Anasayfa Haber Chrome’da Akıl Almaz Güvenlik Açığı!

Chrome’da Akıl Almaz Güvenlik Açığı!

Chrome
Chrome
Chrome
Chrome

Chrome tarayıcısını kullanan herhangi bir bilgisayar, yanlış kişilerin eline geçtiğinde bir dinleme cihazı olarak kullanılabilir.

Israilli kod yazarı Tal Ater, kendi konuşma tanıma yazılımı üzerinde çalışırken Chrome’da bir bug buldu. Ater’in dediğine göre bu soruna Ekim 2013’te Google tarafından çözüm bulunmasına rağmen kullanıcılar için sorunu giderecek olan güncelleme halen yayınlanmadı. Google ise konuşma tanıma sisteminin kullanıcılara bir güvenlik sorunu oluşturmadığını iddia ediyor.

Ater, yazdığı blog gönderisinde şu sözleri sarf etti:
“Bilgisayarınızı kullanmadığınız halde bilgisayarınızın etrafında gerçekleşen konuşmalar, toplantılar ve telefon konuşmaları dinleniyor ve açığa çıkarılıyor olabilir.”

Söz konusu hata, zararlı yazılım içeren siteler Chrome’un ses tanıma özelliğini sabote etmeye çalıştıklarında oluşuyor. Normalde, kullanıcılar bir web sitesine girdiklerinde eğer o site kullanıcının bilgisayarındaki mikrofonu kullanmak istiyorsa kullanıcı bunu kendi izin verir. İzin sağlandığında, Google Chrome söz konusu sitenin sekme üzerinde yanıp sönen kırmızı bir nokta ile ses kayıt özelliğini kullandığını gösterir. Ater’in iddiasına göreyse zararlı yazılım barındıran siteler, siteyi terk ettikten sonra bile ses kayıt özelliğini kullanmaya devam edebiliyorlar. Ater, gönderisinde “Chrome çalışmaya devam ettiği sürece, bilgisayarın yanında söylenen hiçbir şey gizli değildir.” şeklinde ekleme yapıyor.

Geçen sene Eylül ayında Google’a bildirilen sorun, bir ay ertesinde çözüme kavuşturuldu. Ancak Google, çözümü kullanıcılara henüz bir güncelleme ile sunmadı. Bir Google sözcüsü bu konuda açıklamayı şu şekilde yaptı:
“Bizim için kullanıcılarımızın güvenliği en önce gelir.  Söz konusu özellik, bütün güvenlik ve gizlilik önlemleri alınarak geliştirilmiştir. Bu durumu yeniden araştırdık ve halen ortada çok büyük bir tehdit olduğu kanısında değiliz, zira tüm kullanıcılar ses tanıma sistemini kullanmak isteyen her siteye ayrı ayrı elle izin vermektedir. Ses tanıma özelliği konusunda çalışmalarımız devam ediyor ve daha da geliştirmek adına çalışıyoruz.”