Anasayfa Haber Çin Kendi Mobil İşletim Sistemini Geliştirdi

Çin Kendi Mobil İşletim Sistemini Geliştirdi

COS İşletim Sistemi

Batılı işletim sistemlerine güvenmeyen Çin, kendi işletim sistemini geliştirdi.

Çin, batılı firmaların teknolojisi konusunda, üretim alanında merkez noktayı oluşturuyor. Ancak konu kendi ülkesinde kullanılacak teknolojik araç-gereçler olunca, kılı kırk yarıyor.

Bu sebepten ötürü Çin, Android ve iOS işletim sistemlerinden daha güvenli bir işletim sistemi geliştirdi. İşletim sisteminin detayları açıklanmadı; Ancak arayüz ve kullanım açısından incelendiğinde, Android bazlı olarak hazırlandığını görebiliyoruz.

COS arayüzü, Android'i anımsatıyor.
COS arayüzü, Android’i anımsatıyor.

China Operating System, kısa adıyla COS, Çin Bilim Akademesi ve Şangay menşeili Liantong Network Communications Technology firması tarafından ortaklaşa üretildi. Yeni işletim sistemi mobil cihazlarda olduğu kadar, bilgisayarlarda da çalışacak. Windows XP, halen Çin’deki en yaygın işletim sistemlerinden biri. COS’un XP’nin yerine geçeceği düşünülüyor.

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, işletim sisteminin yapısı Android’i oldukça anımsatıyor. Kullanılabilirliği ve arayüzü Android temel alınarak hazırlanmış gibi duruyor. Yetkililer, işletim sisteminin tamamen Çinliler tarafından geliştirdiğini söylüyor. COS, Java uygulamalarını açabiliyor. Ayrıca HTML5 ile hazırlanmış web sitelerini ve oyunlarını destekliyor. Şu an için 100.000 adet uygulamanın hazırlandığı da belirtildi.

COS hazır olmasına karşın henüz piyasaya sürülmedi. Çin’in iki büyük GSM operatörü China Mobile ve China Telecom, yeni işletim sistemini test ettiklerini açıkladı. Uygun bulduklarında, bu işletim sistemine destek vereceklerini belirttiler.