Anasayfa Haber Google Diabet Hastaları İçin Kontakt Lens Geliştirdi

Google Diabet Hastaları İçin Kontakt Lens Geliştirdi

Google Lens

Yeni geliştirilen kontakt lens, göz yaşındaki glikoz seviyesini ölçerek diabet hastasına bilgilendirme geçiyor.

Dünya çapında 400 Milyon diabet hastası olduğu söyleniyor. Bu kişiler kanlarındaki glikoz (Şeker) seviyesini ölçmek için günde birçok kez, kan testi yapmak zorundalar. Böylece insülin seviyesini kontrol altına alabiliyorlar.

Google, bu sıkıntılı ve kan dökmeli işlemi, yeni geliştirdiği teknoloji ile tarihe gömebilir. Firmaya bağlı gizli X Lab tarafından 18 ayda geliştirilen kontakt lens, göz yaşındaki glikoz seviyesini ölçebiliyor.

Cihaz bilindik kontakt lensle aynı yapıda. Ancak içerisinde minicik boyutlarda bir glikoz sensörü ve wireless bağlantı noktası var. Onbinlerce minyatür transistör, glikoz seviyesindeki ölçümleri saç teli kalınlığındaki antene aktarıyor. Diabet hastası bir mobil cihaz aracılığıyla, kanındaki glikoz seviyesini rahatlıkla görebiliyor.

Araştırmanın yöneticilerinden Brian Otis’in açıklamasına göre çalışmanın en zorlu tarafı, kontakt lensin içerisine yerleştirilen parçaların ufaltılmasıymış.

Benzer çalışmaların daha önce Washington Üniversitesi’nde yıllar önce başlatıldığı söyleniyor. Google’ın kontakt lensi şu an tamamlanmış durumda. Sadece tıbbi alanda pazarlamasını sağlamak amacıyla bir ortağa ihtiyacı var. Görüşmelerin devam ettiği açıklandı.