Anasayfa Haber Yörüngede Mobil Yolculuk

Yörüngede Mobil Yolculuk

Yörünge

İTÜ öğrencisi Tunahan, Newton ve Kepler’den ilham aldı, telefon ya da tabletten yörüngede yolculuk yapma fırsatı sunan mobil uygulama geliştirdi.

İTÜ Uçak ve Uzay Mühendisliği Fakültesi öğrencilerinden Tunahan Kent, 1950-2050 yılları arasındaki gök cisimlerinin gerçek konumlarını baz alarak mobil uygulama tasarladı. Yörüngede yolculuk yapmayı sağlayan ve Kent’in bitirme projesi olarak çalıştığı “iTraject” adlı uygulama, 3 boyutlu canlandırmasıyla gerçekçi bir “yörüngede yolculuk” deneyimi yaşatıyor.

Kullanıcılar, kendi manevralarıyla Apollo görevlerinin benzerlerini yapabiliyor, manevraları kaydedip gerçekleriyle karşılaştırabiliyor. Uygulama, uzayda araçların nasıl yolculuk yaptığını merak edenlerin özellikle dikkatini çekiyor. Yanı sıra, yörünge mekaniği çalışan öğrenciler ve konuyla ilgili öğretim üyeleri için derslerde destekleyici görsel unsur olma niteliği de taşıyor. Bu yönüyle, Uzay Mühendisliği başta olmak üzere, ilgili diğer mühendislik bölümlerinde kullanılması da mümkün olacak.

Kaynak Newton ve Kepler

Uygulama temel olarak Newton’un 2. Hareket Yasası, Evrensel Çekim Yasası ve Kepler’in Gezegensel Hareket Yasaları üzerine kurulu, numerik çözücülü bir simulasyon. Ay ve Dünya sisteminin kütle merkezini Atalet ekseni kabul eden, VSOP-87 teorisi gibi hassas astronomik algoritmalar ile geliştirilen uygulama, kullanıcının bulunduğu konum bilgilerini kullanarak bu konuma göre aracın yer istasyonu parametrelerini de sunuyor.