Anasayfa Haber Nokia Lumia’ya Black Güncellemesi Geldi

Nokia Lumia’ya Black Güncellemesi Geldi

nokia-lumia-525-leak-1

Nokia, Lumia serisi akıllı telefonları için duyurmuş olduğu güncellemeyi sundu. İşte güncellemeye dair detaylar…

Lumia serisinden 1520’nin halihazırda almış olduğu güncelleme, Nokia’nın yaptığı resmi açıklamaya göre bütün Lumia cihazlar için sunulmaya başlandı. Black, Windows Phone 8’in son hali, üstelik GDR3 de güncellemeyle birlikte geliyor. Kapsamlı bir güncelleme olan Black güncellemesi, beraberinde birçok özellik ve iyileştirme getiriyor. Bu, Lumia ailesi için büyük ve sevindirici bir haber…

Güncellemeyle gelen yeniliklerden bir tanesi, güncellemeyi bekleyenleri çoğunun bildiği ve uzun süredir güçlü bir söylenti halinde dolaşan Glance Screen (göz atma ekranı) ile alakalı. Göz atma ekranında artık yalnızca tarih ve saat bilgisi yerine WhatsApp ve Facebook gibi uygulamalardan gelen bildirimler de yer alacak. Bu tür uygulamaların bildirimlerini kontrol etmek isteyen kullanıcıların ekran kilidini açmasına gerek kalmayacak. Bu da bir nevi, cüzi de olsa pil gücünden tasarrufu beraberinde getiriyor.

Nokia Lumia 1020Nokia Kamera da gelen özelliklerden bir tanesi. Nokia’nın ayrı fotoğraf çekme uygulamalarını bir çerçeve içine toplayan bu uygulama, telefonla fotoğraf çekmeyi ve uygulamayı kullanmayı kolaylaştırıyor. Black güncellemesi ile ayrıca yeniden odaklanma özelliği de geliyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, fotoğraf çektikten sonra fotoğraftaki odak noktasını değiştirebilecekler. Bu yeni özellik kulağa çok iyi gelse de, Lumia serisinin hepsine değil sadece birkaç üyesine verilecek.

Nokia Klasörler

Güncelleme ile gelen yeniliklerden bir diğeri ise “Uygulama Klasörleri”. Lumia kullanıcıları artık ana ekrandaki favori uygulamalarını bir klasör içerisine toplayabilecekler. Bu da kullanıcılar için zamandan büyük tasarruf anlamına geliyor. Bu klasörlendirme özelliği, uzun zamandır Windows Phone kullanıcılarının istediği ve ihtiyaç duyduğu bir şeydi ve bu özelliğin en ilgi çekici yanı ise Microsoft’tan değil Nokia tarafından sunulmuş olması. İlk resmi açıklamada bu özelliğin hemen devreye girmeyeceğini söyleyen Nokia, daha sonra yaptığı bir açıklama ile klasörlerin nasıl kullanılabileceğini açıkladı.

Nokia Lumia’da klasör uygulamasını kullanabilmek için buraya tıklayarak ilgili uygulamayı indirmeniz gerekiyor.

Güncellemede olan diğer yenilikler ise şöyle:

Nokia Storyteller uygulaması, internete bağlanabilen herhangi bir cihazla telefonunuzun ekranını görüntüleyebileceğiniz Nokia Beamer uygulaması gibi uygulamaların yanında Bluetooth LE desteği de geldi. Bluetooth LE ile giyilebilir cihazlara (örn. Fitbit, Adidas Micoach) bağlanabiliyor ve telefonunuzla cihazı eşitleyebiliyorsunuz. Görüntü yakalama algoritmaları da biraz daha iyileştirildiğinden, kullanıcılar güncelleme sonrası fotoğraflarının daha iyi çıktığını fark edeceklerdir. Ve tabii ki, Microsoft’un GDR3 içerisindeki geliştirmeleri de mevcut.

Lumia 1020 ve 925 üzerinde etkin görünen güncelleme, ilerleyen haftalarda Lumia ailesinin diğer üyelerine de gelecek. Tabii bu durum bölgenize ve servis sağlayıcınıza göre değişebiliyor. Nokia, güncellemenin gelip gelmediğini kontrol edebileceğiniz bir sayfa hazırlamış, ona da buraya tıklayarak erişebilirsiniz. Türkiye’nin durumu en son şu şekildeydi:

Nokia Güncelleme Türkiye Durum