’a sorunsuz bir şekilde kurulabiliyor. Bunun için ihtiyacınız olan şeyle ise bu rehberde.

Gereksinimler

Gerekli ISO Dosyasını Hazırlama

İndirdiğiniz .zip dosyasını herhangi bir klasöre çıkartın. CDBurnerXP’yi çalıştırın ve Veri diski seçeneğine tıklayın. Çıkan pencereden SteamOS dosyalarını çıkardığınız klasörü bulun. Klasör içindeki tüm dosyaları alt sekmeye kopyalayın.

  • Üst menüden Disk>Önyükleme seçenekleri seçeneğine tıklayın.
  • Diski önyüklenebilir yap kutucuğunu onaylayın.
  • Önyüklenebilir kalıp yolunu seçiniz bölümünden, SteamOS dosyalarını çıkardığınız konumdaki boot\grub\efi.img dosyasını seçin.
  • Benzetim türü olarak sabit diski seçin.
  • Ortam olarak x86-64’ü seçin ve Tamam’a tıklayın.

cdburnerxp önyükleme seçenekleri

  • Üst menüden Disk>Dosya sistemini değiştir seçeneğine tıklayın.
  • Dosya sistemi olarak ISO9660/Joliet’i seçin ve Tamam’a basın.

cdburnerxp dosya sistemini değiştir

Üst menüden “Kalıbı ISO dosyası olarak kaydet” seçeneğine tıklayın. ISO dosyanızı isimlendirin ve kaydedin.

VirtualBox’ın Hazırlanması

VirtualBox’ı açın.Yeni tuşuna basın. Karşınıza çıkan ekranda kuracağınız işletim sistemine isim verin (SteamOS, Steam vb.) Tür olarak Linux’u, Sürüm olarak Debian (64-bit) seçin.

virtualbox giriş

Karşınıza bellek boyutu ekranı çıkacaktır. Buradan sanal makinenize atamak istediğiniz RAM miktarını seçin. SteamOS’in stabil çalışması için en az 2 GB RAM seçilmelidir.

virtualbox ram

Bundan sonra karşınıza sabit disk ekranı çıkacaktır. Bu ekrandan “İimdi sanal sabit disk oluştur” seçeneğini seçin ve Oluştur’a tıklayın.

virtualbox sabit disk

Karşınıza çıkacak ekrandan VDI’yı  (VirtualBox Disk Kalıbı) seçin ve İleri’ye tıklayın.

virtual box sabit disk dosya türü

Seçeneklerden “Değişken olarak ayrılan”ı seçin ve İleri’ye tıklayın.

virtualbox sabit disk fiziksel

Bu aşamadan sonra sanal sabit diskinize ayıracağınız miktarı seçmeniz gerekmekte. Minimum 20 GB sistemin çalışması için gereklidir. Daha hızlı bir SteamOS deneyimi için 30 GB ve üstü idealdir.

virtualbox sabit disk kapasite

Şimdi sıra geldi VirtualBox ayarlarına. Öncelikle Ayarlar>Sistem’e girin ve genişletilmiş özelliklerden EFI’yi seçin.

ayarlar sistem

Ayarlar>Ekran’dan 3B hızlandırmayı etkin hale getirin ve görüntü belleğini 128 MB olarak belirleyin.

ayarlar ekran

Son olarak Ağ bölümünden “Şuna takıldı” seçeneğini “Köprü Bağdaştırıcısı” olarak değiştirin.

ayarlar ağ

VirtualBox’ı istediğimiz kıvama getirdiğimize göre artık kuruluma başlayabiliriz demektir. Öncelikle CD/DVD sürücüne hazırladığımız ISO dosyasını yerleştirmemiz gerekiyor. Ayarlar>Depolama’dan CD/DVD Sürücüsü bölümüne ISO dosyasını yerleştirin.

iso dosyası

SteamOS Kurulumu

VirtualBox ana ekranından Göster tuşuna basarak sanal makineyi çalıştırın. Ufak bir bekleme sürecinden sonra sistem çalışmaya başlayacaktır. “error prefix is not set” diye bir hata alırsanız sadece bekleyin. Kısa bir süre sonra hata ekranı kalkıp yerine kurulum ekranı gelecektir.

SteamOS giriþ

Çıkan ekranda Automated Install’ı seçin. Yine kısa bir bekleme süresi olacaktır. Ondan sonra kurulum başlayacaktır. Kurulum 5-10 dakika arası sürebilir. Kurulum bittikten sonra Contine seçeneğine tıklayarak devam edin.

SteamOS yükleme

Asıl önemli kısım kurulumdan sonra başlıyor. Kurulum ekranından çıktıktan sonra karşınıza iki seçenek çıkacaktır. Alttaki recovery mode seçeneğini seçmek son derece önemlidir. Diğer türlü sadece boş bir ekranla karşı karşıya kalırsınız.

Recovery mode’u seçtikten sonra bir komut dizini ile karşılaşacaksınız. Bu kısımda NVIDIA sürücülerini kaldırıp VirtualBox’ın kendi sürücülerini yüklememiz gerekiyor. Bunun için şu komutlar ayrı ayrı girin:

  • apt-get purge “.*nvidia.*” (Komutu girdikten bir süre sonra y tuşuna basmanız gerek)
  • dpkg-reconfigure xserver-xorg

İkinci komuttan sonra herhangi  bir şeyle karşılaşmayacaksınız. O yüzden paniklemeyin. Şimdi üst menüden Aygıtlar>Misafir Eklentileri CD Kalıbı Ekle seçeneğine tıklayın ve şu komutları girin:

  • mount /dev/cdrom /media/cdrom
  • sh media/cdrom/VBoxLinuxAdditions.run (Komut satırı büyük-küçük harf duyarlı. O yüzden birebir burada yazdığı gibi yazın.)
  • reboot

Son komutu girdikten sonra sistem yeniden başlatılacaktır. Daha önceden karşılaştığımız iki seçenekli ekranda bu sefer üst seçeneği seçin. Ve karşınızda SteamOS giriş ekranı!

Steam OS ana ekran

“login” ve “password” yerlerinde “steam” yazarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

SteamOS Masaüstü
SteamOS Masaüstü

SteamOS İnce Ayarlar

Klavye

Sistemi başarıyla yükledik ancak halen ufak birkaç ayarımız kaldı. Bunlardan ilk klavye desteği. SteamOS varsayılan olarak Türkçe klavye ile gelmediği için klavye ayarlarından Türkçeyi seçmemiz gerekiyor bunun için:

  • Applications>System Tools>Preferences>System Settings’e girin.
  • Hardware bölümünden Keyboard’ı seçin.
  • Alttaki Layout Settings linkine tıklayın.
  • Soldaki menünün altındaki artı tuşuna tıklayın.
  • Listeden Turkish’i seçin.
  • Masaüstünün sağ üstünde yer alan “eng” yazısına bir kere tıklayın.

Bu işlemler sonucunda SteamOS Türkçe klavyenizi tamamen algılayacaktır.

Steam OS klavye

Steam

Masaüstündeki Return to Steam kısayolu bazen çalışmayabiliyor. Bunun için şu adımları izleyin:

  • Applications>Accessories>Terminal’e girin
  • Komut ekranına “steam” yazın (Tırnaksız)
  • Steam otomatik olarak açılıp güncellenmeye başlayacaktır. Güncelleme bittikten sonra kullanıcı adınız ve şifrenizi girerek Steam’e giriş yapabilirsiniz.

Steam OS steam